Zo nu en dan krijgen we hier op de redactie vragen van lezers. Omdat het vaak leuke onderwerpen zijn gaan we in deze rubriek een aantal van deze vragen beantwoorden. Hier is de vorige vraag. De vraag die we nu behandelen gaat over de elektronica op de motor.
Steeds meer zaken aan boord van een motor worden elektronisch geregeld. ABS, ride-by-wire, vering en ga zo maar door. Allemaal voor de veiligheid, betere prestaties en het milieu natuurlijk, maar is al die elektronica niet heel gevoelig voor storingen van buitenaf? Kijk bijvoorbeeld naar vliegtuigen, waarin je de telefoon niet mag gebruiken vanwege storende signalen. Dit kan toch wel gevaarlijk zijn als je gashendel ineens heel andere waarden gaat geven dan jij in gedachten hebt.
Hiervoor worden door de fabrikant verschillende maatregelen getroffen. Zo wordt bijvoorbeeld bij ride-by-wire vaak gebruik gemaakt van twee signalen die met elkaar worden vergeleken en pas als die corresponderen, wordt de gasklep op de bijbehorende opening gezet. Hierdoor heb je minder kans op ongewenste interne storingen. Ook met storingen van buitenaf wordt rekening gehouden. Een motorfiets ondergaat bij de goedkeuring ook een test waarbij deze wordt blootgesteld aan allerlei elektromagnetische stralingen. Tijdens die test wordt er gekeken of de machine geen rare dingen gaat doen, ofwel immuun is voor storingssignalen. Voor zover wij kunnen inschatten, is al die elektronica dus behoorlijk veilig.