Sommige prototypes zijn dieper in de krochten van het collectief motorgeheugen verdwenen dan andere. De KTM Unit 620 is zo’n voorbeeld. Weinig tot niets is te vinden over de ontwerpstudie die KTM jaren verscholen hield. Inmiddels staat het KTM Unit-prototype in de KTM Motohall in Mattighofen.
Toen KTM in 1994 met de eerste Duke (toen nog Duke by KTM) kwam, sloeg het model in als een… Om nou te zeggen dat het insloeg als een bom. Op geen manier, nee. KTM was kort daarvoor failliet gegaan en onder nieuw management, met een nieuwe structuur, moest het merk opnieuw opleven. Enkel offroaders gingen het Oostenrijkse merk niet redden, dus kwam er de Duke.
Het LC4-viertaktblok kende de basis in KTM’s enduro-machines en werd opgeboord tot 609cc – ondanks dat het de 620 genoemd werd. KTM’s huidige 390 Duke (373cc), 790 Duke (799cc) en 1290 Super Duke R (1301cc) lopen nog steeds in diezelfde rare pas. Inslaan als een bom of niet; de Duke verdeelde de meningen en zodoende won de funbike bij uitstek een grote schare liefhebbers. Juist omdat ‘ie er zo apart uitzag.
Gezocht: opvolger
Toen de eerste Duke een aardig succes had laten optekenen, met zijn supermoto-achtige lijnen en die bijzondere koplampunit, moest er een opvolger komen. Gerald Kiska werd net als bij de eerste Duke verzocht zijn beste pennetje voor te zetten. De Unit 620 werd getekend.
Gek genoeg zou de gekozen retro-stijl anno 2019 waarschijnlijk prima in de smaak vallen bij zowel ouder als jonger publiek. Het is moeilijk te zeggen of de ontwerpstudie die op de motorshow van Keulen in 1996 gepresenteerd werd, goed ontvangen is. Er is simpelweg amper iets over terug te vinden. Zodoende kan geconcludeerd worden dat KTM’s Unit met reden nooit het daglicht zag als productiemodel.
In de grote lijnen deelt de Unit zowel rijwielgedeelte als krachtbron met de Duke, die hij mogelijk op zou volgen. Alleen was het koddige halfkuipje verdwenen, kwamen er gietwielen en werd het lijnenspel beduidend vloeiender. Toch valt ook uit de Unit 620 nog wel iets van de offroader-nalatenschap te halen, zoals Kiska dat altijd wel slinks heeft kunnen doen.
Toch kun je er niet omheen, dat de caféracer-invloeden sterker aanwezig waren. En zoals bij zo veel merken die eind jaren negentig flirtten met klassieke lijnen, was ook wat de KTM Unit 620 betreft de wereld er nog niet klaar voor.
Timing is alles, blijkt maar weer eens.
In de rubriek Vergeten Prototype blikken we terug op de meest spraakmakende prototypes die in de ijskast verdwenen.
—
Foto: KTM