We hebben hem vaker nodig dan we willen. Staan we weer bij het tankstation met die benzinehendel. Even volgooien tot je ‘klik’ hoort en de druk wegvalt. Maar waarom stopt de benzinetoevoer eigenlijk automatisch wanneer de tank vol is? Een ingenieus systeem dat gebruik maakt van luchtdruk zorgt ervoor dat de tank niet overstroomt. Er zijn meer ingewikkelde versies, maar dit is het basisprincipe.
Als je wel eens goed hebt gekeken naar een pomphendel heb je waarschijnlijk een klein gaatje zien zitten aan het einde van de pijp. Dit gaatje is de ingang van een luchtkanaal en het begin van het systeem dat de benzinetoevoer laat stoppen wanneer de tank vol is. Als je in de hendel knijpt stroomt de benzine door de pijp de tank in. Tegelijkertijd wordt de lucht door het luchtkanaal terug in de hendel gezogen en ontstaat er een vacuüm.
Eigenlijk begint het al eerder. De pomp waar je de hendel uit haalt, pompt benzine naar de hendel. Dit komt er nog niet door, want je knijpt hem nog niet in. Doe je dit wel, dan trek je de toevoer open en het systeem dat de benzine straks stopt ook. Eigenlijk zijn er dus twee openers (of sluiters). De hoofdafsluiter die de benzine laat stromen en een sluiter die de luchtdruk regelt. De hoofdafsluiter trek je omhoog, de tweede sluiter opent een luchtcirculatiesysteem. De laatste is verantwoordelijk voor het ingenieuze gedeelte. De benzine stroomt middenin de hendel door een kleinere opening dan de diameter van de buis. Daardoor ontstaat er vóór de vernauwing een hoge druk en ná de vernauwing een lage druk. Dit staat toe dat er via het luchtkanaal een vacuüm kan worden gecreëerd. De naar binnen gezogen lucht wordt overigens gewoon gemengd met de ingaande benzine. Zo ontstaat het luchtcirculatiesysteem.
Wanneer de tank vol is en de benzine dus op het niveau van de pijp komt, wordt er geen lucht meer maar benzine in de luchtbuis gezogen. De vacuüm valt weg en dat brengt een reactie te weeg. De luchtcirculatie stopt, waardoor de tweede sluiter omhoog wordt getrokken en de hoofdafsluiter meeneemt. Nu stroomt er geen benzine meer door. Topsysteem.