Toen de eerste TDM uitkwam in 1991 was er nog niet zoiets als een ‘allroad’. Je kon eigenlijk alleen voor een offroad kiezen waarmee je prima de weg op kon. De Japanners boorden het blok van een ander succesverhaal – de XTZ 750 Super Ténéré – op naar 849 cc. Samen met het vijf-kleppensysteem die ook al in de FZR 1000 zaten ontstond deze radicaal vernieuwende ‘alpen-motor’.
De Yamaha TDM is een motor die door veel mensen bewust wordt gekozen om zijn veelzijdigheid. Mensen die de zithouding van een sportieve fiets beu zijn maar toch graag het gas nog los willen trekken zijn bij de TDM aan het goede adres. Uit een onderzoek van de TDM-TRX fanclub is gebleken dat leden gemiddeld 7 andere motoren in het bezit gehad hebben voor ze een besloten een TDM aan te schaffen.
Te organisch
Zoals al gezegd kwam de eerste TDM (3VD) uit in 1991, maar er zijn nog twee versies op de markt gekomen. In 1996 kwam Yamaha namelijk met de 850 (4TX). Deze was voor Nederlandse motorrijders iets te organisch van vorm waardoor de verkoop hier tegenviel. De Duitsers en Fransen waren juist laaiend enthousiast over de nieuwe look. De 4TX had net als de 3VD 849 cc en 77 pk onder de tank. Anders is vooral de verzette kruktappen die geplaatst werden (270° net als Ducati). Ook wordt de tank vergroot van 18 liter in de 3VD naar 20 liter in de 4TX.
20 jaar…
In 2001 verscheen de laatste versie van de TDM ten tonele: de 900 (5PS). Met een vergrote cilinderhoud van 879 cc, 86 pk, een zesde versnelling, injectie via carburateurs en zelfs vernieuwde vering en wielen is dit de TDM op z’n best volgens Yamaha. Na ruim twintig jaar op de markt te zijn geweest stopt Yamaha nu met de productie van de TDM.
Al na 2013 werden er geen nieuwe TDM 900 machines meer verkocht, in ieder geval niet in Nederland. En de laatste update was niet in 2001, maar enige jaren later met het uitrusten van de machines met abs. Ik rij op zo’n 2013 machine en vind het jammer dat ze niet meer gemaakt worden. De opvolger vind ik spuuglelijk.