De Gold Wing is een begrip. Als zescilinder. Die machtige zescilinder. Maar, vergeet niet dat de Gold Wing ooit begon als viercilinder. En juist die viercilinder Gold Wing is volgens ons de meest iconische Wing ooit gemaakt. Zie hier, de GL1000 Gold Wing.
Er mag dan een viercilinder in deze eerste Gold Wing schuil gaan, het is wel een boxermotor. En dat maakt de overeenkomst met de huidige zescilinder meer dan je op voorhand zou denken. Want zo’n boxer, die heeft een heel eigen karakter. Niet te vergelijken met een BMW-boxer, laten we dat even voorop stellen. Nee, deze boxer schudt niet maar is mooi in balans. Toen al, maar anno 2019 natuurlijk nog meer.
Toch had Honda ook al voor deze eerste Wing een zescilinder in gedachten. Het eerste prototype was namelijk zo’n zescilinder, M1 genaamd. Dat blok leverde 80 pk en een topsnelheid van 220 kilometer per uur. Bij Honda was iedereen enthousiast over de power, de souplesse en de bruikbaarheid. Maar, ze kregen het motorblok niet kort genoeg. En dus werden er twee cilinder afgehaald. Zonde, al zou Honda dat later dus nog rechtzetten.
De voordelen van een boxerblok mogen duidelijk zijn. Het lage zwaartepunt en de zijdezachte loop passen bij een toermotor. Honda plaatste de benzinetank onder het zadel om dat zwaartepunt zo laag mogelijk te houden, en de plaats waar normaal de benzine huist werd opgevuld met elektronica, boordgereedschap en het luchtfilter. Geheel toer-verantwoord werd voor de aandrijving geen ketting maar een cardan gekozen.
Maar om écht toer te zijn, moet een motor natuurlijk een flinke kuip hebben. Honda bracht de Gold Wing weliswaar als naakte motorfiets, maar bedrijven als Vetter en Rickman hadden in no-time prachtige toerkuipen beschikbaar. Het duurde even voordat Honda die toelevering op waarde bleek te schatten, want pas in 1979 maakten de Japanners zelf koffers voor de Wing.
Dat de Gold Wing een onmiddellijk succes was, blijkt wel uit de verkoopcijfers. Alleen al in de Verenigde Staten werden er in vier jaar bijna 100.000 stuks verkocht.
Na de GL1000, GL1100 en GL1200 kwam Honda pas in 1987 met een zescilinder op de proppen: de GL1500 was geboren. Niet eerder was de Gold Wing zo stil, soepel en krachtig. In 2018 kwam Honda met de GL1800, die we beschouwen als de zesde generatie. Natuurlijk nog altijd een zescilinder. En het is logisch dat we ‘m zien als dé onbetwiste zescilinder, maar onthou dus wel dat zelfs iconische zescilinders soms als viercilinders worden geboren…
Wil je horen hoe zo’n GL1000 klinkt? Hier vonden we een compilatie. Wil je zien hoe snel de ontwikkeling van een motor gaat? Lees hier alle moderne snufjes die er op een Gold Wing anno 2020 zitten…
Dit is mijn GL1000 uit 1977.