Een motorfiets gecontroleerd neerleggen is in een noodsituatie veiliger dan een crash proberen te voorkomen. Waar of niet waar?
‘Als het helemaal mis dreigt te gaan, kun je maar beter je motorfiets neerleggen om minder gehavend uit de strijd te komen’, teken je een enkele keer uit de mond van een motorrijder op. Het klinkt raar, maar is het waar? Volgens aanhangers van de theorie is het met een lowsider gecontroleerd neervlijen van een motorfiets veiliger dan proberen de crash te voorkomen. Dan loop je volgens de mythe uiteindelijk het risico op een grotere klapper.
Een gecontroleerde glijpartij klinkt plausibel, maar het klopt niet. Je kunt je sowieso afvragen hoe veilig het is om met 100 km/u over een drukke verkeersader te glijden. Bovendien gunnen mensen die hun motorfiets gecontroleerd laten vallen zichzelf eerst de tijd om te denken dat ze gaan crashen. Pas daarna handelen ze daarop door er bewust bij te gaan liggen. In die tijd had je ook makkelijk kunnen remmen om een ongeluk te vermijden. Zeer waarschijnlijk sta je dan ook sneller stil dan tuimelend over het wegdek.
Laten we eerlijk zijn: iedereen die wel eens het asfalt kuste weet dat het gebeurt voordat je er erg in hebt. Tijd om na te denken over een zachte landing is er dus meestal überhaupt niet. Waarschijnlijk is deze mythe het gevolg van alle excuses die gevallen motorrijders ooit zochten na een valpartij. Het lag natuurlijk nooit aan hen, het was altijd een bewuste actie. Niemand geeft graag toe dat hij door een gebrek aan motorbeheersing is gevallen. Dan houden we liever de mythe in stand.
Nou…
Ik heb op het circuit wel eens de keuze moeten maken om na het volledig weigeren van de voorrem of rechtdoor het
hekwerk en de bandenstapels op te zoeken danwel plat leggen ( met wat hulp van de achterer rem)
De keuze was heel snel gemaakt, inituitief waarschijnlijk, maar toch ..
Het gaat over het afstappen van je fiets in plaats van hem te proberen te redden
Bij speedway leer je dat
rij je op de weg ook zo op het randje van maximaal?
Je kan dat wel degelijk bewust doen.
Het helpt mee als je over mogelijke situaties in het verkeer nadenkt.
Zo zal ik niet volledig een baan opschuiven als een onverlaat zonder kijken naar links komt, net zomin als dat ik dan niet vol in de ankers ga. Voor kom daarmee dat ik met anderen in de problemen kom.
Op de snelweg met +/-110km liep mijn voorband ineens leeg. Het was bij Verviers komende uit Duitsland. Een lange dalende bocht met verkanting naar links. Ik kon de motor overeind houden maar door de verkanting liep de motor naar links waar een vangrail en lichtmasten stonden. Me snelheid nam slechts langzaam terug en ik zou met de nodige snelheid tegen de vangrails en de lichtmasten eindigen op deze manier, toen ik op het midden kwam besloot ik maar het risico te nemen en de rem erbij te pakken (gecombineerd systeem) met de zekerheid te vallen. Maar zolang er ruimte is maakt dat niet zoveel uit. Zo kwam het dat ik met mijn vrouw over het asfalt schoof maar er verder op kapotte kleding en motor goed vanaf kwamen. Moet er niet aandenken wat er met ons gebeurd was als we bij de vangrails en lichtmasten geëindigd waren.
Was trouwens de tweede keer die reis dat de voorband ineens leeg was, bleek na onderzoek door michelin een montage fout te zijn. Er was een stukje van een alu sticker die op de nieuwe band zat tussen de binnen en buitenband gekomen waardoor de binnenband snel verouderde. De reparatie na de eerste leegloper was door de zelfde firma gedaan en ze hadden het probleem niet bemerkt.
Één keer heb ik dit gedaan om een maat op zijn één dag oude motor niet mee te nemen in een onvermijdelijke glijpartij op los split die opeens om de hoek van de kerk in Groot Ammers opdook, en dat liep goed af door geluk, niet door wijsheid. Een myte? Ja dus.
[…] Een motorfiets gecontroleerd neerleggen is in een noodsituatie veiliger dan een crash proberen te vo… […]