donderdag 19 september 2024

Yamaha: octrooi onthult krachtige, elektrische motorfiets

Yamaha werkt aan een krachtige, elektrische motorfiets, blijkt uit nieuwe octrooien. Het bedrijf probeert de ruimte in het frame optimaal te benutten voor accu’s, terwijl ook het gewicht laag wordt gehouden.

Hoewel Yamaha en andere grote motorfietsproducenten al meer dan tien jaar concepten voor elektrische sportmotoren tonen, zijn dergelijke machines nog niet op de markt gekomen. Yamaha had zelfs een plan om in 2015 al een elektrische sportmotor te lanceren, maar dat is niet gelukt.

Royal Enfield elektrische “Flying Flea” op komst?

Toch lijkt Yamaha het idee niet te hebben opgegeven. Het nieuwe octrooi toont een sportmotor met een conventioneel frame, maar met een groot accucompartiment in plaats van een verbrandingsmotor. De elektromotor zit zo ver mogelijk naar achteren om ruimte te maken voor de accu’s.

Yamaha kiest voor luchtgekoelde in plaats van vloeistofgekoelde accu’s om gewicht en complexiteit te beperken. De accubehuizing heeft koelvinnen om de temperatuur op peil te houden. Besturingselektronica en oplader zijn slim in de motorfiets geïntegreerd.

Het vermogen is nog onbekend, maar Yamaha levert al elektromotoren van 47 tot 470 pk. Na ruim tien jaar ontwikkeling lijkt Yamaha te wachten op het juiste moment om de markt voor hoogwaardige elektrische motorfietsen te betreden.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen