zondag 8 september 2024

Yamaha MT-09 Y-AMT: geautomatiseerde handgeschakelde transmissie

Yamaha introduceert de MT-09 Y-AMT, een nieuwe motorfiets die is uitgerust met een innovatieve geautomatiseerde handgeschakelde transmissie (AMT). De MT-09 Y-AMT combineert de prestaties en het wendbare rijgedrag van de standaard MT-09 met een revolutionair transmissiesysteem.

Y-AMT: Yamaha maakt automaat van handgeschakelde modellen

Rijders kunnen kiezen tussen handmatig schakelen met vingerbediening of volledig automatisch schakelen. De koppeling en het schakelen worden bediend door elektromotoren, waardoor de koppelingshendel en versnellingspedaal overbodig zijn. Dit stelt de rijder in staat zich beter te concentreren op het rijden.

De handgeschakelde versnellingsbak is ontworpen voor sportief rijden en maakt snellere en consistentere schakelacties mogelijk. Schakelen gebeurt via een wipschakelaar bij de linkerhand. Bij lage snelheden neemt het AMT-systeem de bediening van de koppeling en versnellingsbak over voor gebruiksgemak.

In de volledig automatische modus zijn er twee standen: D+ voor sportief rijden en D voor comfortabel stadsverkeer. Schakelen tussen de handmatige en automatische modi kan eenvoudig tijdens het rijden.

De MT-09 Y-AMT wordt aangedreven door de 890cc-CP3 driecilindermotor. Het lichtgewicht aluminium frame zorgt voor wendbaarheid en goede feedback. Instelbare voor- en achtervering en krachtige remmen maken de uitrusting compleet.

Geavanceerde elektronica omvat ride-by-wire gasklep, IMU-gestuurde tractie- en remcontrole en aanpasbare rijmodi. Andere voorzieningen zijn een Smart Key systeem, TFT-kleurendisplay en smartphone-connectiviteit.

Met de MT-09 Y-AMT wil Yamaha een intensere en meeslepende sportieve rijervaring bieden door innovatieve transmissietechnologie te combineren met de bewezen prestaties van de MT-09.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen