donderdag 4 juli 2024

World Ducati Week 2024: feesten aan de Romagna Riviera

Van 26 tot 28 juli slaat de Schaal van Richter weer alle kanten uit, want dan vindt in en om het legendarische circuit van Misano de 2024-editie van de World Ducati Week plaats. Een feest voor iedereen die van motoren houdt. Want anders dan de naam laat vermoeden, zijn alle motorliefhebbers welkom. Ongeacht het merk van je motorfiets.

De Ducati World Week werd voor het eerst georganiseerd in 1998 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze evenementen in de motorwereld. Bij iedere editie nam de belangstelling voor de WDW toe en ook dit jaar worden meer dan 80.000 motorliefhebbers verwacht voor een motorfeest dat z’n gelijke niet kent. Uiteraard draait alles om het merk Ducati, maar liefhebbers van andere merken zijn ook meer dan welkom. Dus als je eind juli nog wat plaats hebt in je agenda overweeg dan zeker een bezoekje.

Nieuw model

Wat kan je zoal verwachten? Het epicentrum van het evenement is het iconische Misano World Circuit Marco Simoncelli. Daar vinden tal van events plaats die een voor een uniek zijn in de motorwereld. Het thema van deze twaalfde editie is ‘All In One’ wat betekent dat het een totaalbeleving moet worden, waarbij elk aspect van motorrijden en motorsport ruim aan bod komen. Verwacht georganiseerde rondritten, workshops met de Ducati- ingenieurs, stuntshows, reusachtige barbecues en tal van party’s op de stranden van de Romagna Riviera. Maar ook een meet & greet met wereldsterren als Pecco Bagnaia en Marc Márques én de onthulling van een nieuw Ducati-model staan op de planning.

Producttest: 12 verkoelende doorwaaijassen getest

De World Ducati Week kent traditioneel twee échte hoogtepunten: de motorenparade op het circuit en natuurlijk ‘La Notte Del Campioni’, de ‘nacht der kampioenen’. Deze laatste vindt plaats op 27 juli en is dé knaller van het hele Ducatifeest. Het circuit wordt dan omgedoopt tot een groot feest waarbij de opzwepende sfeer (met onder meer DJ-sets van Fargetta, Marco Melandri en Rudeejay) wordt toegespitst naar de Lenovo Race of Champions. Dat is een race waaraan liefst vijftien Ducati-toppers uit verschillende raceklassen het tegen mekaar opnemen. De race wordt verreden op identieke Panigale’s V4 en vormt daardoor een echte graadmeter voor de coureurs én de verschillende raceklassen. Is WorldSBK-kampioen Alvaro Bautista in staat om Pecco Bagnaia het vuur aan de schenen te leggen? Of is het regerend wereldkampioen WorldSSP Nicolo Bulega die het achtvoudig wereldkampioen Marc Márques moeilijk maakt? Ik sprak op de persconferentie van de WDW kort met Pecco Bagnaia en vroeg hem hoe hoog hij de Race of Champions inschat. Bagnaia: ‘Dit is de enige race in het jaar waarin al onze toprijders het tegen elkaar opnemen op gelijke motoren. Ik won de wedstrijd bij de vorige editie van de WDW (2022) en zal er ook dit jaar alles aan doen om de race te winnen. Maar de Ducati-racefamilie wordt elk jaar groter en succesvoller, dus ik verwacht zeker hevige tegenstand …’. De volgende toppers staan zeker aan de start: Pecco Bagnaia (tweevoudig wereldkampioen MotoGP), Mark Márques, Jorge Martin, Enea Bastianini, Alvaro Bautista (wereldkampioen WorldSBK), Nicolo Bulega (wereldkampioen WorldSSP), Marco Bezzecchi, Fabio Di Giannantonio, Andrea Iannone, Glenn Irwin, Alex Márques, Franco Morbidelli, Denilo Petrucci, Michele Pirro en Michel Ruben Rinaldi. Al deze rijders zijn tijdens het event beschikbaar voor foto- en handtekeningensessies.

Racelegenden

Het andere hoogtepunt is de motorenparade op vrijdag 26 juli. Het vormt traditioneel de grootste Ducati-parade ter wereld. Nadat al deze motoren zorgen voor een overvolle omloop van Misano rijden ze in kolonne door de straten van de Romagna Riviera om halt te houden op de Samsara Beach in Riccioni voor de ‘Land Of Joy on the Beach Party’. Op het Samarastrand voorziet Ducati een ‘Rustida’, een typische barbecue van de streek gevolgd door een feest met DJ’s dat tot in de late uurtjes zal doorgaan. Het feest staat trouwens in het teken van tien jaar Ducati Scrambler.

Helemaal nieuw is de aanwezigheid van het voltallige crossteam van Ducati. Om de ontwikkeling van de Desmo 450 MX verder te ondersteunen, neemt Ducati onder meer deel aan het Italiaanse crosskampioenschap. Het volledige team mét negenvoudig wereldkampioen Antionio Cairoli zal er zijn en de prototypemotoren zullen heel toegankelijk worden opgesteld. Uiteraard mag ook de Ducati 916 niet ontbreken. De 916 viert dit jaar immers z’n dertigste verjaardag en dat zal met veel activiteiten worden gevierd. Je mag racelegendes Carl Fogarty en Troy Bayliss verwachten. Uiteraard zal de volledige Ducati line-up in verschillende thematentoonstelling worden getoond en kan er getest worden met zowat alle modellen.

Heb je na het lezen van bovenstaande zin gekregen in een bezoekje aan de WDW, kijk dan hier voor meer informatie. Er zijn verschillende formules beschikbaar, maar wacht niet te lang want traditioneel vliegen de tickets de deur uit. Hopelijk ontmoeten we mekaar daar!

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen