vrijdag 20 september 2024

Weekend watch: De meest krankzinnige motorstunts aller tijden

Motorrijders houden wel van een uitdaging. Of het nu gaat om het verleggen van de grenzen op het circuit of het trotseren van de meest extreme off-road terreinen, ze zijn altijd op zoek naar manieren om zichzelf en hun machines tot het uiterste te drijven. Maar voor sommigen gaat dit nog een stap verder. Zij zien hun motorfiets als een instrument om de meest waanzinnige en spectaculaire stunts mee uit te halen. Wij hebben 10 van de (tot nu toe) meest extreme motorstunts voor je op een rij gezet.

De San Diego Bay sprong – Robbie Maddison & Levi LeVallee

Op oudejaarsavond 2011 waagden Robbie Maddison en Levi LeVallee zich aan een levensgevaarlijke stunt: een tandemsprong over de San Diego Bay, een afstand van meer dan 112 meter. Maddison op zijn motorfiets en LeVallee op een sneeuwscooter. Ondanks de mistige omstandigheden waarbij Maddison de landingszone amper kon zien, slaagden ze erin nieuwe records te vestigen. Maddison sprong een afstand van 378 voet (115 meter) en LeVallee zelfs 412 voet (126 meter). Een krankzinnige prestatie.

Schansspringen – Robbie Maddison

Robbie Maddison staat bekend om zijn regelmatige waanzinnige stunts. Hoewel een rit met de motorfiets door een bobsleebaan al indrukwekkend genoeg is, spant de ski-jump stunt toch echt de kroon. De gedachte alleen al om van een skischans te springen is beangstigend, laat staan op een crossmotor. Maddison twijfelde echter geen moment, accelereerde naar een snelheid van 115 km/u en dook meer dan 55 meter naar beneden. Respect.

De dubbele Backflip – Travis Pastrana

Travis Pastrana behoort tot de absolute top in de motorwereld. Hij heeft talloze grote sprongen, gekke stunts en ontelbare flips op zijn naam staan, wat hem ook de nodige gebroken botten heeft opgeleverd. Maar zijn meest memorabele prestatie is ongetwijfeld de dubbele backflip tijdens de X Games in 2006. Een wereldprimeur die geschiedenis schreef. En alsof dat nog niet genoeg was, heeft hij deze stunt daarna nog vele malen herhaald. Een ware legende.

De “Pipe Dream” water stunt – Robbie Maddison

Alleen een Australiër kan op het idee komen om te gaan surfen op een motorfiets. Robbie Maddison bedacht het en maakte er direct werk van. Met een aangepaste crossmotor voorzien van waterskies en een achterwiel met enorme noppen, wist hij drie wereldrecords te breken: de langste rit op een watermotor (19,8 mijl), de hoogste snelheid op een watermotor (58 mph) en de verste sprong van land naar water (61 voet). Aquatische motorstunts, wie had dat ooit gedacht?

De fonteinen van Caesar’s Palace – Evel Knievel (en Robbie Knievel en Mike Metzger)

De legendarische stuntman Evel Knievel waagde in 1967 een poging om over de fonteinen van Caesar’s Palace in Las Vegas te springen, een afstand van meer dan 45 meter. Het liep helaas mis bij de landing, waarbij hij meer dan 40 botten brak en 30 dagen in coma lag. Zijn zoon Robbie en stuntman Gary Wells hebben de sprong later wel met succes volbracht. Maar de meest indrukwekkende herhaling was toch die van Mike Metzger in 2006, die de afstand overbrugde met een backflip en veilig landde. Ongelooflijk.

Sprong over 19 auto’s – Evel Knievel

Hoewel de crash bij Caesar’s Palace Evel Knievel’s meest beruchte stunt was, heeft hij ook vele succesvolle sprongen op zijn naam staan. Zijn sprong over 19 auto’s in 1971 op de Ontario Motor Speedway in Californië was er zo een. Hij overbrugde een afstand van maar liefst 129 voet (39 meter), een record dat 27 jaar bleef staan. Knievel zou dit zelf nog maar één keer overtreffen, toen hij over 14 bussen sprong met een afstand van 133 voet. Maar de sprong over 19 auto’s blijft toch het meest tot de verbeelding spreken.

De Wall Of Death – Kerri Cameron

De Wall Of Death bestaat al sinds de jaren 1910, maar blijft een klassieker onder de motorstunts. Vooral het verhaal van Kerri Cameron, de enige vrouwelijke Wall Of Death rijder ter wereld, is opmerkelijk. Nadat haar baan bij de manege ophield te bestaan, ging ze naar het arbeidsbureau voor loopbaanadvies. Bij het zoeken naar ‘paardrijden’ in de database, stuitte ze op een wel heel bijzondere vacature: “Wall Of Death Rider”. Ondanks dat ze nog nooit op een motor had gezeten, bleek Kerri een natuurtalent. Binnen enkele weken ging ze van beginner naar volwaardig Wall Of Death rijder. Geweldig toch?

De omstreden snelwegsprong – Kyle Katsandris*

Deze stunt is misschien wat controversieel omdat hij mogelijk omstanders in gevaar bracht, maar aangezien er niemand gewond raakte, rekenen we hem toch goed. In 2017 bouwde een motorrijder een enorme schans langs Highway 60 in Riverside County, Californië. Op video is te zien hoe hij vervolgens met zijn motor over de snelweg springt, gefilmd vanuit verschillende hoeken. Een spectaculaire sprong, maar de autoriteiten waren niet blij en hebben de schans snel met de grond gelijk gemaakt. Wat vind jij? Één van de beste motorstunts ooit of een gevaar voor de samenleving?

*Kyle Katsandris was de oorspronkelijke uploader van de video en speelde er mogelijk in mee. Wie zal het zeggen?

Base Jumping op een motor – Bradley O’Neal

Base jumpen is al extreem, maar wat als je er een motorfiets bij betrekt? Bradley O’Neal deed precies dat. Met zijn Yamaha crossmotor reed hij een steile helling op, waarna hij de lucht in werd gekatapulteerd. Net op tijd wist hij zijn parachute te openen om zijn val te breken, al landde hij nog steeds vrij hard. Het mooie aan deze stunt is dat er geen kunstmatige schansen of gebouwen aan te pas kwamen, alleen een man, een motor, de natuur en een parachute. Het enige dat het nog beter zou maken is als de motor de landing ook had overleefd, maar dat is zelden het geval bij dit soort stunts.

1. De flip, een touwloper en een vliegtuig

Ja, je leest het goed. Dit is misschien wel de meest krankzinnige stunt ooit. Het idee: een stuntpiloot vliegt met zijn vliegtuig onder een strak gespannen touw door, terwijl op hetzelfde moment een motorrijder een backflip over het touw én het vliegtuig maakt. Jimmy Fitzpatrick van de Metal Mulisha, stuntpilote Melissa Andrzejewski en touwloper Sketchy Andy Lewis sloegen de handen ineen voor deze unieke combinatie. Het is bijna niet voor te stellen dat iemand dit heeft bedacht. “Zeg, weet je wat we nodig hebben? Een vliegtuig, een strak touw en een flippende motorrijder!” Bekijk de video om het met eigen ogen te aanschouwen. Werkelijk bizar!

Dit waren een aantal van de meest extreme en spectaculaire motorstunts aller tijden. Heb je zelf nog video’s gevonden van ongelooflijke stunts? Laat het ons weten in de comments!

Bart Verhoeven
Bart Verhoeven
Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen