donderdag 4 juli 2024

Unieke special: 916-design voor de Ducati Panigale V4

Het onmiskenbare design van de beroemde 916 is terug; slechts zestien exemplaren voor het project van Dotto Creations (voorgesteld door Danilo Petrucci) op basis van de Ducati Panigale V4.

Het is dertig (!) jaar geleden dat de Ducati 916, icoon van motordesign, op de markt kwam. Gianluca Bartolini en Francesco Iannuzzi van Dotto Creations hebben besloten om de stijlvolle taal van Massimo Tamburini, die de 916 zo uniek en beroemd maakte, opnieuw te interpreteren. Zij doen dit door gebruik te maken van de moderne Ducati Panigale V4 als basis. Het lijkt erop dat het idee om de 916 opnieuw te interpreteren is ontstaan tijdens het bezoek van Danilo Petrucci aan deze designstudio. Petrucci, enthousiast over de 916 waarmee hij zijn eerste stappen op het circuit zette, suggereerde om een nieuwe versie van de motor te creëren. Zo is de ‘Noveunosei’ ontstaan.

Ducati presenteert twee opwindende conceptmotoren: CR241 en RR241

De kuip van glasvezel en carbon neemt de lijnen van de Ducati 916 over; de kenmerkende koplampen worden twee luchtinlaten met kleine ledlampen eronder. Ook de tank en het achterste deel van de motor zijn geïnspireerd op het origineel, met een uitlaat onder het zadel die de vorm van de 916 volgt, maar nu met een dubbele vierkante buis. De twee achterlichten zijn smaller dan die van de 916 en zijn voorzien van leds.

De Noveunosei is uitgerust met de V4-motor van 1103 cc van de Ducati Panigale V4, die een maximaal vermogen van 215,5 pk bij 13.000 toeren en 123,6 Nm bij 9.500 toeren levert. Uiteraard is ook het rijwielgedeelte dat van de Panigale V4. De Ducati Noveunosei is een unieke motor die een eerbetoon is aan de legendarische 916 en zal in een beperkte oplage van slechts zestien exemplaren worden geproduceerd, waardoor het een collector’s item wordt.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen