donderdag 19 september 2024

Suzuki zet onderzoek naar waterstof-Burgman voort

Nu de ontwikkeling van elektrische motorfietsen maar langzaam vordert, lijkt de industrie zich meer te richten op alternatieve brandstoffen. Tegenwoordig lijkt de focus te liggen op waterstof – Kawasaki onthulde eind juli een waterstofaangedreven hyperbike en nu zien we nieuwe berichten over een waterstofaangedreven Suzuki Burgman.

Als je al een tijdje meekijkt – en dat is al een lange tijd – kun je je misschien herinneren dat Suzuki in 2017 al onderzoek deed naar een waterstof-Burgman. Destijds bouwden ze enkele op waterstof aangedreven scooters voor de Metropolitan Police in het Verenigd Koninkrijk. Na afloop van dat testproject hoorden we niet veel meer over het succes of falen ervan, en het leek erop dat Suzuki zich richtte op elektrische scooters – vooral toen het zich terugtrok uit MotoGP en begon te werken aan een elektrische scooter.

Techniek Kawasaki waterstofmotor: toekomstbeeld of stuiptrekking?

De industrie is momenteel echter een draai aan het maken naar waterstof, waarbij sommige prominente insiders zeggen dat batterijtechnologie nog steeds niet goed genoeg is om te voldoen aan de behoeften van krachtiger motorfietsen. Tegen deze achtergrond zet Suzuki het werk aan de aanpassing van het Burgman-platform aan deze alternatieve brandstof voort. Ben Purvis, ’s werelds meest productieve motor-spion, heeft patentafbeeldingen gepubliceerd bij Cycle World waaruit de voortgang van het ontwerp blijkt.

Wat is er nieuw? De laatste ontwikkelingen die Purvis aan het licht bracht, hebben betrekking op het waterstofstoopsysteem. Eerdere ontwerpen hadden één grote, logge tank die van voor naar achter liep. Dit leidde tot een langere wielbasis, wat negatieve gevolgen had voor het rijgedrag.

Het nieuwe ontwerp maakt gebruik van meerdere tanks om voor een compacter chassis te zorgen. Eén tank zit onder het zadel, de andere bevindt zich zoals in het eerdere ontwerp voor de motor, maar is nu kleiner. Purvis zegt dat het eerdere ontwerp vereiste dat het Burgman 400-chassis met 200 mm werd verlengd, maar dit ontwerp maakt het mogelijk om het waterstofsysteem in een standaard Burgman 400-platform te laten passen. Dat verbetert niet alleen het rijgedrag, maar het bespaart Suzuki waarschijnlijk ook geld door gebruik te maken van onderdelen uit de eigen productlijn…

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen