vrijdag 20 september 2024

Suzuki: innovatief blinde hoek-detectiesysteem

Suzuki heeft een patent aangevraagd voor een innovatief veiligheidssysteem dat gebruik maakt van een groothoekcamera om blinde hoeken te detecteren. Het systeem biedt een vergrote en selecteerbare weergave van het camerabeeld, wat vooral nuttig is bij manoeuvres zoals inhalen.

Hoewel ontwerpers al lang dromen van het vervangen van buitenspiegels door camera’s, zijn er in de praktijk nog diverse obstakels. Suzuki’s gepatenteerde oplossing is echter niet bedoeld als vervanging van spiegels, maar als aanvullend veiligheidssysteem.

Suzuki GSX-S 1000 Evo: alleen in Zwitserland

De groothoekcamera aan de achterkant van de motor biedt een breder zicht, maar objecten kunnen vervormd of kleiner lijken dan in werkelijkheid. Om dit op te lossen, kan het relevante deel van het camerabeeld worden bijgesneden en handmatig geselecteerd met knoppen op het stuur. Afhankelijk van de situatie, zoals bij het wisselen van rijstrook, kan automatisch worden geschakeld tussen de vergrote weergave en groothoekweergave.

Vergelijkbare systemen zijn al toegepast in sommige Kia-modellen, waarbij de relevante blinde hoek op het display verschijnt bij het activeren van een richtingaanwijzer. Dashcams die gebeurtenissen opnemen voor analyse achteraf zijn ook al bekend, maar bieden geen real-time weergave zoals Suzuki’s systeem.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen