vrijdag 18 oktober 2024

Sterk debuut voor Bo Bendsneyder in World Supersport – wereldtoppers

Nadat Bo Bendsneyder bij het Preicanos Racing Team in de Moto2 moest vertrekken, wist hij binnen een maand een nieuw zitje te vinden. De 25-jarige coureur tekende een contract bij MV Agusta Reparto Corse voor de twee resterende races in 2024 en het gehele seizoen 2025 in de WorldSSP. Bendsneyder maakte zijn debuut in het Portugese Estoril, maar had de pech dat hij vanwege wisselende weersomstandigheden slechts vijf droge ronden had gereden voordat hij van start ging in de eerste race. Vanaf een veertiende startplek bouwde de Rotterdammer zijn wedstrijd goed op. Langzaamaan wist Bendsneyder zich naar de top-tien op te werken en in de slotronde wist hij ook landgenoot Glenn van Straalen nog te passeren. Bendsneyder finishte – met nauwelijks ervaring met de MV Agusta F3 800 RR – op een achtste plaats. Van Straalen was als vijfde gestart en streed lang voor een top-vijf klassering. De Pata Yamaha Ten Kate Racing-coureur viel in de laatste ronden wat terug en eindigde als negende. Bendsneyder mocht vanwege zijn snelle raceronde als zesde starten in de tweede race. Daar maakte hij goed gebruik van. Lang reed Bendsneyder op een zevende en zesde plaats. In de tweede helft van de race passeerde de kersverse MV-Agusta rijder merkgenoot Federico Caricasulo en beëindigde hij zijn debuutweekend in de World Supersport met een knappe vijfde plaats. Van Straalen finishte als zevende, terwijl zijn Ten Kate teamgenoot Stefano Manzi de race won en daarmee de wereldtitelstrijd openhield. Adrian Huertas begint met 45 punten voorsprong op Manzi aan de slotronde in Jerez. Yari Montella – die de eerste race nog had gewonnen – vergooide zijn titelkansen door in de tweede race in leidende positie onderuit te gaan.

Bo Bendsneyder (11) met achter hem Glenn van Straalen (28).

WK zijspan Oschersleben (D)

Streuer net buiten het podium in Oschersleben

De voorlaatste ronde van het wereldkampioenschap zijspannen werd verreden tijdens het jaarlijkse Sidecar Festival in Oschersleben. Tijdens dit evenement komen allerlei internationale zijspancompetities aan de start. Bennie Streuer wist zich met zijn Duitse bakkenist Kevin Kölsch als derde te kwalificeren voor de twee races. In de eerste race reden Streuer en Kölsch op een vierde plaats. Het duo kon de drie voorste combinaties net niet volgen. In de slotfase zakten Tim Reeves en Mark Wilkes op de derde plaats wat terug. Streuer en Kölsch wisten aansluiting te vinden, maar kwamen tekort om de laatste podiumplaats te bemachtigen. Harry Payne en Kevin Rousseau kwamen als eerste over de eindstreep. De tweede race werd gewonnen door Markus Schlosser en Luca Schmidt, waardoor zij zeven punten voorsprong houden op Payne en Rousseau in het WK. Streuer en Kölsch lieten in de tweede race veel WK-punten liggen. De Nederlands-Duitse combinatie reed op een derde plaats, toen Reeves en Wilkes hen passeerden. Bij deze actie was er contact tussen beide spannen. Team Streuer liep daarbij dusdanige schade op dat ze de race vroegtijdig moesten beëindigen. Streuer en Kölsch bezetten de zesde plaats in het WK.

Startnummers met een verhaal #2: Nicky Hayden erfde de snelheid en het startnummer 69 van vader Earl

Op het Duitse circuit kwamen nog twee Nederlandse combinaties aan de start in het WK. Beiden eindigden in het achterveld. In de tweede race wisten Raymond en Calvin Leijdekkers wel één WK-punt te scoren door als vijftiende te finishen. Rogier Weekers en Remco Moes waren in de eerste race nog voor hun landgenoten gefinisht, maar werden in de tweede race zestiende. De laatste ronde van het wereldkampioenschap zijspannen wordt verreden in het Portugese Estoril.

Bennie Streuer en Kevin Kölsch (21).

ONK Lierop/Valkemswaard (NL)

Hermans/Van den Bogaart Nederlands Kampioen zijspancross!

Hermans/Van den Bogaart zijn de nieuwe Nederlands kampioen Sidecar Masters 2024. De titelstrijd in de laatste twee ONK’s in Lierop en Valkenswaard ging tussen Hermans en de broers Leferink. Het beslissende moment kwam al in Lierop, waar tijdens de start van de tweede heat de hele top drie van de ONK-kampioensstand betrokken raakte bij een crash. Leferink had de meeste pech, crashte zonder zijn schuld en moest de strijd staken met 0 punten. Hermans won na een inhaalrace deze tweede heat in Lierop en liep zo ver uit.

In Valkenswaard zou Hermans al genoeg hebben aan een top 15-positie om kampioen te worden. Maar in die finale deed Hermans gewoon wat een kampioensleider acht te doen. Hermans/Van den Bogaart wonnen dominant twee keer en werden zo de Nederlands Kampioen van 2024. Tim en Sem Leferink bleven tweede in de eindstand met Stephan Wijers en Han van Hal die het brons pakten in de ONK Zijspancross 2024.

Kort door de bocht

Thije Ligtermoed is op het podium geëindigd tijdens de Yamaha R3 bLU cRU European SuperFinale in Estoril. Ligtermoed finishte als vijfde in de eerste race en werd tweede in de tweede race, waardoor hij in het eindklassement als derde eindigde. Timo Suos werd tiende in het eindklassement.

Owen van Trigt heeft zijn eerste punt behaald in het FIM JuniorGP World Championship. De 16-jarige coureur finishte op een vijftiende plaats in Aragón. Het was voor Van Trigt pas zijn tweede raceweekend in deze sterke Moto3-klasse. Kiyano Veijer wist zich net niet te plaatsen voor de hoofdrace van de European Talent Cup.

Jaimie van Sikkelerus probeerde het in de trainingen tijdens de seizoensfinale van het British Superbike op Brands Hatch. Hij bleek nog steeds niet voldoende hersteld van zijn knieoperaties en ging niet van start in de races. Jorel Boerboom kwam in de eerste British Supersport-race niet aan de finish en werd in de tweede race buiten de punten twintigste. Boerboom is op een dertigste plaats in het kampioenschap geëindigd.

Jeffrey Herlings won voor Kay de Wolf de seizoensfinale van de Nederlandse motorcross. Jago Geerts eindigde in Valkenswaard als derde.

Ducati heeft de eerste titel in de motorcross behaald. Een derde plaats achter Andrea Bonacorsi en Jan Pancar was toereikend voor Alessandro Lupino om Italiaans kampioen te worden.

De jaarlijkse Open Dag van de Vrienden TT Circuit wordt op zaterdag 19 oktober gehouden. Er zijn tal van activiteiten op het circuit. Zo kun je een busrit maken over de baan en onderweg hoor je tal van wetenswaardigheden over het circuit. Ook niet-vrienden zijn welkom op de gratis toegankelijke dag.

Tekst: Asse Klein, Jan Boer, Emil Bilars
Foto’s: Randy van Maasdijk, Henk Teerink, Jan Boer, Emil Bilars