vrijdag 4 april 2025

Schotse politie alarmeert: Motorrijders oververtegenwoordigd in verkeersdoden

De Schotse politie heeft recent een dringende oproep gedaan voor verhoogde waakzaamheid onder motorrijders, nu het weer verbetert en meer tweewielers de weg op gaan. Deze waarschuwing komt niet uit de lucht vallen: uit ongevallendata van januari 2015 tot augustus 2024 blijkt dat 269 motorrijders (253 bestuurders en 16 passagiers) om het leven kwamen op Schotse wegen. Dit vertegenwoordigt 18% van alle verkeersdoden, terwijl motorfietsen minder dan 1% van het totale verkeer uitmaken.

Chief Superintendent Hilary Sloan benadrukte de urgentie om dit disproportionele risico aan te pakken. De meest voorkomende ongevalsscenario’s doen zich voor bij linker bochten en inhaalmanoeuvres. De Schotse Hooglanden, Argyll and Bute en de Scottish Borders registreren de meeste dodelijke ongevallen, voornamelijk onder mannen tussen de 46 en 55 jaar.

Verkeersveiligheid in Europa: Roemenië meest gevaarlijke land om in te rijden

Innovatieve aanpak met Project PRIME

Schotland heeft een geschiedenis van motorveiligheidsinitiatieven, waaronder het ambitieuze Road Safety Framework dat streeft naar de beste verkeersveiligheidsprestaties ter wereld tegen 2030. Een opmerkelijk initiatief is Project PRIME (Perceptual Rider Information for Maximising Expertise and Enjoyment), dat unieke wegmarkeringen heeft geïntroduceerd speciaal ontworpen voor motorrijders.

Pijlen geven de juiste plaats op de weg aan.

Deze markeringen zijn bedoeld om het rijgedrag te ‘primen’, waardoor motorrijders hun positie op de weg verbeteren en snelheid verminderen in kritieke bochten. Praktijktests van deze PRIME-wegmarkeringen hebben statistisch significante verbeteringen aangetoond:

  • Aanzienlijke snelheidsvermindering
  • Verbeterde rijpositie op de rijbaan
  • Nul letselongevallen op voorheen risicovolle locaties

Het succes van dit programma heeft geleid tot de ontwikkeling van een PRIME-installatietoolkit, die nu beschikbaar is voor wegbeheerders in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. Het project heeft inmiddels internationale belangstelling gewekt.

Nederlandse benadering van motorveiligheid

Nederland hanteert een andere aanpak voor motorveiligheid, met een gelaagd rijbewijssysteem als hoeksteen. Het A1-rijbewijs, voor motorrijders jonger dan 20 jaar, vereist het slagen voor een theorie-examen en twee praktijkexamens. Krachtigere motorfietsen vereisen A2- en A-rijbewijzen, met specifieke leeftijds- en ervaringsvereisten.

Factoren die bijdragen aan motorongevallen

In Schotland komen verschillende factoren naar voren die bijdragen aan ernstige motorongevallen, waaronder rijgedrag (zoals te hard rijden en inhalen), wegomstandigheden (vooral bij linkerbochten), rijgedrag van automobilisten en weersomstandigheden.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen