Persoonlijke kentekenplaten zijn geen luxe die we in Nederland hebben. Misschien maar goed ook. Een Amerikaanse man bewees met zijn plaat dat het flink mis kan gaan. Een prachtig voorbeeld van een ‘worst case scenario’ dat resulteerde in boetes met een totale waarde van meer dan 12.000 dollar!
Programmeren
Zijn plaat leest namelijk het woord ‘null’. Een term die in veel computersystemen gebruikt wordt om aan te geven dat een veld leeg hoort te zijn. Een grap waarmee hij boetes hoopte te kunnen ontwijken. Als het computersysteem immers denkt dat het kenteken niet ingevoerd is kan hij toch nooit een bon verwachten? Aanvankelijk kon hij de plaat wel aanvragen maar toen hij deze na een jaar moest vernieuwen ging de website op tilt bij het invullen van zijn kenteken. Iets wat je zelf waarschijnlijk ook wel eens hebt meegemaakt als je een online formulier niet helemaal invult en er een sterretje komt te staan waar nog wat informatie mist. Met een omweg krijgt hij het uiteindelijk toch voor elkaar. Een eerste aanwijzing dat de grappig bedoelde plaat tot problemen kon gaan leiden.
Of hem dat het eerste jaar daadwerkelijk buiten schot gehouden heeft is niet duidelijk. In het daaropvolgende jaar komt er echter wel een boete binnen. In Californië moet je een registratiesticker op je kentekenplaat plakken die het voor agenten eenvoudiger maakt om te checken of je kenteken geldig is of niet. Of iemand hem van zijn plaat heeft gestolen of dat hij er afgevallen is weet de man niet. Feit is dat hij ontbrak toen hij gecontroleerd werd en er een boete van 35 dollar volgde. Het bedrag is volgens de man te laag om de boete aan te vechten, waarna hij het bedrag overmaakt naar de bankrekening van de Staat.
Zondebok
Daarmee wordt zijn kenteken voor het eerst geregistreerd in het boetesysteem en aan zijn naam gekoppeld. Het probleem is echter dat iedere keer dat er nu ‘null’ in het systeem staat, de man aansprakelijk wordt gesteld. Ook als zijn auto dus helemaal niet bedoeld wordt en er eigenlijk gewoon helemaal geen kenteken is ingevoerd. Oeps. En dan kan het ineens hard gaan want het blijkt een vaak gemaakte fout. Het bedrag loopt al snel op tot voorbij de twaalfduizend dollar. Er komen zelf boetes uit 2014 binnen, ver voordat hij de kentekenplaat op zijn naam had staan. Op dat moment spant de man een rechtzaak aan. ‘Dit kan toch niet kloppen!’ is de strekking van zijn pleidooi.
Gelukkig kan de rechter zich wel vinden in de zaak van zijn persoonlijke kentekenplaat. Hoewel er nog steeds boetes binnenkomen is het bedrag al meerdere keren gereduceerd. Toch moet hij nu nog een restant van zo’n 160 dollar uit eigen zak betalen. Doet hij dat niet dan mag hij zijn auto niet opnieuw registreren. Dat weigert hij uit angst dat het probleem alleen maar groter wordt. Wie schuld bekent zal het namelijk wel gedaan hebben, toch? Een uitzonderlijke zaak natuurlijk, maar doe ons maar gewoon een cijfer en letter combinatie. Stukken makkelijker.
Foto: ANP