vrijdag 22 november 2024

MrGPS: hoe gebruik je kunstmatige intelligentie?

In deze aflevering gooi ik het even over een heel andere boeg. Niet specifiek GPS, maar een andere soort van kunstmatige intelligentie, oftewel AI (Artificial Intelligence). Je hebt er vast al eens over gehoord. Chat-GTP. Een nieuw soort zoekmachine waarmee je hele kinderboeken kunt schrijven of zelfs kunstwerken kunt ontwerpen. Hoe werkt dat nou? En heb je er ook als motorrijders iets aan?

Illustraties: Hans Vaessen

Als motorrijder werken we feitelijk al langere tijd met AI. Het automatisch ontwerpen van mooie routes is daar een voorbeeld van. Op basis van algoritmes wordt naar de kaart gekeken en bepaalt wat mooie wegen zijn. Nabijheid van water en bossen, hoeveel bochten, bermbreedte; het zijn allerlei variabelen, waarmee je, zonder lokaal bekend te zijn toch een weg als mooi kunt bestempelen. Zo’n vijftien jaar geleden was ik er al mee aan het stoeien, samen met Jan Kruithof van Promotor. Leidend tot de OnRoute Motorkaart. Inmiddels hebben ook Garmin en TomTom die techniek ontdekt en zit dergelijke intelligentie af-fabriek ‘ingebakken’ in het toestel. Perfect zijn ze geen van alle; de OnRoute Motorkaart stuurt je soms afgesloten boswegen in, de TomTom is niet vies van een fietspad en gaat dwars door de steden, de Garmin is wat te ‘veilig’ en daardoor weliswaar betrouwbaarder, maar minder spannend. Linksom of rechtsom: het zijn allemaal hulpmiddelen om in onbekende omgeving de mooiste wegen te vinden, beter en gedetailleerder dan louter de groene wegen van Michelin. Anno 2023 vind ik Robin Bolt, de Duitse ontwerper van Kurviger.de, de beste van het stel.

Mr.GPS: tijd voor een nieuwe Garmin? De Zümo XT2

Breder inzetten

Veel minder bekend is dat je als motorrijder kunstmatige intelligentie veel breder in kunt zetten. Dat  geldt dus ook voor Chat-GTP. Je vindt het eenvoudig door even op de afkorting te googelen. De basisversie kun je geheel gratis gebruiken. Dat moet je echt een keer proberen!

Er is ook een betaalde versie, maar die kost je maar liefst 24 dollar per maand. Levert uiteraard meer mogelijkheden, maar die heb je voorlopig echt niet nodig. De gratis versie levert al verbluffende resultaten. Kwestie van even een account aanmaken en de rest wijst zich vanzelf.

Grootste uitdaging is de juiste vragen stellen. Alleen ‘motorroute Cochem’ is erg beperkt en simpel, maar levert al leuke resultaten op. Maak het gerust wat ingewikkelder en zoek op ‘driedaagse motortocht vanuit Cochem richting het zuiden. 200 Kilometer per dag. Elke dag drie uitzichtspunten en een voor motorrijders geschikte lunchlocatie met terras’. Verder heb je natuurlijk nodig ‘suggesties voor overnachtingsmogelijkheden, inclusief afgesloten motorstalling’.

Probeer maar eens uit. Ik werd via Traben Trabach langs de Moezel richting Trier gestuurd, met lunchadvies in Bernkastel en aan het einde van de eerste dag het advies te overnachten in ‘Hotel Zum Christophel – Een charmant hotel in het hart van Trier, met een afgesloten motorstalling’.

Moet je vervolgens nog wel even aan de slag met je routeplanner natuurlijk, want vooralsnog komt Chat-GTP niet met een kant-en-klare gpx-track. Ik heb ook niet onderzocht of dat hotel daadwerkelijk een afgesloten stalling heeft en of de positie van Bernkastel op de route ook qua tijd geschikt is voor de lunch, maar de eerste indruk is… indrukwekkend.

Leuke terrassen

Weet je helemaal niet waar je naartoe wilt, kun je ook heel andere opdrachten geven als ‘mooiste motorgebied in Frankrijk’ of juist ‘welke weg in Nederland telt de meeste bochten?’

Ook een leuk opdracht voor Chat-GTP: ‘zoek naar leuke terrassen voor motorrijders onderweg’.

Overigens zal het je daarbij opvallen dat ChatGTP ervoor waarschuwt dat de informatie wat gedateerd kan zijn. Dat komt doordat de dataset van de gratis versie (GTP 3.5) stamt uit september 2021. De betaalde versie (GTP 4) werk met meer actuele data. Ander nadeel van de gratis versie is dat het soms erg druk kan zijn, waardoor je vraag even in de file komt.

TIP: op zondagavond is het rustig!

Bing

Chat-GTP wordt inmiddels veel besproken. Op dit moment vreemd genoeg minder bekend is Bing, de zoekmachine van Microsoft. Die is bovendien nog gemakkelijker toegankelijk. Ga naar bing.com en kies bovenin voor ‘chat’.

Geef daarin dezelfde opdracht als in chat-GTP en je ziet dat ze het niet altijd met elkaar eens zijn.

Het verschil in actualiteit zie je ook als je meer existentiële vragen stelt, zoals het verschil tussen de Garmin Zümo XT en de XT2. Chat-GTP kent de XT2 nog niet, maar ook Bing is niet helemaal correct. Wel zie je de kracht van de AI terug aan het feit dat MrGPS op de eerste plaats verschijnt voor aanvullende informatie, met bovendien ook motor.nl in de lijst!

Zonder gekheid: speel hiermee! Het resultaat zal, net als de ‘spannende route’ uit je GPS, niet altijd honderd procent perfect zijn. Het is tenslotte een hulpmiddel. Maar wel een verrekt leuk hulpmiddel dat je, net als je GPS, helpt om plekken te vinden waar je anders misschien nooit geweest was.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen