Dit is een persbericht. De redactie van MOTOR.nl is dus niet verantwoordelijk voor de inhoud. Heb je zelf een persbericht dat je graag op MOTOR.nl ziet? Dan mail je deze naar redactie@www.motor.nl.
Op de Motorbeurs Utrecht, van 26 februari t/m 1 maart 2015, presenteert de Stichting Mobiliteit voor Gehandicapten (SMvG) zich in hal 12 op stand 061. Deze stichting wil de passie voor motorrijden uitdragen. Een handicap hoeft daarbij niet altijd een beletsel te zijn. Geheel bestuurd door ervaringsdeskundigen, kan de SMvG als geen ander duidelijk maken hoe belangrijk motorrijden, ondanks een lichamelijke handicap, kan zijn. Voorlichting geven en steunen van lotgenoten bij de soms lastige trajecten naar ‘aangepast motorrijden’ is het doel van de stichting. (De praktische uitvoering gebeurt door de professionals van de projectgroep Motor Mobiliteit voor Gehandicapten.) Om de doelstellingen te kunnen bereiken organiseert SMvG evenementen en wordt gezocht naar ondersteuners. Prachtige toertochten staan op het programma en op de beurs wordt een tombola met fraaie prijzen gehouden. Bezoekers kunnen hier kijken in de keuken van dit bijzondere stukje motorland.
Een sprekend voorbeeld is Bert Pot. Hij verloor door een bedrijfsongeval zijn linkerhand en vreesde nooit meer zijn geliefde hobby te kunnen beoefenen. Er bleken tóch mogelijkheden te bestaan, en inmiddels is Bert de trotse berijder van een state-of-the-art BMW R1200 RT. Ondanks de hoge moeilijkheidsgraad is dit toerkanon volledig aangepast aan zijn mogelijkheden. De gehele bediening kan met de rechterhand gebeuren en zelfs alle elektronische snufjes bleven intact. Met behulp van een speciale motorprothese met Free Lock-grijpsysteem heeft Bert volledige controle. Met trots laat hij alle beursdagen dit fraaie staaltje aanpastechniek graag zien op de stand.
Vijf jaar geleden namen Leendert en Ria Poortenaar hun op maat gebouwde Yamaha XT 660 Limited in gebruik. Beide zijn kleine mensen (resp.128 en 120 cm lang) en kunnen daardoor niet op een standaardmotor rijden. Ruim acht maanden bouwtijd waren destijds nodig, maar nu, vijf jaar later, staan de eerste 50.000 probleemloze kilometers op de teller. Natuurlijk is deze motor op de stand te bewonderen en wil Leendert graag over zijn ervaringen vertellen.
Nóg een jubileum: twintig jaar geleden, in januari 1995, startte in Assen het wereldwijd unieke project Motor Mobiliteit voor Gehandicapten (MMvG). MMvG kan mensen met een handicap begeleiden in de procedure (weer) te gaan motorrijden. In dit project werken enkele overheidsinstanties (CBR en RDW), en een drietal Drentse bedrijven (Stel Orthopedie, Lukens Tuning Service en Koops Opleidingen) samen. Er is een schat aan kennis en ervaring in huis op het gebied van aangepast motorrijden. In de voorbije twintig jaar is het maatschappelijk belang van MMvG ruimschoots bewezen en werd hiervoor zelfs een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Honderden gelukkige motorrijders kunnen, ondanks hun handicap, van deze prachtige hobby genieten. De specialisten van MMvG verstrekken tijdens de beurs informatie en laten voorbeelden zien van motor-aanpassingen, high-tech prothesebouw en aanpasbare lesmotoren. Ook kan men gratis de geschiktheid voor motorrijden laten testen op de ‘Body Check’.