zaterdag 20 april 2024

Mogelijk 130 op A2 tussen Utrecht en A’dam

Foto: ANP

In diverse media lezen we vandaag dat er een meerderheid in de Tweede Kamer zou zijn voor het voorstel om de maximum snelheid van 100 naar 130 te verhogen op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam. Goed nieuws! Want zeg nu eerlijk, 100 rijden op een vijfbaansweg die alleen vol is tijdens de spitsuren is toch zonde van ieders tijd? 

In 2012 werd de maximumsnelheid van 100 vastgesteld vanwege afspraken met de gemeenten die aan de A2 liggen. Regeltjes die te maken hebben met geluidsoverlast en milieuvervuiling enzo. De ANWB sprak zich toen al in het openbaar uit tegen de plannen om trajectcontrole in te voeren omdat een vijfbaans weg nu eenmaal uitnodigt om harder dan honderd kilometer per uur te rijden. 

Op een gedeelte van het traject werd al toegestaan dat er ’s avonds en ’s nachts 130 gereden werd. Nu zou dat dus gaan gelden voor de gehele A2 en ook nog eens overdag. Om dat te realiseren moet er wel flink wat geld geïnvesteerd worden. VVD-parlementariër Barbara Visser schat dat haar plan niet meer dan vijftien miljoen gaat kosten. Dat geld zou dan gaan zitten in bijvoorbeeld de bouw van geluidswallen en dergelijke maatregelen.

Of het plan daadwerkelijk door de Kamer komt lijkt voor nu nog onduidelijk. Er zou voor permanente verhoging van de snelheid een wet moeten worden veranderd. Dat kost tijd, geld en vooral moeite. Wij zijn benieuwd wat er van de terecht zal komen.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen