zondag 8 september 2024

Magnolia 4: Dure low-tech motorfiets voor hi-tech prijs

Het Magnolia 4-concept van JT Nesbitt is een motorfiets die low-tech combineert met een hoge prijs. Het is bedoeld voor motorrijders die genoeg hebben van de overmatige technologie in moderne motorfietsen.

Nesbitt, bekend van eerdere ontwerpen voor Confederate en Curtiss Motorcycles, heeft de Magnolia 4 ontworpen als eerbetoon aan klassieke Amerikaanse lijnmotoren uit het begin van de 20e eeuw. Het concept heeft een eenvoudige aandrijflijn met een drieversnellingsbak en alleen starterkick, zonder batterijen.

Peperdure revival: Praga ZS 800

Wel maakt de Magnolia 4 gebruik van enkele moderne elementen zoals hydropneumatische schokdempers. Nesbitt ziet het vooral als een kunstproject en is nog niet bezig met de productie ervan. Als het ooit gebouwd wordt, zou de prijs rond de $200.000 (187.000 euro) liggen, vergelijkbaar met een originele antieke lijnmotor.

Dit roept vragen op over de doelgroep voor zo’n dure, low-tech motorfiets. Motorrijders die minder technologie willen, zoeken waarschijnlijk ook lagere prijzen. De Magnolia 4 is geen originele klassieker en hoeft niet dezelfde waarde te hebben.

Het concept past in een trend van een toenemende ongelijkheid onder motorrijders, met meer dure limited-edition motorfietsen voor de rijken. Het is de vraag of dit de richting is die de motorfietswereld op wil gaan. De Magnolia 4 zet in ieder geval aan tot nadenken, of hij nu gebouwd wordt of niet.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen