vrijdag 20 september 2024

Klassieke motoren in Singapore bedreigd door milieubeleid

Veel motorrijders hebben een passie voor klassieke motorfietsen vanwege hun unieke karakter en rauwe rijervaring. Juist het ontbreken van moderne technologie geeft deze motoren hun kenmerkende gevoel. Tijden veranderen echter en er is een groeiend milieubewustzijn. Nieuwe voertuigen worden ontworpen om uitstoot en geluid te beperken. Sommige landen voeren zelfs plannen in om oudere voertuigen geleidelijk uit te faseren, wat zorgwekkend is voor liefhebbers.

In Singapore bijvoorbeeld, heeft de National Environment Agency een sloopregeling gelanceerd. Eigenaren van oudere motorfietsen kunnen een financiële vergoeding krijgen als ze hun voertuig laten slopen. Het exacte bedrag hangt af van diverse factoren. Motorfietsen geregistreerd vóór 1 juli 2003 komen in aanmerking. Eigenaren kunnen kiezen voor sloop of omzetting naar speciale klassieke voertuig regelingen, waarbij de motor slechts 45 dagen per jaar gebruikt mag worden.

Van de circa 27.000 motoren die in aanmerking komen, heeft bijna 90% zich aangemeld. Het merendeel koos voor sloop, een klein deel voor de speciale klassiekerregelingen. Het doel is om oudere voertuigen van de weg te halen om vervuiling te verminderen en luchtkwaliteit te verbeteren. Hoewel nu nog vrijwillig, zullen oude motoren in de nabije toekomst helemaal niet meer zijn toegestaan in Singapore.

Motoren van vóór 1 juli 2003 mogen tot 30 juni 2028 blijven rijden, mits ze aan de verscherpte emissie-eisen voldoen. Daarna mogen ze niet meer op de openbare weg. De speciale klassiekerregelingen bieden liefhebbers nog wel de mogelijkheid om beperkt hun vintage machines te blijven gebruiken.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen