vrijdag 20 september 2024

Italian Motorcycle Championship: Custom Bike Show Winnaars op Italian Bike Week 2024

Afgelopen weekend vond in Lignano Sabbiadoro (Udine, Italië) de editie van 2024 van de Italian Bike Week plaats. Dit evenement, ontstaan in 2022 als de september spin-off van de historische Biker Fest International, combineert de sensatie van grote motorrally’s, het enthousiasme van festivals en de kans om de nieuwste tweewielermodellen van toonaangevende motorfabrikanten te testen – allemaal in één evenement.

Hoewel de nadruk ligt op de Adventure & Off-Road wereld, wat een verschuiving is ten opzichte van de traditioneel custom-gerichte Biker Fest International, vergeet IBW zijn roots niet. Deze wortels zijn stevig verankerd in een van de meest historische Bike Shows in Europa, geboren in 1987 met de BFI. Italian Bike Week verdubbelt de Lignano-afspraak met het eerste en enige nationale kampioenschap gewijd aan customizers en speciale motorfietsen: het Italian Motorcycle Championship (IMC).

Felle competitie

Het was een felle competitie, niet alleen voor de bouwers van de specials, maar ook voor de IMC-juryleden, die de zware taak hadden om de beste en meest unieke custom bikes te selecteren uit meer dan 50 inzendingen uit heel Italië en het buitenland. Er waren acht categorieën in de competitie, plus de meest prestigieuze prijs, de Best in Show, ter ere van de build die de harten van zowel de jury als het publiek veroverde.

Best in Show: ‘Goddess of Speed’

De winnaar was ‘Goddess of Speed’, een prachtige creatie van Mirko Perugini van Gallery Motorcycles, gebouwd rond de legendarische Harley-Davidson Evolution-motor. Voltooid in het voorjaar, maakte deze speciale motor zijn debuut op de 30e HOG Rally, waar hij zijn eerste prijs won op het officiële Europese Harley-Davidson-evenement dat begin juni in Senigallia werd gehouden.

De inspiratie voor deze fiets komt uit de wereld van snelheidsrecords, met talrijke knipogen naar het pre-oorlogse Land Speed Record-tijdperk. Denk aan de gestroomlijnde achterkuip, brede sturen die naar beneden zijn gebogen, een springer voorvork en 21-inch en 16-inch lenticulaire wielen.

Categoriewinnaars

Harley-Davidson domineerde zowel de Cafe Racer als de Old Style klassen. In de eerstgenoemde was de winnaar een 883 van Low Special Parts, terwijl in de laatste ‘El Chapo’, een Heritage Classic gebouwd door H-D Bergamo in de Chicano-stijl, de overwinning claimde.

Twee Honda’s, een door FTG Moto aangepaste Hornet en een Shadow 600 van Red House Chopper uit Rome, behaalden de hoogste eer in respectievelijk de Streetfighter- en Metric-categorieën.

Gezien het “Offroad” thema van het evenement, waren de Scrambler- en Adventure-categorieën bijzonder populair. Een Norton Commando gebouwd door Grillo uit Savona won de Scrambler-klasse, terwijl de Yamaha Super Ténéré van Punto Moto Factory Bike de eerste plaats behaalde in de Adventure-categorie, speciaal geïntroduceerd voor IBW.

Oostenrijk claimde ook verschillende overwinningen, met Stefan B.’s S&S-aangedreven ‘Knickrammen’ op de eerste plaats in de Freestyle-categorie en Ramses Garage die de Modified H-D-klasse domineerde met een Vicla gebaseerd op de Heritage Softail.

Vervolg IMC

Met de zomerdata nu achter de rug, gaat het Italian Motorcycle Championship door in het najaar, met de volgende ronde gepland voor Cesena van 23-24 november, tijdens het Ruotando – Kustom Kulture evenement.

“Het was een eer om zoveel prachtige custom motoren te mogen beoordelen op de Italian Bike Week. Elke fiets liet het vakmanschap en de creativiteit zien van de bouwers. De ‘Goddess of Speed’ was een terechte winnaar van Best in Show met zijn vintage geïnspireerde stijl gecombineerd met moderne prestatie-onderdelen.” – IMC jurylid

De Italian Motorcycle Championship op de Italian Bike Week 2024 was een groot succes en vierde het beste van de Italiaanse en Europese customizer scene. Motorfans kijken nu al uit naar de volgende ronde van het IMC en de 39e editie van Biker Fest International in mei 2025.

CUSTOM BIKE SHOW IMC – ITALIAN BIKE WEEK 2024 COMPLETE RESULTS

SCRAMBLER

1st – NORTON COMMANDO – Grillo (SV) – Wins Kappa top case
2nd – YAMAHA TT 600 – Raw Custom (PD) – Wins Wemoto voucher + sweatshirt & kit
3rd – HONDA CB250 – Stray’s Garage (MO) – Wins large WD40 prize + Melo Orafo plaque

CAFE RACER

1st – H-D 883 – Low Special Parts (NA) – Wins Motorcycle Storehouse helmet
2nd – MOTO GUZZI 1000 SP – North East Custom (PD) – Wins Bertoni sunglasses
3rd – SUZUKI DR650 – MdiM Garage Style (TV) – Wins large WD40 prize + Melo Orafo plaque

OLD STYLE

1st – H-D Heritage Classic – H-D Bergamo (BG) – Wins €200 MCJ Exhaust voucher
2nd – H-D FLH – Orsetto Garage & CE Performance (TV) – Wins Motorcycle Storehouse prize & oil
3rd – H-D FLH – Mirko Capone (TV) – Wins large WD40 prize + Melo Orafo plaque

STREETFIGHTER

1st – HONDA HORNET – FTG Moto (MI) – Wins Rebuffini prize
2nd – H-D FXR – Reds Motorcycles (VI) – Wins WD40 + Bardahl prize
3rd – YAMAHA XJR 1300 – Orsetto Garage (TV) – Wins large WD40 prize + Melo Orafo plaque

MODIFIED H-D

1st – H-D HERITAGE SOFTAIL – Ramses Garage (Austria) – Wins €200 MCJ Exhaust voucher
2nd – H-D XL 883R – Low Special Parts (NA) – Wins IMC handlebar
3rd – H-D NIGHT ROD – Devil’s Garage (RC) – Wins large WD40 prize + Melo Orafo plaque

METRIC

1st – HONDA SHADOW 600 – Red House Chopper (RM) – Wins €100 Faster96 voucher
2nd – HONDA SHADOW 600 – Croy Garage (VR) – Wins WD40 + Rebuffini prize
3rd – HONDA SHADOW 750 – Mr Fighter (TV) – Wins large WD40 prize + Melo Orafo plaque

ADVENTURE

1st – YAMAHA SUPER TENERE – Punto Moto Factory Bike (VE) –Wins €200 MCJ Exhaust voucher
2nd – BMW R100 GS – Santa Fox (SV) – Wins WD40 + Bardahl prize
3rd – HONDA TRANSALP 600 – MdiM Garage Style (TV) – Wins large WD40 prize + Melo Orafo plaque

FREESTYLE

1st – S&S 58 KNICKRAMMEN – Stefan B. (Austria) – Wins Rebuffini prize
2nd – HONDA SHADOW – Samuele Gorni (MN) – Wins €100 Faster96 voucher
3rd – URAL – Stray’s Garage (MO) – Wins large WD40 prize + Melo Orafo plaque

BEST IN SHOW

H-D 1340 – Gallery Motorcycles (BS) – Wins a weekend for two at the 39th Biker Fest International in Lignano Sabbiadoro (UD) from May 15-18, 2024

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen