donderdag 21 november 2024

Honda onderzoekt systeem dat autonoom botsingen voorkomt en vermijdt

Autonoom of geassisteerd rijden is in de auto-industrie inmiddels geen nieuwigheid meer. Van de meest geavanceerde systemen tot ‘eenvoudige’ rijstrookassistenten, veel moderne auto’s beschikken over efficiënte elektronische apparaten die in staat zijn om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Sommige systemen worden ook gemeengoed, zoals Adaptive Cruise Control, Forward Collision Warning en Blind Spot Detection. Ze worden ook steeds meer toegepast op motorfietsen. Tegelijkertijd worden er steeds meer octrooien aangevraagd om andere en nog innovatievere systemen en apparaten te beschermen die rijassistentie kunnen bieden.

Honda ontwikkelt nieuw systeem voor airbags op motorfietsen

Een onmisbare technologische vereiste voor al deze hulpmiddelen is het gebruik van een inertieplatform (IMU) en een ecosysteem van sensoren zoals camera’s, radar of lidar, die in staat zijn om de omgeving te lezen en de juiste ‘beschermings’-strategieën te activeren op basis van de situatie. Maar het kan nog verder gaan: zoals sommige prototypes hebben laten zien, is het mogelijk dat de motorfiets zelf een richting inrijdt, bij stilstand blijft staan of zelfs een hele reeks manoeuvres uitvoert zonder directe tussenkomst van de bestuurder. Waarschijnlijk laten fabrikanten met opzet geen motorfiets zien die volledig autonoom kan rijden, zoals de Honda Riding Assist, die sinds 2017 wordt bestudeerd. Maar die is gericht op het creëren van alle rij-assistentiesystemen, die mogelijk stap voor stap per voertuig worden geïmplementeerd of om later een toe te passen technologieën verder te ontwikkelen.

Een van de cruciale aspecten van al deze hulpmiddelen is hoe ze zich verhouden tot de bestuurder: de motorfiets is een dynamisch geheel en de autonome ingreep op een van de bedieningselementen (remmen, gas geven, sturen) kan de bestuurder verrassen, met onvoorspelbare gevolgen. Waarschijnlijk ontwikkelt Honda daarom systemen voor autonoom sturen of voor het herstellen van de ideale rijlijn bij verlies van grip. Een systeem dat deze week is ontdekt, heeft tot doel om te voorkomen dat een object of voertuig ons van achteren verrast en een ongeval veroorzaakt.

In feite is dit een evolutie van de Blind Spot Detection, waarbij gebruik wordt gemaakt van sensoren die normaal gesproken waarschuwen met een driehoekig lampje in de spiegels wanneer er een voertuig in de dode hoek nadert. Maar in dit geval kan de motorfiets autonoom handelen als de bestuurder geen manoeuvre uitvoert: door gebruik te maken van autonoom sturen, accelereren en remmen kan de motorfiets in deze gevallen autonoom bepalen hoe de botsing met het van achteren naderende voertuig kan worden vermeden.

Het is niet zeker of een dergelijk apparaat zoals gepresenteerd en gepatenteerd in deze vorm ook in productie zal worden genomen. Zoals we eerder al hebben aangegeven, moeten de reacties van de bestuurder zeker worden geïntegreerd – maar we herinneren eraan dat Honda ook sensoren onderzoekt om de houding en ‘reactiviteit’ van de bestuurder te evalueren – maar zeker een systeem van dit type in zou zeer nuttig kunnen zijn om de veiligheid van het rijden op de snelweg of in de stad te verhogen en, gezien de vereiste sensoren en accessoires (maar ook de ruimte aan boord van voertuigen), kunnen we ons voorstellen dat de motoren die in staat zijn om dit te herbergen, in eerste instantie de topmodellen zullen zijn.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen