dinsdag 12 november 2024

GPS-tocht Zuid-Limburg/Eifel: holle bergweggetjes en snelstromende watertjes

Waar eens het zwarte goud werd gedolven, ontstaat langzaam een nieuwe wereld. Via het Staatsforst Hürtgenwald bereik je de Eifel, waar scherpe haarspeldbochten naar de top voeren en je vervolgens in diepe dalen laten zakken. Vanaf grote hoogte kijk je neer op Vicht, Rollesbroich, Dedenborn en Hammer. Via Moresnet toer je door de Oostkantons op de Limburgse heuvels af, waar holle bergweggetjes en snelstromende watertjes je langs de Brunssummerheide naar het eind vergezellen.

Het kunstenaarsdorp Bingelrade met ateliers en beeldentuin

Eerst tanken in Urmond en vervolgens over vlotte wegen naar het kunstenaarsdorp Bingelrade. Daar wachten je onder meer de ateliers en beeldentuin van Joyce Oyen en Guido Ancion. Bingelrade is één van de vier kerkdorpen in de gemeente Onderbanken. Onderbanken waren in de middeleeuwen rechtsprekende colleges, waar gewone overtredingen en minder zware misdrijven werden behandeld.

Over vlotte wegen toer je van Urmond naar Bingelrade.

De groene toekomst in de omgeving van de Brunssummerheide

Brunssum heeft na het sluiten van de Staatsmijn Hendrik de modernisering, waarmee het net was begonnen, doorgezet en is evenals Landgraaf een centrum geworden van folklore en festivals. Slechts de mooie Brunssummerheide scheidt beide plaatsen. In de gemeente Landgraaf, dat uit verschillende dorpen bestaat, heeft de mijnbouw zijn sporen achtergelaten, maar ook daar wordt flink aan gewerkt.

GPS-tocht Drenthe en Overijssel: landschappen van bossen, heide en landgoederen

Herzogenrath laat je een gezellig centrum met oud gemeentehuis zien

In het dorp Eygelshoven zijn wekelijks sporen te vinden: het zijn de restanten van de grote weekmarkt die er op zaterdag wordt gehouden. Op deze dag komen de mensen van heinde en verre om er hun verse levensmiddelen te kopen. Ook druk is het op de L232, waarover je iets later de Duitse grens passeert. Even het centrum van Herzogenrath met op de Markt het oude gemeentehuis bekijken en vervolgens afzakken naar Alsdorf.

In het grensgebied van Nederland en Duitsland heeft de mijnbouw veel sporen achtergelaten.

Langerwehe heeft duizend jaar oude pottenbakkerskunst

De wegen worden beter en langzaam bereik je de noordrand van de Eifel. Langerwehe is de eerste plaats. Het ligt in het Wehebachtal en is vooral bekend om zijn duizend jaar oude pottenbakkerskunst. In de 14.000 inwoners tellende plaats vind je ook de eerste vakwerkhuizen en bewegwijzerde wandelpaden. Vanaf de parkeerterreinen kun je mooie wandelingen maken, zoals naar kasteel Laufenburg bij het Surbachtal.

De omgeving van het Surbachtal ligt open voor mooie wandelingen.

Schevenhütte opent de toegangspoort tot het Hürtgenwald

Bij het 700 inwoners tellende karakteristieke Eifeldorp Schevenhütte, dat in de bosrijke omgeving van het Krombroicher Wald ligt, draai je rechts het Staatsforst Hürtgenwald in en ga je op weg naar Vicht. Zeven kilometer toeren over niet al te beste wegen, maar wel genieten van snelstromende riviertjes en van het donkere woud. Halverwege is een parkeerplaats met wandelmogelijkheden. Eén van de wandelroutes voert naar de Wehebachtalsperre, een waterbassin dat is aangelegd ten behoeve van de drinkwatervoorziening.

Bij Simonskall en Rollesbroich dalen en klimmen door het Vossenacker Wald

Enkele kilometers verder neem je de L160 en daal je af tot diep in het rotsachtige Kalltal, waar het kleine, stille dorp Simonskall ligt. Je volgt deze weg met afdalingen en klimmen door Rollesbroich tot in Simmerath. Je bent op het Hohe Venn aangekomen. Simmerath is een schilderachtig dorp en Kesternich heeft verschillende mooie vakwerkhuizen.

Bij Simonskall ga je sterk klimmen en dalen.

Vanaf de Eifeler Seenplatte zie je veertien kilometer slingerend water

Na Kesternich wordt het slingeren, klimmen, dalen, schakelen en genieten van prachtige uitzichten. Mooi is de afdaling naar de Eifeler Seenplatte. Het zijn de Rursee en de Obersee die er als pareltjes tussen de bergen liggen te schitteren. De Rursee slingert zich als een reusachtige slang over een lengte van vijftien kilometer van Schwammenauel naar Rurberg. Je kunt er een Rursee-schiffahrt maken. De Obersee strekt zich uit van Einruhr, over Rurberg naar de Urftseemauer.

L106 is een prachtige slingerweg door het Rurtal met fraaie vergezichten

Langzaam kruip je uit het dal omhoog. Het is slingeren en gas geven en vervolgens heb je zicht op het diep weggezonken Dedenborn. Je klimt verder door het groene Rurtal tot in Hammer, met rechts de slingerende Rur. De laatste helling van meer dan tien procent brengt je via Eicherscheid tot in Konzen, waar het landschap wat vlakker wordt.

Natuurlijk pak je een rustpunt in de omgeving van Rurberg of het Rurtal.

Moresnet is een voormalig neutraal staatje met een eigen geschiedenis

Bij Moresnet ligt in een dal het langste spoorwegviaduct van België. Het is 1.107 meter lang en de hoogte varieert van 23 tot 52 meter. Het is in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd. Er heeft zich in het verleden in het plaatsje erg veel afgespeeld. In 1816 kwam Moresnet bij Nederland, een gedeelte dat nu Neu-Moresnet heet werd Pruisisch en het bij Moresnet behorende Kelmis werd zelfstandig, zoiets als San Marino.

De Vaalserberg is met 322 meter het hoogste punt van Nederland

Vergezeld van mooie panoramische uitzichten kom je na Gemmenich een ander staatje binnen. Dat luistert naar de naam Nederland. Je kunt er de Vaalserberg op, die met 322 meter het hoogste punt van ons land is. Toeristen bezoeken er het bekende Drielandenpunt. De motor slaat voor het grensdorp Vaals linksaf en de tuin van Zuid-Limburg ligt tot slot wagenwijd voor je open.

De Vaalserberg is met 322 meter het hoogste punt van Nederland.

Productie: Tom Boudewijns

Download de route Zuid-Limburg/Eifel

StartVan Der Valk Hotel Stein-Urmond, Mauritslaan 65, Urmond
FinishCafé-Restaurant Bergzicht, Vijlenberg 55, Vijlen
Reisduur1 dag
Lengte: 193 km

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen