Er is momenteel veel om te doen: de verregaande macht van Big Tech. Ook Google Maps behoort tot het conglomeraat Reuzen dat ons dagelijks leven beïnvloedt. Maar waren we twintig jaar geleden niet dolblij met de gratis spullen van Google? Ze hadden een geweldige browser, je kon makkelijk websites maken met blogger, euro’s verdienen met affiliate marketing. Echt blij werden we met Google Earth en Maps, apps die ons over de wereld konden begeleiden, maar ook marketing algoritmes voeden met privé-gegevens en daar big money mee verdienen. Zoveel dat ze in sommige landen zelfs de politiek in hun zak hebben. Maar goed, twintig jaar Maps dus
Google Maps is de meest gebruikte digitale kaartendienst ter wereld en die viert dus zijn twintigste verjaardag. Gestart in 2005 als een eenvoudig navigatiemiddel, is Google Maps uitgegroeid tot een onmisbare app voor meer dan 2 miljard maandelijkse gebruikers, en is het onmisbaar geworden voor miljoenen mensen wereldwijd. Het is een feit dat Google Maps de manier waarop we ons verplaatsen en de wereld verkennen revolutionair heeft veranderd. Van een basale interface voor route-instructies heeft het platform zich doorontwikkeld en geavanceerde functies geïntegreerd, zoals Street View dat in 2007 werd gelanceerd en gebruikers in staat stelde om virtueel door de straten van verre steden te ‘wandelen’. In 2023 bracht de introductie van Immersive View de navigatie-ervaring naar een hoger niveau, door satellietbeelden, 3D-modellen en realtime gegevens over weer en verkeer te combineren.
Meer recentelijk heeft de integratie met het AI-model van Google de service verder verbeterd en zelfs bijgedragen aan het oplossen van rechtszaken, zoals de arrestatie van een voortvluchtige dankzij een foto op Street View in 2021.
Ten slotte herbergt het platform 250 miljoen commerciële activiteiten en bezienswaardigheden, met 500 miljoen gebruikers die elk jaar bijdragen met recensies, foto’s en meldingen. Google Maps wordt constant bijgewerkt, met 100 miljoen wijzigingen per dag.