De Deense ontwerper Daniel Kemnitz heeft een mogelijk hybride model van Ducati bedacht, genaamd de Ghost. Het is een bijzonder atletisch digitaal concept geworden dat opvalt door het ‘progressieve’ gevoel van de technische architectuur.
Na het vaststellen van de onvermijdelijke ‘elektrische’ draai van Ducati, gecertificeerd door de rol van enige leverancier van het MotoE-wereldkampioenschap vanaf 2023, zijn verschillende ontwerpers begonnen met het uitwerken van de kenmerken van de eerste Borgo Panigale e-motorfiets, afgeleid van het V21L-prototype. Maar deze Ghost is gepositioneerd op de grens tussen elektrische en endothermische aandrijving, een combinatie van intrigerende maar nog steeds plausibele lijnen met technische keuzes die allesbehalve traditioneel zijn.
Veilingbeauty: 2002 Ducati MH900 Evoluzione
Disk-achterwiel
Aangezien dit een grafisch concept is, dat zich van nature niet bezighoudt met de technische aspecten van de ‘echte wereld’, is de uiterlijke impact de belangrijkste raison d’être van deze Ducati Ghost. Aan de voorkant heeft de Ghost een telelever ophanging (een oplossing die geliefd is bij BMW) en een voorrem met een in het oog springende dubbele perimeter schijf (een oplossing die geliefd is bij Buell), samen met een interessante lichtcluster, terwijl de achterkant wordt gekenmerkt door de eenzijdige achterbrug in combinatie met een spectaculair disk-achterwiel (adequaat benut om het Ducati-logo te laten zien) en de kleine kont, bekroond door een zeer dun zadel en met een geïntegreerd lichtcluster.
De theoretische aandrijflijn van de Ducati Ghost bestaat uit een lichte en compacte elektromotor gekoppeld aan een klein parallel-twin blok waarvan de gezamenlijke werking – met de eerste dominant in de stad en de tweede in de buitengebieden – gericht zou zijn op het bereiken van een gezonde balans tussen prestaties en efficiëntie, zonder al te veel ruimte voor compromissen te bieden.
Hersenkronkels
Zoals gezegd, is deze Ducati Ghost in wezen een stijloefening en moet hij meer dan wat ook worden bewonderd om zijn kenmerken, die ons in ieder geval doen denken aan de wereld die komen gaat. Het is misschien niet traditiegetrouw genoeg om als Ducati gebrandmerkt te worden, maar liefhebbers van Ducati hebben de afgelopen jaren al verschillende hersenkronkels moeten verteren… Als je meer wilt weten over de maker en hoe hij tot dit concept is gekomen, kijk dan eens naar het profiel van Daniel Kemnitz op Behance.