Een onderzoekje in het kader van wat-hebben-we-daar-nou-aan; GoodYear vond het naar aanleiding van een onderzoek naar stress op de weg nuttig om verkeersdeelnemers in een zevental hokjes te plaatsen. Na een langdurig onderzoek naar de sociale psychologie van verkeersveiligheid hebben ze onderstaand rijtje gepubliceerd, gebaseerd op hoe de weggebruiker omgaat met eigen gevoelens en hun onzekerheid, en met het gedrag van andere weggebruikers. Dit onderzoek ging trouwens gepaard met groepsdiscussies en diepte-interviews met Europese verkeersdeelnemers, dit alles uitgevoerd in samenwerking met de London School of Economics and Political Science.
Afijn, tot zover de duiding. Hier volgen de zeven persoonlijkheden in het verkeer:
De Leerkracht: moet er voor zorgen dat andere rijders weten wat ze verkeerd hebben gedaan en verwachten erkenning voor hun pogingen om anderen te onderwijzen.
De Betweter: denkt dat hij/zij is omringd door incompetente nietsnutten en verlaagt zich door tegen anderen te schreeuwen terwijl hij/zij zelf veilig in de auto zit.
Het competitiebeest: moet alle andere rijders aftroeven en is verbolgen wanneer iemand in de weg komt. Hij/zij geeft gas wanneer iemand probeert in te halen of rijdt een gat dicht om te voorkomen dat iemand voor hem/haar komt.
De Straffer: wil andere rijders afstraffen voor een mogelijk wangedrag. Kan er op uitdraaien dat hij of zij uit de auto stapt om een andere weggebruiker de les te lezen.
De Filosoof: accepteert gemakkelijk wangedrag en probeert dat rationeel uit te leggen. Slaagt er in zijn/haar gevoelens in de auto in bedwang te houden.
De Ontwijker: behandelt andere, zich misdragende weggebruikers onpersoonlijk en probeert een confrontatie te voorkomen.
De Ontsnapper: luistert naar muziek of voert gesprekken via de telefoon om zichzelf af te schermen. Ontsnappers beperken zich tot geselecteerde relaties zodat hij of zij zich niet hoeft te bemoeien met andere weggebruikers. Het is ook een strategie om in de eerste plaats niet gefrustreerd te raken.
En, wie ben jij?