zondag 8 september 2024

De Lego Yamaha MT-10 SP met pedaal-geactiveerde versnellingsbak

Lego heeft een indrukwekkende nieuwe Technic-set uitgebracht waarmee je een Yamaha MT-10 SP-motorfiets op schaal kunt bouwen. Het meest opvallende kenmerk van deze set is niet meteen zichtbaar wanneer de Lego Yamaha MT-10 SP af is – het bevat een functionele transmissie die wordt geactiveerd door een versnellingspedaal, en bootst zo de werking van een echte motorfiets na.

De Yamaha MT-10 SP staat bekend als het vlaggenschip van het naked-assortiment van de Japanse motorfabrikant. Met een krachtige 998cc-vier-in-lijn die 164 pk genereert en een opvallend uitlaatgeluid produceert, moedigt het rijders aan om steeds het maximale toerental van 11.500 tpm aan te tippen. De MT-10 SP debuteerde in 2016 en is in wezen een YZF-R1 zonder kuipen, en staat bekend als een van de meest agressieve hypernakeds op de markt.

Bouw je eigen Batcycle van Batman met LEGO Technic

In de hedendaagse motorwereld hebben tweewielers net zoveel elektronische functies als auto’s. De update van de MT-10 uit 2022 omvatte een zes-assige inertie-meeteenheid, waardoor rijdershulpmiddelen zoals gevoelige tractiecontrole, ABS, traction controle, anti-wheelie en cruisecontrol mogelijk zijn. Terwijl de standaard MT-10 handmatig verstelbare vering aan beide uiteinden heeft, heeft de duurdere SP-variant elektronische semi-actieve units van Öhlins.

Lego’s keuze om de MT-10 SP na te bootsen na de opmerkelijke BMW M 1000 RR-kit is niet verrassend. Beide sets zijn ongeveer op een schaal van 1:5, waarbij de Yamaha de tweede aanbieding in deze serie is – wat het een geweldige toevoeging maakt aan elke verzameling. Eenmaal gemonteerd heeft de Lego Yamaha MT-10 SP een lengte van 45 cm en een hoogte van 24 cm.

Het echte onderscheidende kenmerk van de Lego Yamaha-set is echter de functionele transmissie – een primeur voor Lego. Deze innovatie biedt waarschijnlijk een glimp van de toekomst van Lego-sets. Hoewel de echte Yamaha beschikt over een zesversnellingsbak, biedt de Lego-versie drie voorwaartse versnellingen en een neutraalstand. Deze versnellingen worden bediend op dezelfde manier als de bedieningselementen van een echte motorfiets: omlaag voor de eerste versnelling en omhoog voor de volgende versnellingen.

Deze set is zeer nauwgezet, met veel van de karakteristieke elementen van de Yamaha die zijn gemaakt van Lego-stukken. Dit in tegenstelling tot de BMW-kit, die vertrouwde op stickers om specifieke details vast te leggen. Hoewel het ontbreekt aan een Cyan Storm-kleuroptie, die vaak wordt geassocieerd met Yamaha, is de Lego Yamaha MT-10 SP verkrijgbaar in het kenmerkende blauw van het merk.

De Lego Yamaha MT-10 SP-set bestaat uit 1.478 stukjes en kost € 229,99.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen