vrijdag 22 november 2024

De Inductive Highway, opladen terwijl je aan het rijden bent

Nu steeds meer landen hun inspanningen voor koolstofvrije auto’s opvoeren, blijven er belangrijke vragen over de overstap naar elektrische voertuigen. Hoewel de verwachting is dat het merendeel van de oplaadbeurten ’s nachts thuis zal plaatsvinden, zal dat niet altijd in alle gevallen mogelijk zijn. Iedereen zal begrijpen dat de infrastructuur moet verbeteren naarmate meer mensen elektrische voertuigen gaan gebruiken. En daar zijn meerdere oplossingen voor nodig.

Daarom kondigde het grote autoconglomeraat Stellantis in december 2021 voor het eerst zijn Arena del Futoro – inductief opladen – aan. Anno nu zijn de meesten van ons wel gewend aan het idee van inductief opladen voor telefoons en tablets. Misschien hebben we thuis een inductief oplaadstation of maken we er gebruik van in coffeecorners, luchthavens en andere openbare plaatsen als we op reis zijn. Ze zijn zo gewoon geworden dat we er waarschijnlijk niet eens meer bij stilstaan. We gebruiken ze gewoon, laden onze apparaten op en gaan verder met onze dagelijkse beslommeringen.

Norton gaat elektrische motorfiets ontwikkelen

Het Arena del Futuro project wil net zo moeiteloos zijn, maar kiest voor een andere aanpak. In plaats van op één plaats te moeten blijven, vroegen Stellantis en projectpartners zich af: wat als elektrische voertuigen zouden kunnen opladen terwijl ze gewoon de weg gebruiken? Het is een potentieel disruptieve gedachte en hoewel er vaak met die uitdrukking wordt gesmeten, lijkt ze uiterst toepasselijk en in dit geval helemaal niet overdreven. Voldoende oplaadstations en actieradius zouden veel minder een probleem zijn naarmate er meer van dit soort wegen beschikbaar waren.

Maar hoe gaat het met het project? Heel goed, zegt het team. Voor wie het niet weet: het project steunt op wat Stellantis zijn Dynamic Wireless Power Transfer-technologie (DWPT) noemt, die bestaat uit spoelen die rechtstreeks onder het asfalt in de weg van de testlus worden geplaatst. Elk voertuig dat is uitgerust met een speciale ontvanger kan stroom onttrekken aan de spoelen, waarbij die stroom rechtstreeks wordt overgebracht naar de elektromotor en de accu volledig wordt genegeerd. Op die manier wordt de stroom in de batterij gereserveerd voor later gebruik wanneer het voertuig zich niet langer op een inductieve weg bevindt.

Tot nu toe, zegt Stellantis, is de test Fiat New 500 EV in staat geweest om met gebruikelijke snelwegsnelheden te rijden met DWPT, zonder ook maar iets van de energie te gebruiken die in de accu is opgeslagen. Het resultaat na maanden van testen, lijkt behoorlijk bemoedigend.

De elektrische Maserati Grecae Folgore.

Zowel de elektrische Fiat als een elektrische IVECO-bus zijn tot nu toe bij de tests betrokken geweest. Er zijn nog geen tests met motorfietsen uitgevoerd, hoewel dit project zeker ook elektrische motorfietsen ten goede zal komen. Tijdens een recent Arena del Futuro-evenement in Chiari, Italië, kondigde het team aan dat Maserati zich in de toekomst ook bij het project wil aansluiten en toonde de elektrische Grecale Folgore die binnenkort deel zal uitmaken van de tests in de Arena. Het zal ook gedetailleerde gegevens verzamelen voor prestatie-analyse. 

Natuurlijk zijn we meer geïnteresseerd zodra motorfietsen worden betrokken bij de tests. Wat dacht je van de nieuwe Energica Experia? Die heeft de grootste actieradius van alle Energica’s tot nu toe, maar bedenk eens hoeveel langer je kunt rijden wanneer je tijdens de rit stroom betrekt van ‘het asfalt’? We kijken ernaar uit om te zien hoe dit project zich in de toekomst ontwikkelt.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen