Het is officieel: de Dakar-rally verhuist komend jaar voor de tweede keer van locatie. Begin volgend jaar zal de 42ste editie van de ‘zwaarste rally ter wereld’ namelijk van start gaan in kuststad Djedda, in Saudi-Arabië. De rally noemt dit zelf het derde hoofdstuk in haar geschiedenis.
De verhuizing komt misschien niet geheel als een verrassing. In Zuid-Amerika, waar het evenement voorheen haar thuis vond, werd het enthousiasme na elf jaar zachtjes aan wat gematigd. Waar er voorheen altijd werd geprobeerd een route uit te stippelen door meerdere landen lukte het dit jaar alleen nog om in Peru te rijden. Op zich geen ramp natuurlijk, maar het ging volgens velen voorbij aan de droom die oprichter Thierry Sabine voor ogen had.
Arabisch schiereiland
Ook komend jaar zal de rally slechts één land behelzen. Peru en Saudi-Arabië zijn redelijk vergelijkbaar van aard. Qua grootte bijvoorbeeld (beiden beslaan ongeveer hetzelfde oppervlak als Scandinavië) maar ook qua landschap. De editie van dit jaar was berucht om de zware zandduinen. Reken maar dat die er in de bergachtige woestijn op het Arabische schiereiland ook zijn.
Zoals je op het kaartje kan zien zal de route door ongeveer het hele land heen slingeren. Zoals gezegd is de start in Djedda, op 2 januari 2020. Mekka en Medina, de twee heilige steden van het land zullen ook worden aangedaan. De poorten van de steden dienen zelfs als startpunt van de etappes. De rustdag is in de hoofdstad van het olierijke land: Riyad. Na een flinke lus via het zuiden is de finish op 17 januari in Al Qiddiya. Die nieuwe te bouwen stad ligt op slechts veertig kilometer van de hoofdstad en moet de Arabische versie van Las Vegas worden en is puur gericht op Westerse entertainment. Zo komt er bijvoorbeeld ook een Formule 1-waardig circuit te liggen. Daar in het zuiden ligt het ‘lege kwartier’ zoals de Arabieren het noemen. Daar ligt eigenlijk alleen maar zand met her en der een dorp of oase. De duinen zijn er misschien niet zo hoog als in Zuid-Amerika, maar met 250 hoogtemeters zal het toch ook hier zeer waarschijnlijk ploeteren en graven worden.
Controversie
Toen de Dakar-rally bekend maakte dat het nieuwe gastland Saudi-Arabië zou gaan worden kwam er direct ook flink wat kritiek via social media. Vergelijkbaar aan de controversies die er omtrent het Wereldkampioenschap Voetbal dat in 2022 in Qatar georganiseerd zullen worden werd er met name wat betreft de mensenrechten kritisch gesproken. Het feit dat het land pas sinds eind vorig jaar vrouwen toelaat om achter het stuur te stappen wierp wat stof op. De Dakar is al sinds jaar en dag een rally waarin vrouwelijke deelnemers floreren.