Terwijl fabrikanten in de westerse wereld gefocust lijken op motoren met nog meer technologie, nog meer vermogen en uiteindelijk nog duurdere modellen, richten Indiase bedrijven zoals Bajaj zich op andere zaken. Onlangs introduceerde Bajaj al de eerste CNG-aangedreven motorfiets ter wereld in de vorm van de Freedom 125 (zie foto bovenaan).
Maar het lijkt er op dat Bajaj niet tevreden is met alleen samengeperst aardgas (CNG). Het wil zich inzetten voor meer duurzame, alternatieve brandstoffen voor de toekomst. Daarom heeft CEO Rajiv Bajaj onlangs aangekondigd dat het bedrijf van plan is om CBG, of samengeperst biogas, te onderzoeken als een andere alternatieve en duurzame brandstof voor de toekomst.
Gezien het feit dat de Freedom 125 een enorm succes is geworden, met meer dan 25.000 verkochte eenheden in de eerste maanden na de lancering, is het duidelijk dat Indiase forenzen op zoek zijn naar goedkopere manieren om zich voort te bewegen. Bajaj benadrukt het potentieel van CBG als een duurzame brandstof, mits de productie in de toekomst opschaalt.
Yamaha Motor denkt aan duurzaamheid en introduceert gerecycled staal voor motorfietsverpakkingen
Wat is CNG en CBG?
Maar voordat we te ver vooruitkijken, wat is CBG eigenlijk en hoe verschilt het van CNG? Zowel CNG als CBG worden beschouwd als schone brandstofopties, maar ze verschillen in de manier waarop ze worden verkregen, de milieueffecten en de voordelen die ze bieden. CNG is afgeleid van fossiele brandstoffen, voornamelijk in de vorm van aardgas dat uit ondergrondse reserves wordt gewonnen. Het is dus geen koolstofneutrale brandstof.
CBG wordt daarentegen geproduceerd uit organisch afval zoals landbouwrestanten, dierlijke mest en zelfs voedselafval. Het wordt vervaardigd via een proces dat anaerobe vertering wordt genoemd, is hernieuwbaar en kan lokaal worden verkregen. Technisch gezien wordt CBG beschouwd als een koolstofneutrale brandstof, aangezien de koolstofdioxide die tijdens het verbrandingsproces vrijkomt, wordt gecompenseerd door de koolstof die tijdens de levenscyclus van de organische bron wordt opgenomen – ja, de koeien, planten en andere levende organismen wiens afval uiteindelijk het samengeperste biogas produceert.
Circulaire economie
Op de lange termijn is CNG, net als de benzine en diesel die we vandaag de dag gebruiken, een eindige hulpbron. Het is geen hernieuwbare hulpbron, en uiteindelijk kunnen de aardgasreserves uitgeput raken. Dit is precies de reden waarom Bajaj zich richt op de ontwikkeling van een CBG-infrastructuur. In tegenstelling tot CNG kan CBG duurzaam worden geproduceerd uit organisch afval, wat niet alleen een hernieuwbare hulpbron oplevert maar ook een circulaire economie bevordert die afval minimaliseert.
Natuurlijk is dit allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, want momenteel is het verwerken van natuurlijk en organisch afval tot CBG nog steeds kostbaar en tijdrovend. Desondanks werd hetzelfde ooit ook beweerd van elektrische voertuigen en accu’s. En zoals met alles in de wereld, hoe meer we iets maken, hoe goedkoper het wordt. Dus hoe meer we alternatieve brandstoffen zoals CBG omarmen, hoe toegankelijker het zal worden voor een breder publiek.