Na dik 20.000 verkochte units achtte Honda de tijd rijp voor een fikse upgrade van de NT1100. Naast de gewone NT komt er ook een versie met elektronisch geregelde vering. Meer info hebben wij niet nodig om met een trolley vol nieuwsgierigheid af te reizen naar Malaga voor een eerste test.
Even leek het erop dat de presentatie van de nieuwe 2025 Honda NT1100 bijna letterlijk in het water zou vallen. Malaga werd immers na Valencia geplaagd door waanzinnig veel regen, met veel waterellende tot gevolg. Gelukkig viel de schade in Malaga mee en bleven ons hotel en de geplande route van dik 185 km grotendeels gespaard. Onze testmotoren staan de ochtend van de test mooi op een rijtje voor het hotel te schitteren in een heerlijke najaarszon. De humeurige weergoden kunnen terug lachen, zoveel is duidelijk. En wij ook. Want de nieuwe NT maakt een eerste positieve indruk. Het nieuwe, scherpere design en de mooie kleuren geven de NT een sjiekere en meer stijlvolle uitstraling. De nieuwe dubbele LED-koplamp heeft geïntegreerde knipperlichten en oogt een stuk dynamischer dan het vorige exemplaar. De standaard gemonteerde zijkoffers in koetswerkkleur en het ruime en comfortabel uitziende zadel maken de ambities van de nieuwe NT duidelijk: lekker kilometers malen, desgewenst met duo en optionele topkoffer. De zijkoffers werden 25 mm breder en bieden nu elk plaats aan een integraalhelm en zijn handig in gebruik. Regenpak, notitieboekje en een lichter helmvizier vinden vlot hun plaats en we zijn er helemaal klaar voor.
Minder bruusk
Het 6,5 inch grote TFT-touchscreen dashboard is zowel met Apple CarPlay als Android Auto te gebruiken. Het koppelen van je smartphone is niet draadloos maar via een kabeltje en de daarvoor naast het dashboard voorziene USB-aansluiting. Voor je telefoon (of andere kleine zaken) is geen opbergvakje voorzien. Je moet dus een telefoonhouder monteren wil je optimaal genieten van de uitgebreide mogelijkheden van het dashboard. Aan de bediening van het dashboard veranderde (helaas) niet veel. Voor de hier geteste versie van de NT met elektronisch geregelde vering heb je op beide stuurhelften samen niet minder dan 21 knoppen. Dat vraagt om gewenning en voorafgaand aan onze testrit een behoorlijk woordje uitleg. Wanneer je begrijpt wat het concept achter deze omslachtige interface is, valt er mee te leven. Maar toch blijft de vraag waarom Honda niet even heeft rondgekeken om vast te stellen dat het ook veel eenvoudiger kan. Temeer daar het dashboard zelf ook een touchscreen is waarop je op een andere manier bijna hetzelfde kan doen als met al die knoppen.
Test 2025 Honda X-ADV en Honda Forza 750: buitengewone binnenpretjes
Enfin, genoeg gezaagd, tijd om te rijden. Met de standaard handvatverwarming in stand 1 en de tractiecontrole in de stand Urban (je kan verder kiezen tussen Rain, Tour en twee zelf in te stellen modi) zetten we de dikke 270° paralleltwin met DCT in drive. De zitpositie is comfortabel en het stuur ligt precies zoals het hoort in de hand. Je voelt je dus ook op deze Honda meteen thuis. Dat typische Honda-gevoel wordt in het Japans trouwens omschreven als O-Me-Te-Na-Shi wat zoveel betekent als ‘welkom’. En zo voelt het in het nieuwe zadel van de NT ook meteen aan. Het blok is identiek aan dat van de nieuwste versie van de Africa Twin. De 1084cc-achtklepper levert 102 pk bij 7.500 toeren en een koppel van 112 Nm bij slechts 5.500 toeren. Dat is 7 Nm meer bij 750 toeren minder. Maar belangrijker dan de topwaardes is dat er in lage en middelhoge toeren meer koppel beschikbaar is. Vanaf de eerste kilometers voelt het blok opmerkelijk soepel aan. Het heeft niet de romigheid van een viercilinder, maar de motorloop en gasreactie zijn merkbaar fijner afgestemd dan bij het uitgaande model. Ook de werking van de DCT is duidelijk verbeterd. Vooral vertrekken vanuit stilstand en de eerste reactie bij het gas openen verlopen nu minder bruusk. Honda blijft ook na veertien jaar investeren in DCT. Voor deze nieuwe NT1100 werd zelfs een volledig nieuwe sturing ontwikkeld. Door de drukken in de twee koppelingskamers nauwkeuriger te sturen reageert het systeem zachter wanneer je het gas opent. Bovendien zorgt de combinatie van de nieuwe zes-assige IMU met de DCT dat het schakelgedrag wordt aangepast aan de op dat ogenblik geldende fysieke toestand van de machine (hellingshoek, versnellen, vertragen…). Hierdoor is het DCT beter dan bij de uitgaande versie. Daar werkte het systeem soms een beetje eigenzinnig en verrassend.
Zoals gebruikelijk bij DCT kan je kiezen tussen volledig automatisch schakelen (AT) of semi-automatisch (MT) waarbij je met de knoppen op de linker stuurhelft kiest wanneer er geschakeld wordt. Binnen de AT-modus heb je vervolgens nog de keuze tussen D-modus (rustig rijden met laag verbruik) of een S-modus die op zich weer in drie standen instelbaar is. Op de droomwegen van het Spaanse binnenland was het een genot om de NT1100 in de S-modus in stand 2 te rijden. Dat is de op een na meest sportieve stand. Door te spelen met de schakelknoppen op de linker stuurhelft ontpopt de NT zich tot een sportieve toermachine, waarbij de dikke tweecilinder zich echt van z’n allerbeste kant laat zien. Van het hoge Golden Retriever-gehalte dat de vorige NT1100 kenmerkte blijft dan niet veel meer over. Good job!
Het grootste nieuws
Met een gewicht van 261 kg (inclusief koffers en een 90% gevulde tank) is deze nieuwe telg in de NT-familie geen lichte jongen. Maar de herwerkte krachtbron heeft daar totaal geen problemen mee. Vooral onderin is er meer vermogen voorhanden. In theorie lijkt 102 pk wat mager, maar in de praktijk heb je echt niet het gevoel dat er vermogen ontbreekt. Volledig bepakt en met duozit zal je vooral beroep moeten doen op het sterke middengebied en de zestraps DCT. Onder die omstandigheden gebruik je best de rijmodus Touring. Die is door Honda specifiek geprogrammeerd voor betere prestaties bij zware belading. Waarom Honda in het nieuwe elektronicapakket een drievoudig instelbare wheeliecontrole heeft voorzien is een raadsel. Zeker bij de versie met DCT is de kans dat je ongewild een wheelie maakt kleiner dan een goed wifi-signaal in de kelder van je oma. Allicht was het een (goedkoop) eitje om deze wheeliecontrole bijkomend te programmeren. Want met die nieuwe IMU met zes assen beschikt het systeem over alle data die nodig zijn voor dit soort rijhulpsystemen. Naast de eerder genoemde rijmodi en setting van de DCT beschik je verder over drie verschillende instelniveaus van Honda’s Selectable Torque Control (HSTC) waarbij niveau 3 zorgt voor de hoogste mate van interventie. Desgewenst is het HSTC ook uit te schakelen.
Wat het rijwielgedeelte betreft is het grote nieuws natuurlijk de intrede van elektronisch gestuurde Showa-vering. Daarmee zet de NT opnieuw een hele stap vooruit. De 43 mm UPSD vork en de achterdemper worden beiden elektronisch aangestuurd door Showa’s bekende EERA (Electronically Equipped Ride Adjustment) waarmee ook de nieuwste versie van de Africa Twin is uitgerust. Vooraan regelt het systeem de in- en uitgaande demping terwijl achteraan op verzoek (of automatisch) ook de veervoorspanning in 24 stappen wordt bijgestuurd. En ook hier komen de metingen van de nieuwe IMU goed van pas. Samen met de motorgegevens en de gemeten veerbeweging van de vork optimaliseert het systeem de settings. Dat alles duurt slechts 15 duizendsten van een seconde. Je hebt daarbij de keuze uit de standen Urban, Tour, Rain en een zelf in te stellen modus. Wij reden tijdens deze eerste test vooral in de Urban-modus. Die simuleert het meest een standaardsetting van de vering maar stuurt bij indien de rijomstandigheden erom vragen. En dat werkt meer dan behoorlijk. Hoewel de vorige NT redelijk was afgeveerd voelt deze nieuwe vering toch een stuk efficiënter. De stabiliteit bij hoge snelheden is perfect. Maar ook het insturen en het vasthouden van de gekozen lijn gingen erop vooruit. Bovendien is het duiken van de voorkant bij hard remmen een stuk minder. Ga je met passagier en bagage op pad, dan kies je best voor de Tour-stand die de demping verhoogt en zo zorgt voor voldoende stabiliteit bij hoge snelheden en volle belading en minder gekletter van botsende helmen bij hard remmen. De op onze testmotoren gemonteerde Metzeler Roadtec-banden presteerden foutloos en zorgen mee voor een stabiel en vlot stuurgedrag. Op niveau van de remmen is het grote nieuws natuurlijk de intrede van een bochtengevoelig ABS en Rear Lift Control die voorkomt dat bij hard remmen de achterband het contact met het wegdek zou verliezen.
Test 2022 Honda NT1100: van alle markten thuis
Matig verbruik
Honda voorspelt een verbruik van 1 op 20 waardoor je met een volle tank van 20 liter dus zo’n 400 km ver zou moeten geraken. Wij reden een gemiddeld verbruik van 5,8 liter, maar minder is zeker mogelijk. Met zo’n actieradius is comfort natuurlijk belangrijk. En daar scoort de nieuwe NT1100 ook beter dan het uitgaande model. De nieuwe vorm van de kuip zorgt samen met de nieuwe winddeflectoren voor een nog betere windbescherming. Maar de grootste stap voorwaarts is zonder meer de verstelbare ruit. En dan met name de bediening ervan. Want die was bij het uitgaande model ronduit onhandig. Nu kan je de ruit met één hand vlot over een afstand van 167 mm in vijf verschillende posities verplaatsen en vind je afhankelijk van je lengte en de snelheid steeds een gepaste hoogte. In de laagste stand zorgt de luchtstroom voor voldoende snelheidsbeleving. In de hoogste stand kantelt de ruit lichtjes verticaal en zit je echt volledig uit de wind. Ook het voorspatbord werd onderaan 150 mm langer waardoor er minder water en vuil wordt opgeworpen.
Conclusie test 2025 Honda NT1100 DCT Electronic Suspension
Honda heeft voor de update van de NT1100 goed geluisterd naar haar klanten. Maar ze hebben misschien niet alles gehoord. De bediening van het dashboard blijft immers een moeilijk gegeven. Ook een opbergvakje vooraan in de kuip was mooi geweest. Maar verder is de nieuwe NT wel echt beter. Meer comfort en windbescherming, betere vering, bochtenafhankelijk ABS, een soepeler werkende DCT en een verbeterde motorkarakteristiek maken van de nieuwe NT1100 een zeer breed inzetbare en aangename machine. Bovendien zorgen tal van detailaanpassingen, zowel esthetisch als praktisch voor meerwaarde. We mogen dus spreken van een geslaagde update. De hier geteste versie met elektronisch gestuurde vering en DCT kost €19.999. Kies je voor de versie met gewone versnellingsbak en normale vering dan stopt de teller al op €17.499.
Pluspunten 2025 Honda NT1100
- Elektronisch geregelde vering
- Comfort
- Gemakkelijk te verstellen ruit
Minpunten 2025 Honda NT1100
- Bediening dashboard
- Geen opbergvakjes
Technische gegevens 2025 Honda NT1100 DCT Electronic Suspension
Specificatie | Detail |
---|---|
MOTOR | |
Type | Vloeistofgekoelde 270° tweecilinder met acht kleppen, Unicam |
Cilinderinhoud | 1.084 cc |
Boring x slag | 92 x 81,5 mm |
Compressieverhouding | 10,1:1 |
Koppeling | Natte multiplaat (2 x dubbele natte plaat) |
Transmissie | Zesbak |
Eindoverbrenging | Ketting |
PRESTATIES | |
Maximaal vermogen | 101,25 pk (74,3 kW) @ 7.000 tpm |
Maximaal koppel | 112 Nm @ 5.500 tpm |
ELECTRONICA | |
Motor | Vijf rijmodi |
Rijwielgedeelte | 2-kanaals ABS (elektronisch geregelde Showa EERA vering) |
RIJWIELGEDEELTE | |
Frame | Stalen semi dubbel wiegframe |
Vering voor | 43 mm Showa UPSD (Showa EERA) |
Stelmogelijkheden voor | Veervoorspanning (volledig) |
Vering achter | Showa monoshock (Showa ERAA) |
Stelmogelijkheden achter | Veervoorspanning |
Veerweg v/a | 150/150 mm |
Rem voor | Dubbele 310mm-schijf met radiale vierzuigerremklauw |
Rem achter | Enkele 256mm-schijf met enkelzuigerklauw |
Banden v/a | 120/70ZR17 M/C, 180/55ZR-17 |
PRIJZEN | |
Nederland | €17.499 (€19.999) |
België | €14.999 (€17.199) |
ALGEMEEN | |
Rijklaar gewicht | 238 kg + 12 kg koffers; (249 kg + 12 kg koffers) |
Tankinhoud | 20,4 l |
Wielbasis | 1.535 mm |
Zithoogte | 820 mm |
Balhoofdhoek | 26,5° |
Naloop | 108 mm |