vrijdag 22 november 2024
5 van 5

Test 2024 Triumph Tiger 900 Rally Pro en GT Pro: broederstrijd

Vier jaar na de lancering van de Tiger 900 komt Triumph met een grondig vernieuwd duo. De GT Pro en Rally Pro. Charlie Sheene mag dan wel beweren de eeuwige jeugd te hebben door zijn tijgerbloed, de enige Tigers die er met de jaren beter op worden, zijn die uit Hinckley.

Testomstandigheden100 procent off-road dag 1. Zeer gevarieerde wegen op dag 2
Temperatuur25°
TestlocatieMalaga, Spanje

Zeggen dat het hoogtijd werd om de Tiger 900’s een update te geven, zou de waarheid geweld aandoen zijn. De Tigers die sinds 2020 op de jachtvelden verschenen deden het uitstekend. Met ruim 45.000 verkochte exemplaren sinds 2020 en de titel “Beste motorfiets van het jaar” volgens MCN in datzelfde jaar, hadden de Tigers eigenlijk geen update nodig. Maar alles kan beter en mens en tijger moeten mee met hun tijd. Zo komt er een lijst met verbeteringen die niet alleen indrukwekkend oogt, maar ook nog eens duidelijk voelbaar is. En dat laatste, daar gaat het toch om.

Twee testdagen

In het kader bundelen we het overzicht van de vernieuwingen, zodat we ons vanaf hier kunnen concentreren op de rijervaring. We trokken naar het Andalusische binnenland om gedurende twee dagen de motoren aan de tand te voelen. Eén motor per dag, zou je dan denken. Nou, nee, Triumph zag dat anders. Meer iets in de zin van: één ondergrond per dag. En dus gingen we op dag één een volle dag aan de slag met de Rally Pro. Er zal maximaal 200 meter asfalt onder de wielen geschoven zijn. De slotdag was een rechtstreeks vergelijk tussen de GT Pro en de Rally Pro op de openbare weg. En de GT, horen we je denken? Nou, die wordt in de Benelux niet ingevoerd en was dus niet op het appèl in Spanje.

Ivan Cervantes won met de Tiger 900 in het voorbije jaar een groot aantal rally’s en dus mag je er van uitgaan dat de motor wel wat offroad potentieel heeft. Als die Cervantes dan ook nog eens opdaagt voor de offroad-test, kun je verwachten dat je een soort Spaanse editie van de Romaniacs voorgeschoteld krijgt. Dus was niks minder waar. We reden een dag lang door de Zuid-Spaanse heuvels, maar ook al was de route uitdagend, het werd nooit onmogelijk. Omdat je de motor moet kunnen testen en bij voorkeur niet bezig moet zijn met overleven. En dat was precies wat het werd. Een route over vaak glooiende en soms steile hellingen, die honderden kilometers voort had mogen gaan. Met spectaculaire vergezichten en ook een winterzonnetje dat de temperatuur tot 25 graden deed klimmen. Het kon erger.

Triumph Tiger 900 GT Pro vs. Triumph Tiger 1200 GT Pro: een kluwen van klauwen

Gebruiksgemak als troef

Maar weinigen lezen deze test voor het weerbericht, dus laten we het vooral over de Tiger 900 GT Pro en Rally Pro hebben. De waarheid gebiedt ons te zeggen dat we op dag één maar weinig merkten van die 13 extra pk’s in de T-plane driecilinder. Dat komt omdat je offroad maar weinig te zoeken hebt in de bovenste toerentallen. Desondanks voelt de motor sterker aan, misschien zijn het de 3 extra Nm’s of de aangepaste mappings. Maar in combinatie met de hertekende rijhouding op de Rally – stuur kun je in verschillende posities zetten en staat 15 mm dichter bij je – voelt de Tiger kwieker aan dan ooit tevoren. En hij is uitermate gemakkelijk te besturen.

Aanvankelijk reden we in de Off Road-modus, waarin het ABS vooraan nog is ingeschakeld en achteraan nog een zekere mate van wielspin toestaat. Dat blijkt net niet voldoende voor het betere offroadwerk en deze modus is dus eerder geschikt voor wie een vangnet wil op een onverharde weg, bijvoorbeeld een gravelweg in Noorwegen. De Off Road Pro-modus bracht soelaas. Dan zijn gewoon alle elektronische rijhulpen uitgeschakeld. Geen ABS, geen tractiecontrole. En dan kom je met de Tiger 900 Rally Pro overal doorheen. Zelfs die gasten met hun enduro stonden ervan te kijken hoe vlot ons groepje van vier man de hellingen bedwong met motoren van toch 228 kg – rijklaar met 18 liter benzine.

Goed begonnen

De bevindingen na dag één waren erg positief. Waren we iets geduldiger van aard geweest, hadden we er wellicht niet eend op gelet dat het bij het aandraaien van het contact je tien 10 seconden moet wachten eer het nieuwe 7-inch TFT -cherm helemaal klaar is. Je hoeft overigens niet wachten om op de startknop te duwen tot alle info in volle glorie te bewonderen is. Eigenlijk een minpuntje dat er geen is.

De nieuwe Tiger 900 Rally Pro is makkelijker beheersbaar, sterk en als je de mappings uitgeknobbeld hebt, ook helemaal op je persoonlijke wensen af te stellen. En hoe positief de bevindingen ook waren na dag één, toch waren ze allesbehalve compleet. Slechts weinig Tiger-kopers zullen veel offroad rijden met de Rally en wie offroad rijdt, zal het wellicht minder extreem doen dan wat we tijdens de Spaanse test deden. Maar goed, de offroad-capaciteiten van de motor zijn genoteerd. Maar, hoe zit het dan met zijn primaire biotoop: de openbare weg? En vooral wat konden we verwachten van de GT Pro, die tot nu toe de bestverkopende Tiger van het land is. Dat en nog véél meer kwamen we te weten op dag twee.

Pro vs Rally

Op de slotdag kregen we de kans om met beide modellen op de openbare weg te rijden. En dan voel je meteen hoe verschillend beide zijn. De gegoten wielen met een 19-inch voorwiel van de GT Pro contrasteren visueel het meest met de spaakwielen van de Rally Pro, maar de verschillen gaan veel verder. De Rally heeft langere veerwegen en staat met dat 21-inch wiel ook hoger op zijn poten. De motor voelt volwassener aan. Maar dat verschil merk je alleen als je van onmiddellijk van de ene motor op de andere overstapt. Wie gewoon op de GT Pro stapt, zal nooit de indruk hebben met een kleinere motorfiets te rijden. Is ook niet zo.

De Rally Pro heeft behalve de Off Road Pro-modus, ook carter- en motorprotectie, een andere zithoogte en een manueel instelbare achtervering.

De Tiger 900 GT Pro van zijn kant biedt een elektronisch regelbare achterschokbreker, terwijl de vork manueel aan te passen is. We vroegen ons af of een achterschokbreker, die zich voortdurend aanpast, in combinatie met een vast ingestelde voorvork, tijdens het rijden in sommige gevallen niet voor onbalans zorgt. Die vrees bleek ongegrond. De GT Pro is uitstekend afgeveerd en heeft, onder andere met dat 19-inch voorwiel en kortere veerwegen, een streepje voor op de weg. Wie geen offroadplannen heeft of ambities op dat vlak, zal de GT Pro de betere keuze vinden.

Persoonlijke keuze

Maar de Rally Pro moet niet zo veel inboeten op de openbare weg en eerlijk gezegd zullen motorrijders die de verschillen tussen de modellen kunnen omzetten in snellere tijden beter hun heil zoeken in de racerij. Want gewone stervelingen zullen met beide motoren net zo snel of langzaam rijden. Het zijn de kleine, maar onmiskenbare verschillen. De GT Pro is een wegmotor met een avontuurlijk design en bijhorende rijhouding. Heerlijk comfortabele motor waarmee je erg hard kunt gaan, maar ook comfortabel cruisend lange afstanden kunt afleggen. Op weinig motoren is de GT-benaming toepasselijker dan op deze Triumph Tiger GT Pro.

Het feit dat de GT Pro de bestverkopende Tiger in de Lage Landen is, laat vermoeden dat deze aanpak een breed publiek aanspreekt. Wetende dat de motor sterker is geworden – wat gaat dit ding hard als je stevig op het gas gaat – zal die populariteit zeker niet afremmen. Maar… er valt ook veel te zeggen voor de Rally. Omdat we hem – bijna – even goed vonden op de weg. Maar breder inzetbaar en bewezen steengoed op offroad-wegen. Beide motoren hebben overigens een met één hand instelbaar windscherm. Al mag je dat rijdend natuurlijk nooit doen. Hoe dan ook, we zijn benieuwd voor welke van de twee de meeste motorrijders zullen vallen.

Test Suzuki GSX-S1000GX 2024

Conclusie test 2024 Triumph Tiger 900 Rally Pro en GT Pro

Wat het ook wordt, Triumph heeft met de 2024 Tiger GT Pro en Rally Pro een beestachtig goed broederpaar op de weg gezet. Zonder te focussen op de onderlinge verschillen, kom je tot de slotsom dat dit niet alleen motoren zijn die nog een trapje hoger staan dan hun beresterke –  – voorgangers. Ze zijn ook vrij eigenzinnig en hebben daardoor weinig concurrenten. Om te beginnen is er dat driecilinderblok. Op dat vlak zien we maar één potentiële concurrent, maar die zal Yamaha dan in een nabije toekomst moeten bouwen. Voor het overige zijn er zwaardere 1000cc-plus adventure-motoren of lichtere die rond de 750 cc zitten. En de KTM 890 adventure dan? Jawel, maar dat is weer een twin. Net als de CFMoto 800 MT En zelfs als je die twee enigszins verwante motoren meerekent, is de klasse boven 750 en onder 1000 cc nog altijd dun bevolkt. Hoe dan ook: de twee nieuwe Tigers bezetten een unieke plek. Over de prijs kunnen we zeggen: ze zijn er duurder en ze zijn er minder duur. Welke van de twee je ook kiest, je krijgt in elk geval heel veel waar voor je geld.

Pluspunten 2024 Triumph Tiger 900 Rally Pro

  • Ingrijpende vernieuwingen
  • Afwerking
  • Motorkarakter
  • Design
  • Gebruiksgemak

Minpunten 2024 Triumph Tiger 900 Rally Pro

  • Lange opstarttijd TFT scherm

Belangrijkste updates

  • 15 pk en 3 Nm extra voor 108 pk en 90 Nm
  • Geoptimaliseerd bochten-ABS en tractiecontrole met IMU 
    • Tot zes rijmodi, waaronder Road, Rain, Sport en Off-Road, plus de instelbare rijmodus Rider voor de GT Pro en Rally Pro, en Off-Road Pro voor de Rally Pro alleen.
    • Volledige ledverlichting, inclusief kenmerkende DRL-koplamp en compact achterlicht
    • Triumph Shift Assist (GT Pro & Rally Pro)

• Handvat- en zadelverwarming (GT Pro en Rally Pro)
• Verlichte schakelaars
• Bandenspannings-controlesysteem (GT Pro & Rally Pro)
• Brembo Stylema® Monobloc-remmen 
• Licht en moduleerbaar frame
• Instelbaar windscherm en een over 20 mm verstelbaar zadel
• 20 liter benzinetank
• Modelspecifieke ophanging met premium specificaties, getuned voor maximale weg- en offroad-capaciteiten.    

PrijzenTriumph Tiger 900 GT ProTriumph Tiger 900 Rally Pro
Nederland€ 18.695,-€ 19.595,-
België€ 16.795,-€ 17.595,-

Foto’s: Triumph

Thierry Sarasyn
Thierry Sarasyn
Thierry Sarasyn is al jarenlang actief in de motorbranche als journalist in België. Hij is vooral bekend als oprichter van de online site motornieuws.be en hoofdredacteur van Motor Magazine België.

GEBRUIKERSSCORE

Ben jij eigenaar van dit type en jaartal motorfiets? Doe dan mee met de gebruikersscore. Vul onderstaande velden in zodat andere geïnteresseerden nog meer informatie hebben voor dat ze eventueel tot aankoop overgaan.

Deel jouw ervaring met dit model met andere motorrijders

Motorblok
Stuureigenschappen
Vering en Demping
Remmen
Comfort
Afwerking
Uitrusting
Verbruik
Prijs/Kwaliteit

Gebruikers die hun ervaring hebben gedeeld (1)

Jd
Jan de Geus
14/06/2024

Heerlijjk

Totaalscore(5 van 5)
Motorblok (5 van 5)
Stuureigenschappen (5 van 5)
Vering en Demping (5 van 5)
Remmen (5 van 5)
Afwerking (5 van 5)
Uitrusting (5 van 5)
Verbruik (5 van 5)
Prijs/Kwaliteit (5 van 5)
Comfort (5 van 5)
Extreem soepel, prima gasrespons.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

Extreem soepel, prima gasrespons.Test 2024 Triumph Tiger 900 Rally Pro en GT Pro: broederstrijd