Eerste test 2021 BMW M 1000 RR. M is de sterkste letter ter wereld. Althans, volgens BMW. Bij de Duitse fabrikant staat de letter synoniem voor motorsport en prestaties. Tot voor kort vertaalde dit zich vooral naar consumenten die hun heil zoeken op vier wielen. Nu kunnen ook motorrijders aan de slag op een Beierse M. Wij testen de 2021 BMW M 1000 RR op het circuit van Zolder.
De 2021 BMW M 1000 RR is het sportieve neusje van de zalm bij BMW. Die eer was lange tijd weggelegd voor de S1000RR, een motor waarmee zowel in het WorldSBK als in het WK endurance successen geboekt werden. ‘Het nut van de ervaringen opgedaan in dat laatste wereldkampioenschap mag niet onderschat worden’, zegt de Belg Werner Daemen, teammanager van het BMW Motorrad World Endurance team. ‘De blokken die we daar gebruiken, zijn voorzien op een levensduur van minstens 4.000 km. Terwijl een superbike het veel minder lang moet volhouden.’ Dat toont aan dat topprestaties en duurzaamheid wel degelijk hand in hand kunnen gaan. Ook al is de M1000RR helemaal gericht op topprestaties, over de levensduur van het blok of andere delen hoef je je geen zorgen te maken. Toch zouden de naakte cijfers die gedachte kunnen opwerpen. 212 pk voor 192 rijklare kilo’s. Komt dat wel goed?
M&M’s
Die vraag stellen is ze beantwoorden. BMW heeft de M 1000 RR ontworpen met het oog op prestaties. Maar niet ten koste van alles. Je kunt er perfect de openbare weg mee op.
Maar het is op het circuit dat de M echt tot zijn recht komt. Gewoon omdat de grootste troeven van de motor tevoorschijn komen als je hem tot het uiterste pusht. En dan kom je tot de vaststelling dat die limieten vaak verder liggen dan die van de rijder. We hadden in Zolder even het genoegen om vòòr Barry Veneman op een circuit te rijden. Dat duurde welgeteld 100 meter. De lengte van de box waar we vertrokken tot het opdraaien van het circuit bedroeg 120 meter. De volgende keer dat we Barry zagen, was bij aankomst in de BMW-box. De ene M ging dus al wat harder rond dan de andere. Dat is niet verrassend als één van de betrokken partijen een ex-winnaar van de 24 uur van Le Mans is.
2021 BMW M 1000 RR: Grensverleggend
Punt is dat de M je toelaat je grenzen te verleggen. Het blok kan een waanzinnige top van 15.100 tpm aan met een vermogenspiek van 212 pk bij 14.500 tpm. Gesmede Mahle-zuigers, titanium drijfstangen, een hogere compressieverhouding, lichtere tuimelaars… alles staat in het teken van de vaak geroemde M-performance. Het blok is vanaf 6.000 tpm niet alleen stukken sterker dan dat van de S 1000 RR, het is gewoon in-druk-wekkend. BMW paste niet alleen het rijwielgedeelte aan, maar verdiepte zich ook in de aerodynamica. Zie de carbon winglets die voor belangrijke downforce zorgen op hoge snelheden. Optimaal contact voor de banden dus en hoe harder je gaat, hoe groter die wordt. Klinkt mooi, maar je voelt het ook wel als je even later een been gooit over de standaard S1000RR. Nuttig? Ja, maar niet alleen om enkele tienden van een seconde sneller te gaan, het doet ook wat met je zelfvertrouwen. En misschien is dat nog belangrijker voor een snelle rondetijd dan het pure effect van de aerodynamica. Zelden doken we de eerste linker van Zolder in met meer vertrouwen dan op de 2021 BMW M 1000 RR.
Eerste test 2021 Triumph Speed Triple 1200RS
2021 BMW M 1000 RR: elektronisch vangnet
Dat komt ook omdat je weet dat er een elektronica pakket is dat je een zo hoog mogelijke graad van ondersteuning geeft. Rij-modi met Rain, Road, Dynamic, Race en Race Pro1-3 gaan hand in hand met Dynamic Traction Control (DTC) en DTC wheelie controle. Het wordt allemaal gestuurd door een zes-assige IMU die alles haarfijn monitort, ook de mate waarin de motor duikt, steigert en ‘hellingshoekt’. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het merkbaar lichter sturen. Carbon wielen en dus een veel lager onafgeveerd gewicht zijn zoveel meer dan een gadget. Gooi daar nog remmen bovenop die zowel op het vlak van doseerbaarheid als pure remkracht nauwelijks hun gelijke kennen, en je weet waarom je als doorsnee sterveling nooit in de buurt van de limieten van deze motor komt. Dat geldt ook voor de top van 315 km/u die op Zolder niet haalbaar was.
En Pierre…
Het is des te opvallender dat BMW er ook blijft op hameren dat de motor goed uit de verf komt op de openbare weg. We vlooien dat graag eens verder uit. De vraag blijft dan ook of BMW met deze M 1000 RR geen parels voor de zwijnen gooit. De rijders die deze motor ten volle kunnen benutten zijn te tellen op de vingers van één hand. Maar het gaat in deze niet om het volledig kunnen benutten van een motorfiets. Daar zijn racers voor en, jawel, nòg exclusievere motoren.
Zoals op alle motoren, gaat het ook met de M1000RR om rijplezier. En met het totaalpakket dat BMW hier samengesteld heeft, valt het niet te ontkennen dat de 2021 BMW M 1000 RR ook op dit vlak de hoogst mogelijke score haalt. Moet dat dan 39.350 euro kosten? Met alles wat hierboven opgesomd is en de tientallen grote en kleine kenmerken waar we het nog niet eens over gehsd hebbden en het aantal geproduceerde motoren, lijkt het moeilijk om het voor minder te doen. Tenzij de overheid iets doet aan de BPM, natuurlijk.
Mag het wat meer zijn?
Voor wie dit allemaal niet genoeg is – en er wat financiële ruimte over blijft – biedt BMW ook het M Competition Pack aan. Daarin zitten onder andere een 220 gram lichtere swingarm, een DLC-coated endurance ketting en, jawel, een passagierpakket met buddyseat cover.