zaterdag 23 november 2024

WK Zijspancross: een Vlaams-Franse koning tussen de Nederlanders

Onder een stralende zon – dik 30 graden – werd in het Zuid-Franse Castelnau de Levis de wereldtitel bij de Zijspancrossers beslist. De Belg Vanluchene stond met zijn Franse bakkenist Musset al bijna een hele manche op punten voor op de Nederlander Bax, maar de strijd is pas beslist als de vlag valt. En dat geldt al helemaal voor de soms knotsgekke zijspancross!

Al op de zaterdag lieten beide titelpretendenten zien wat ze van plan waren. Zowel Vanluchene/Musset als Bax/Cermak wonnen hun kwalificatieheat. De Nederlanders Hermans/Van den Bogaart hadden machinepech in de kwalificatie. Toen ze ook nog eens een klein stukje tegen de rijrichting van de baan inreden, volgde ook nog eens diskwalificatie. Zo waren Hermans/Van den Bogaart veroordeeld om bijna als allerlaatste te mogen vertrekken in de heats op zondag.

Tekst en fotografie: Emil Billars

Zonder koppeling

Duizenden dolenthousiaste Franse fans bevolkten op de zondag de spectaculaire piste in Castelnau de Levis. Luidkeels moedigden ze Vanluchene en zijn Franse bakkenist Musset aan. Al in de sightinglap leek het publiek in extase!

Die aanmoedigingen gaf Vanluchene/Musset schijnbaar vleugels, want ze pakten in de eerste heat resoluut de kopstart, maar directe tegenstrevers Bax/Cermak zaten er dicht op. Als de stand zó zou blijven, dan zou Vanluchene al in de eerste heat wereldkampioen worden. Bax/Cermak moesten dus, nu meer dan ooit, vol in de aanval. Maar de wedstrijd was ruim tien minuten bezig toen de pechduivel bij Bax toesloeg! Hij viel ineens stil vlak voor een steile klim met een niet werkende koppeling. Ze reden de baan af en bakkenist Cermak snelde zich rennend naar de pits. Daar haalde hij een tang op en naast de baan knipte de zichtbaar opgewonden Bax de koppelingskabel door! Vervolgens probeerde hij zonder koppeling weer weg te rijden. Dit lukte wel, maar al op de eerste steile helling vonden hij en Cermak hun Waterloo. Opnieuw duwden ze de machine van de baan en konden niks anders dan lijdzaam toezien hoe Vanluchene de leiding nog steviger in handen had.

Ook de twee andere Nederlandse topteams moesten in de eerste heat de gifbeker leegdrinken. Hermans reed een dijk van een race en was van achter in het veld opgeklommen naar de vierde plek, maar viel ineens ook stil! De elektronica gaf de geest waardoor hij gedwongen werd de race moesten staken. Eerder had Van Werven/Van der Wiel het strijdtoneel ook al verlaten. Spijtig, omdat dit de laatste grand prix van Gert van Werven was. Van Werven was er tijdens de warm-up al hard af gegaan en had een pijnlijke hand. Toch probeerde de combinatie van start te gaan, maar al na twee ronden kon Van Werven de machine niet meer goed vasthouden. Helaas eindigde de carrière van Van Werven toch wel onverdiend in een anticlimax.

Al deze ellende ging aan Vanluchene/Musset voorbij. Ze wonnen met glans de eerste heat en werd de nieuwe wereldkampioenen! De hevig geëmotioneerde Vanluchene liet zich na de finish van zijn motor vallen en reikte met zijn handen huilend naar de hemel. Dit ter ere van zijn vader, die tien jaar geleden te vroeg aan zijn einde kwam. Juist uit deze trieste werkelijkheid haalt Vanluchene vaak kracht en wat zich achter de finish afspeelde sprak dan ook boekdelen. Maar dit kippenvelmoment maakte snel plaats voor feestvreugde toen fans en familie zich uitgelaten op de nieuwe wereldkampioenen storten en de emotie zich meester maate van het crosscircuit in Castelnau.

Opnieuw problemen

De fans van Vanluchene werden ook in de tweede heat getrakteerd op weer een kopstartoverwinning. Vanluchene, gestoken in een hagelnieuw regenboog-WK tenue, reed de sterren van de hemel en won de heat en dus ook de Franse Grand Prix. In hun beste doen zijn Vanluchene/Musset niet te stoppen. Als enige pakte het duo elke dubbelsprong op het circuit en waren hiermee ruim sneller dan de concurrentie. Bax was vertrokken op plek twee, maar kende al in de eerste ronde een probleem en viel terug buiten de top tien. Bax kwam uiteindelijk wel terug tot aan het achterwiel van Keuben/Lebraton, die op dat moment derde reden. Maar wat Bax ook probeerde, hij kwam niet langs Keuben. Keuben/Lebraton deden hiermee goede zaken. Ze bleven derde en met de vijfde plek uit de eerste heat werden ze totaal knap tweede in de GP van Frankrijk! De Franse broers Prunier werden tot blijdschap van het thuispubliek in totaal derde in de Franse Grand Prix.

Ondanks de pech in Frankrijk bleven de Nederlandse teams Bax/Cermak tweede en Hermans/Van den Bogaart derde in de eindstand van WK Zijspancross 2023. Maar tussen de twee Nederlanders stond een dolblije Vanluchene op het podium, die zich samen met bakkenist Musset wereldkampioen Zijspancross 2023 mag noemen.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen