woensdag 18 september 2024

Veneman nieuwe WK-leider in Supersport 300

Loris Veneman deed met een vierde en een tweede plaats uitstekende zaken in Portimão. Daarnaast pakte de MTM Kawasaki-rijder zijn tweede pole position op rij. Door een uitstekende reeks van resultaten nam de 17-jarige Veneman ook de leiding over in het WorldSSP300-kampioenschap van Inigo Iglesias. De Spanjaard – uitkomend voor het Nederlands-Duitse RT Füsport Motorsport by SKM-Kawasaki team – bleef na een crash en een technisch probleem puntloos in Portugal. Veneman heeft met nog zes races te gaan tien punten voorsprong op Iglesias en elf punten meer Aldi Satya Mahendra. Veneman is daarmee volop in de race om – na Jeffrey Buis in 2020 en 2023 – de derde Nederlandse wereldtitel in deze klasse te behalen. Voor het Belgische MTM Kawasaki team was het hoe dan ook een zeer succesvol weekend in Portimão, want naast de goede resultaten van Veneman wist zijn Italiaanse teamgenoot Mirko Gennai beide races te winnen. Buis kon zich niet mengen in de strijd om de podiumplaatsen en eindigde tweemaal als zevende. Ruben Bijman bezeerde zich flink bij een crash in de kwalificatie en scoorde geen WK-punten.

In de WorldSSP reed Glenn van Straalen twee goede races die hij als negende en zesde afsloot. Zijn Pata Yamaha Ten Kate Racing-teamgenoot Stefano Manzi scoorde twee podiumplaatsen door als derde en tweede te finishen. Manzi staat derde in het WK-klassement. Yari Montella won beide races en staat tweede in het wereldkampioenschap achter Adrian Huertas. Van Straalen bezet de achtste plaats in het WorldSSP-klassement.