Juist tijdens de Grote Prijs van Spanje trad Alex Márquez met zijn eerste MotoGP-zege voor het eerst uit de schaduw van zijn grote en oudere broer Marc. Dat kwam mede omdat laatstgenoemde na in Jerez eerst de Sprint te hebben gewonnen tijdens de GP-race onderuitging. Ondanks een verrassende pole en een knappe tweede plaats van Fabio Quartararo (Yamaha) in deze Grand Prix hield de Ducati-dominantie aan.
Na de race in Qatar werd Maverick Viñales bestraft met zestien seconden vanwege een te lage voorbandspanning op zijn KTM. Deze sanctie resulteerde niet alleen in een daling van de Spaanse coureur en het Oostenrijkse merk van de tweede naar de veertiende plaats, maar zorgde er ook voor dat Ducati voor de achtste keer in 2025 alle drie de podiumplaatsen in beslag nam. Voor de Spaanse Grand Prix, het vijfde GP-weekend van het seizoen, was Ducati dus nog steeds ongeslagen op het podium, wat als een opmerkelijke prestatie mag worden beschouwd.

Deze mijlpaal is niet de enige opvallende prestatie van Ducati Corse sinds Gigi Dall’Igna, die eerder bij Aprilia werkte, in 2013 de leiding overnam. Iets dat sinds eind 2013 het geval is. Het was Andrea Iannone die Dall’Igna tijdens de GP van Oostenrijk 2015 zijn eerste zege in de MotoGP-klasse bezorgde. Daarna volgden er nog 78 GP-zeges door elf andere Ducati-rijders. Pecco Bagnaia (2x) en Jorge Martin werden van 2022 tot en met 2024 wereldkampioen bij de coureurs. Van 2020 tot en met 2024 werd Ducati vijfmaal achter elkaar op oppermachtige wijze merkenkampioen.
Het meest succesvolle GP-weekend van het afgelopen seizoen vond plaats in Japan, waar Ducati-coureurs de eerste zeven posities in de Sprint en de eerste vijf in de GP-race bezetten. De absolute dominantie van het Italiaanse merk werd vervolgens helemaal ten toon gespreid tijdens de GP van Thailand te Buriram. Want hier werden tijdens de Sprint de eerste acht plaatsen ingenomen door de acht deelnemende Ducati-rijders. Hoewel er dit jaar ‘nog maar’ zes Ducati-coureurs in de MotoGP aan de start verschijnen, blijft de overmacht van het merk uit Bologna gehandhaafd. Sterker nog, met de komst van achtvoudig wereldkampioen Marc Márquez in het fabrieksteam is die alleen nog maar groter geworden.
MotoGP Qatar 2025: Marc Márquez zet orde op zaken!
De reeks van unieke prestaties kon in Jerez nog worden uitgebreid met de serie achtereenvolgende GP-zeges in de koningsklasse. Dit record is in handen van Honda. Van de GP van Maleisië 1997 tot en met de TT van Assen in 1998 wonnen vijf Honda NSR500-coureurs (Mick Doohan 15x, Alex Crivillé 4x en Tadayuki Okada, Max Biaggi en Carlos Checa ieder 1x) tweeëntwintig races achter elkaar in de belangrijkste wegracecategorie. Sinds de Grote Prijs van Spanje, exact een jaar geleden, stond Ducati met haar Desmosedici door Pecco Bagnaia (11x), Marc Márquez (6x), Jorge Martin (2x) en Enea Bastianini (2x) op eenentwintig achtereenvolgende zeges. Het record van Honda kon dus dit jaar in Jerez worden geëvenaard.
Apart voorval
In het jaar dat het ‘Circuito de Jerez Ángel Nieto’ haar veertigjarig bestaan viert, leverden de trainingen van deze aflevering van de Spaanse Grand Prix de nodige valpartijen op. Dat overkwam onder andere Alex Márquez en Alex Rins (beiden twee keer en waarvan de tweede val van beide coureurs heel hard kon worden genoemd), Pecco Bagnaia, Franco Morbidelli en Fabio Quartararo. Desondanks pakte laatstgenoemde in Jerez toch wel heel verrassend de pole. Dat gebeurde na een toch wel apart voorval tijdens de start van Q2.
De op het einde van de pitstraat getoonde rode vlag, ten teken dat de pitstraat nog gesloten was, werkte namelijk als een rode lap op een stier. In dit geval op de gebroeders Márquez. Want als echte Spanjaarden vlogen ze namelijk furieus de baan op, terwijl het licht nog niet op groen stond. De straf voor dit vergrijp bleef beperkt tot een boete van 2.000 euro voor ieder en had verder geen invloed op de volgorde van de startopstelling. Die bleef zoals die was met dus heel verrassend Fabio Quartararo op pole. Het was de eerste pole voor de Fransman en zo ook voor Yamaha sinds de GP van Indonesië in 2022. Quartararo verdreef niet alleen heel verrassend topfavoriet Marc Márquez van de beste startpositie, hij reed met een tijd van 1.35,610 minuut ook nog eens een absoluut ronderecord op het Spaanse circuit. Maar zoals zo vaak (en verwacht) stelde de achtvoudig wereldkampioen in de Sprint al snel orde op zaken. In een poging om in de tweede ronde MM93 tijdens een remduel voor te blijven, remde de Yamaha-coureur zijn machine onderuit en gleed hij vervolgens in horizontale houding over het asfalt richting de grindbak. Zo kwam niet alleen de weg vrij voor een zesvoudige Ducati-zege, maar ook voor de vijfde opeenvolgende Marc & Alex Márquez Sprint-één-twee in dit seizoen. In een saaie race was er voor Pecco Bagnaia opnieuw een eenzame en verder kansloze derde plaats weggelegd. Daarmee was echter wel het negende achtereenvolgende volledige Ducati-podium in dit seizoen een feit.
De grootste vijand van Marc
Grote vraag voor de zondag was vervolgens of Bagnaia in de GP-race meer kans tegen de Márquez-broers zou hebben. Uiteindelijk had de Italiaan de laatste drie edities van de Grote Prijs van Spanje op zijn naam weten te schrijven. Ook Marc Márquez won op Jerez drie MotoGP-races. Maar dat was alweer een tijdje geleden, want hij deed dat in 2014, 2018 en 2019. Het jaar erop liep de Spanjaard zoals bekend op dit circuit een zeer zware blessure op, die hem uiteindelijk vijf (lange) jaren kansloos voor de titel maakte. Maar dat die tijd voorbij is, is alom bekend. Wat ook bekend is, is dat Marc Márquez naast zijn geniale momenten ook zijn zwakke, vaak onberekenbare momenten heeft. Vaak wordt gesteld: ‘De grootste vijand van Marc Márquez is Marc zelf.’ Dat maakten we onlangs nog in Austin mee, toen hij zekere zege verspeelde door een val. Dit keer gebeurde dat ook in Jerez en opnieuw totaal onverwacht. Na in de beginfase van de race een aantal scherpe duels om de tweede plaats met teamgenoot Pecco Bagnaia (identiek aan verleden jaar en waarbij de twee elkaar raakten) te hebben gehad, leek MM93, terwijl hij zich in derde positie vond, wat ‘tot rust te zijn gekomen’ tot … hij in de derde ronde totaal onverwacht onderuit schoof. Na zijn beschadigde Ducati weer opgepakt te hebben, finishte de achtvoudig wereldkampioen tenslotte nog als twaalfde.
Net zoals in de Sprint was het Fabio Quartararo die vanaf de pole brutaal de leiding had gepakt. Ondertussen was Alex Márquez, die zijn broer had zien vallen, erin geslaagd om Bagnaia te passeren. Vervolgens reed de jongste van de twee MotoGP-broers het gat naar Quartararo dicht en vanaf de elfde ronde was het zo toch weer een Márquez die aan de leiding reed. Vervolgens hield de 29-jarige Spanjaard, die in 2014 de Moto3- en in 2019 de Moto2-wereldtitel veroverde, knap stand en boekte hij zo bij zijn 94ste MotoGP-start (van in totaal 229 GP-starts) eindelijk zijn eerste zege in de koningsklasse. Één van de eersten die hem in het parc fermé daarmee feliciteerde, was broer Marc. En dan te bedenken dat die even daarvoor onderuit was gegaan en vervolgens ook nog de WK-leiding, met één punt verschil, aan zijn broer had verloren! Dit alles liet nog weer eens de unieke relatie tussen de twee broers zien. En maar liefst 224.420 (over het hele weekend), merendeels Spaanse racefans, konden juichen!
Yamaha doorbreekt Ducati-reeks
In het tweede gedeelte stabiliseerde de race zich. Quartararo hield met zijn ‘oude’ viercilinder-in-lijn Yamaha, met de nieuwe V4 zijn de eerste circuittests uitgevoerd, knap stand ten opzichte van Bagnaia. Met als gevolg, dat zij als de nummers twee en drie het podium mochten beklimmen. En met dit resultaat was de Italiaanse Ducati-coureur voor de zoveelste keer in dit seizoen niet tevreden. Deze uitslag hield ook in dat er door toedoen van Quartararo en Yamaha een einde is gekomen aan de ongeslagen podiumreeks van Ducati in dit seizoen. Maar het Italiaanse merk heeft door de zege van Alex Márquez nu wel tweeëntwintig achtereenvolgende GP-zeges achter haar naam staan. Net zoveel als het record dat in handen van alleen Honda was.
Ook in Jerez liet Maverick Viñales zien wie er op dit moment de snelste KTM-coureur is. Na een zevende plaats in de Sprint werd de Spanjaard in de GP-race knap vierde op nog geen vier seconden van winnaar van Alex Márquez. Zijn merkgenoten Brad Binder en Pedro Acosta werden (wat tegenvallend) zesde en zevende. Maar zij hadden het geluk dat de Ducati-coureurs Fermin Aldeguer en Franco Morbidelli (die een hersenschudding opliep) in kansrijke positie ten val kwamen. Ook Joan Mir ging onderuit. Diens merkgenoot en tevens Honda-testrijder Aleix Espargaro had de pech dat hij een veertiende plaats zag worden ingeruild voor de zeventiende positie vanwege zestien seconden ‘voorbandspanningstraf’.
In het weekend van deze Spaanse Grand Prix mocht Jorge Martin het ziekenhuis in Doha (Qatar) verlaten om vervolgens terug te vliegen naar zijn woonplaats Madrid. Hier werd de ongelukkige MotoGP-wereldkampioen aan een medisch onderzoek onderworpen naar aanleiding van zijn zware val in de GP van Qatar. De genezing verloopt voorspoedig. Maar compleet herstel zal nog de nodige tijd in beslag gaan nemen. De Aprilia-rijder zal dan ook zeker nog niet in Le Mans, waar de volgende Grand Prix plaatsvindt, als actief coureur aanwezig zijn.
MotoGP Spanje 2025 uitslagen
Sprint |
1. Marc Márquez (E), Ducati, 19.32,107; 2. Alex Márquez (E), Ducati, + 1,001; 3. Francesco Bagnaia (I), Ducati, +3,077; 4. Franco Morbidelli (I), Ducati, +3,530; 5. Fermin Aldeguer (E), Ducati, +5,791; 6. Fabio Di Giannantonio (I), Ducati, +7,691; 7. Maverick Viñales (E), KTM, +7,849; 8. Marco Bezzecchi (I), Aprilia, +10,175; 9. Joan Mir (E), Honda, +10,414. |
- 12 ronden = 53,076 km
- Racegemiddelde winnaar: 163,0 km/u
- Snelste ronde (3e): Marc Márquez, 1.36,665 = 164,7 km/u
MotoGP |
1.A. Márquez, 40.56,374; 2. Fabio Quartararo (F), Yamaha, +1,561; 3. Bagnaia, +2,217; 4. Viñales, +3,678; 5. Di Giannantonio, +7,267; 6. Brad Binder (ZAF), KTM, +8,529; 7. Pedro Acosta (E), KTM, +9,764; 8. Ai Ogura (J), Aprilia, +10,923; 9. Enea Bastianini (I), KTM, +15,879 10. Luca Marini (I), Honda, +17,239; 11. Johann Zarco (F), Honda, + 17,784; 12. M. Marquez, +20,890; 13. Alex Rins (E), Yamaha, +21,120; 14. Bezzecchi, +24,510; 15. Raul Fernandez (E), Aprilia, +25,726. |
- 25 ronden = 110,575 KM
- Racegemiddeld winnaar: 162,0 km/u
- Snelste ronde (4e): Alex Márquez, 1.37,349 = 163,5 km/u (record)
Stand MotoGP na 10 van 44 races
Positie | Rijder | Land | Fabrikant | Punten |
---|---|---|---|---|
1 | Alex Márquez | E | Ducati | 140 |
2 | Marc Márquez | E | Ducati | 139 |
3 | Francesco Bagnaia | I | Ducati | 120 |
4 | Franco Morbidelli | I | Ducati | 84 |
5 | Fabio Di Giannantonio | I | Ducati | 63 |
6 | Fabio Quartararo | F | Yamaha | 50 |
7 | Johann Zarco | F | Honda | 43 |
8 | Ai Ogura | J | Aprilia | 37 |
9 | Marco Bezzecchi | I | Aprilia | 36 |
10 | Pedro Acosta | E | KTM | 33 |
11 | Brad Binder | ZAF | KTM | 32 |
12 | Luca Marini | I | Honda | 32 |
13 | Enea Bastianini | I | KTM | 28 |
14 | Fermin Aldeguer | E | Ducati | 25 |
15 | Maverick Viñales | E | KTM | 24 |
Quotes
Foto’s: Keulemans, ANP en MotoGP.com