vrijdag 22 november 2024

MotoGP Data-analyse: zo groot is de invloed van sprints!

Welke invloed hebben de sprints op de MotoGP-wereldtitel in 2023. Niemand die het weet. Behalve wij! Om te zien wat de invloed is van de veel besproken sprint hebben we de races van afgelopen jaren geanalyseerd en deelden sprintpunten uit op basis van een uitslag op een halve raceafstand. Daar kun je van vinden wat je wilt, maar het levert zeer interessante informatie op!

Fotografie: 2Snap

Wat hebben we gedaan?

De uitslagen van de afgelopen drie jaar geanalyseerd en sprintpunten (halve punten) toegekend op basis van de doorkomst halverwege de race. Bij een oneven aantal ronden hebben we de sprintuitslag naar beneden afgerond. Zo konden we een sprintklassement per seizoen opstellen. Deze punten hebben we opgeteld bij het eindtotaal van het daadwerkelijke kampioenschap, zoals dat in 2023 met de invoering van de sprint ook wordt gedaan.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; de laatste twee MotoGP-kampioenen – Fabio Quartararo en Francesco Bagnaia – doen het uitstekend in ons sprintklassement. Dit laat dus zien dat een goede positie in het eerste deel van de race belangrijk is om kampioen te kunnen worden. Maar wanneer we de eindstanden van de laatste drie seizoenen bekijken, inclusief onze eigen sprintscores dan is er wel een duidelijke trend zichtbaar.

Sprintraces maakt MotoGP dit seizoen nog spannender

Volgens onze theorie worden Jorge Martin en Jack Miller de grootste winnaars door de komst van sprints. Het zijn twee rijders die vaak goed kwalificeren en er wel een handje van hebben om gedurende de race iets terug te zakken. Een sprint – over een halve totaalafstand – zou voor deze rijders uitkomst kunnen bieden. Miller scoort in de laatste drie jaar altijd beter in het virtuele sprintklassement dan dat hij deed in het daadwerkelijke klassement. In de eindstand inclusief onze virtuele sprintpunten zou Miller in 2020 zelfs niet als zevende maar als vierde zijn geëindigd. En in 2022 zou alleen zijn toenmalige teammaat Bagnaia meer punten gescoord hebben dan Miller in ons sprintklassement. In de eindstand zou dat betekenen dat de Australiër voorbij zou zijn gegaan aan Enea Bastianini en Aleix Espargaro, waardoor Miller vorig jaar als derde in het kampioenschap zou zijn geëindigd. Dat is een hele dikke premie! Maar Martin lijkt het meest baat te hebben bij de sprints. De Spanjaard heeft twee seizoenen in de MotoGP gereden, waarin hij één Grand Prix wist te winnen. Op basis van onze berekening zou Martin in de afgelopen twee jaar al vijf sprints hebben gewonnen. In 2022 zou de Pramac Ducati-coureur door zijn sterke optredens in de sprintraces daarom niet negende, maar zesde in de eindstand zijn geworden. Alex Rins deed het in de afgelopen drie jaar ook beter over een halve, dan een hele race-afstand. Verliezers zijn er ook. Dat zijn rijders die minder sterk zijn in kwalificeren en bekendstaan om hun opmars gedurende de race. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Bastianini en Brad Binder slecht scoren in onze sprintberekeningen. Bastianini eindigde vorig jaar als derde in het MotoGP-kampioenschap. Maar in het sprint-klassement wisten maar liefst zes rijders meer punten te behalen, waardoor de Italiaan, inclusief de virtuele sprints, niet derde, maar vijfde zou zijn geworden in 2022. Ook voor Brad Binder zijn er redenen voor lichte zorgen. De KTM-coureur zou in de afgelopen jaren consequent punten hebben laten liggen in de sprints.

Kunnen we dan stellen dat Bastianini en Binder het slecht gaan doen tijdens de sprints in 2023? Absoluut niet. Maar er is wel werk aan de winkel voor deze rijders. De sprints zullen een andere racetactiek vergen. Berekenend rijden en banden sparen voor een sterk laatste deel is er niet meer bij.

Frustraties

De sprint begint eigenlijk al met de kwalificatie. De data geeft dat ook aan. Rijders die over het algemeen goed kwalificeren zijn ook sterk in het sprintklassement. Denk aan  Bagnaia, Quartararo, Miller en Martin. Marc Márquez staat bekend om zijn spelletjes en het volgen van rijders in de kwalificatie. Nu deze sessie belangrijker dan ooit is geworden, zullen er hoogstwaarschijnlijk nog meer trucen uit de kast gehaald gaan worden. Frustraties bij de rijders die wel op eigen kracht hun ronde willen rijden zullen nog groter worden, want een goede startplek is een uitstekende basis voor een mooi puntentotaal in de sprint. De MotoGP-kwalificatie zou zo maar op die van de Moto3 kunnen gaan lijken (inclusief gevaarlijke situaties…).

Kunnen sprints een kampioenschap beslissen?

Het antwoord is ja! Met onze analyse voor het seizoen 2020 zou niet Joan Mir, maar Franco Morbidelli MotoGP-kampioen zijn geworden. Ja, echt! Mir moest het tijdens zijn gouden seizoen voornamelijk hebben van constant scoren en gedurende de race langzaam naar voren komen. Dat past niet bij de tactiek van een sprintrace. Hierdoor eindigde Mir slechts als vijfde in het sprintklassement. Morbidelli zou de meeste sprintpunten hebben gescoord en daardoor Mir voorbij zijn gestoken in het totaalklassement van 2020.

Speciaal voor de Valentino Rossi-fans hebben we ook een berekening losgelaten op het seizoen 2015. Je weet wel, het jaar met de Sepang Clash tussen Rossi en Márquez, waarbij Jorge Lorenzo uiteindelijk kampioen werd. Ook inclusief sprints zou Rossi in 2015 niet kampioen zijn geworden. Sterker nog: doordat Lorenzo vaak al vroeg in de race op kop reed, zou het kampioenschap voor Sepang al zo goed als zeker beslist zijn. Dat zou een hoop narigheid gescheeld hebben. Maar Rossi was in onze analyse tien keer wereldkampioen geworden. Inclusief het toekennen van onze sprintpunten was in 2006 de titel namelijk niet naar Nicky Hayden, maar naar Rossi gegaan…

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen