Direct na Koningsdag maakte Collin Veijer het oranjegekleurde-weekend compleet. Op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto behaalde de 19-jarige Nederlander een dominante Moto3-overwinning, zijn tweede in zijn nog prille Grand Prix-carrière. Veijer pakte in de tweede ronde de leiding en zou deze – ondanks constante druk van rijders achter hem – nooit meer afstaan. ‘Ik heb mij nooit zo zeker gevoeld op de motor’, lachte de winnaar na afloop.
‘Wat was jij snel!’, was de reactie van David Muñoz direct na de Moto3 race. Muñoz volgde Veijer op de voet, maar kreeg geen enkele kans om de Nederlander te passeren. Terug naar hoe het zover kwam dat het Wilhelmus werd gespeeld in Jerez.
Moto3 Amerika 2024: enerverende race zonder WK-punten voor Collin Veijer
Ondanks dat er slechts drie Moto3-races in 2024 waren verreden, hadden Daniel Holgado (65 punten) en David Alonso (63 punten) voorafgaand aan de Grand Prix van Spanje al een ruime voorsprong in het wereldkampioenschap. Nummer drie Joel Kelso stond op ‘slechts’ 28 punten. Collin Veijer begon – mede door zijn crash in Amerika – als de nummer zes in het WK met 21 punten aan het raceweekend. De 19-jarige coureur racet graag op circuit in Zuid-Spanje. Hij behaalde er in 2022 zijn eerste JuniorGP-overwinning. In de trainingen trok Veijer – zoals altijd – zijn eigen plan en liet hij zien zonder hulp van anderen een hoog tempo te kunnen rijden. In de kwalificatie stond Veijer even op de voorlopige pole position. Uiteindelijk eindigde de Husqvarna-rijder als derde, waardoor hij vanaf de eerste rij mocht starten. In de kwalificatie waren de omstandigheden verraderlijk, omdat de baan hier en daar nog iets nat was door de regen die eerder in de ochtend was gevallen. Het was de eerste keer dit jaar dat de Staphorster zich op de voorste rij wist te kwalificeren. In Amerika vertrok Veijer ook als derde, maar kwalificeerde hij zich als vierde en schoof hij vanwege een blessure van José Antonio Rueda – die ook in Jerez nog niet van de partij was – een plek op.
Er stond in de trainingen geen maat op Alonso. Vrijdag was de jonge Columbiaan al een seconde sneller dan de rest van het veld. Ook in de kwalificatie zorgde Alonso voor verbazing door veel sneller rond te gaan dan de rest. Het was dat Alonso in zijn laatste ronde Daniel Muñoz een sleepje gunde, waardoor de Spanjaard naar een tweede tijd kwam op 0,2 seconde van de poletijd. De rest van het veld moest een seconde – of meer – toegeven op Alonso.
Veijer verwachtte vooraf dat in de race dichter bij elkaar zou blijven: ‘Ik heb in de kwalificatie niet gewisseld naar verse banden en had een constant tempo op gebruikte banden. In de race speelt bandenmanagement ook een rol en dan gaan we zien of we Alonso kunnen uitdagen.’
Kampioenschapsleider Holgado kwam vroeg in de kwalificatie ten val. De Spanjaard zette geen rondetijd, waardoor hij als achttiende de race moest aanvangen.
Buitengewone prestatie
Veijer had geen goede start en ging pas als zevende naar de eerste bocht. Alonso nam in de openingsronde de leiding van Muñoz over, maar zijn kansen op de overwinning waren snel verkeken. De 18-jarige Columbiaan kwam aan het einde van de eerste ronde ten val. Vanaf de voorgaande Grand Prix van Amerika was Alonso in alle negen sessies – inclusief race – als eerste op de uitslagenlijst te vinden geweest. Daar kwam nu verandering in. Alonso pakte zijn motor nog wel weer op en zou vanuit het achterveld nog als elfde finishen.
Terwijl Alonso zijn motor uit de grindbak haalde, was Veijer al aangekomen bij de kopgroep. In de tweede ronde ging de Nederlander ook voorbij aan Muñoz waardoor hij aan de leiding kwam. Er volgde een ongewone race met een dominante Nederlander aan kop. Normaal gesproken wordt er in deze klasse in de kopgroep volop ingehaald, maar dat was deze keer anders. Veijer reed vanaf het eerste moment een zeer hoog tempo, waardoor de groep al snel uit elkaar viel. Vijf rijders konden de Liqui Moly Husqvarna Intact GP-rijder in eerste instantie volgen. Kampioenschapsleider Holgado zat daar niet bij en zou uiteindelijk in de tweede groep als zevende finishen. De Staphorster bleef maar rondetijden van laag in de 1’45 rijden. Dit zorgde ervoor dat de voorste groep als snel werd teruggebracht tot vier. Alleen Muñoz, Ivan Ortolá en Ryusei Yamanaka zaten nog in het achterwiel van Veijer. De twee Spanjaarden en Japanner kregen alleen geen kans om hem in te halen. Veijer bleef maar stampen en ging daardoor – zonder nog gepasseerd te zijn – als leider de laatste ronde in.
Ondertussen was Yamanaka al gelost en kon Ortolá zich ook niet meer bemoeien voor de dagzege. De kans op het Wilhelmus werd groter en groter, maar Muñoz reed nog wel kort achter Veijer. De Spanjaard staat bekend als een agressieve rijder. Het was duidelijk zichtbaar dat Muñoz het op de harde aanrempunten in de zesde en negende bocht wilde proberen in te halen, maar Veijer gaf hem geen kans om de aanval uit te voeren. In de laatste sector was Veijer de hele race al iets sneller dan zijn concurrenten, waardoor hij in de laatste bocht geen verdedigende lijn hoefde te kiezen. Op het laatste recht stuk was het duidelijk; na ruim zeventien van de negentien ronden aan de leiding te hebben gereden, pakte hij een dik verdiende tweede Grand Prix-zege.
Veijers dominante optreden zal bij zijn management vast extra telefoontjes van geïnteresseerde Moto2-teams hebben opgeleverd, want ook in deze fase van het jaar wordt er achter de schermen al volop gekeken naar 2025 en verder. Het is duidelijk dat Veijer samen met Alonso momenteel tot de grootste talenten voor de toekomst worden gerekend. En dat is goed nieuws voor de Nederlandse motorsport. Maar voor nu nog belangrijker; Veijer stijgt door zijn overwinning naar de derde plek in het WK-klassement. Tevens verkleinde hij het verschil naar koplopers Holgado en Alonso tot respectievelijk 28 en 22 punten.
Na de officiële Moto3-persconferentie – die door de Engelse presentatrice vanwege het hoge percentage Nederlandse journalisten gekscherend werd begonnen met ‘Goedemiddag’ – sprak MOTO73 met Veijer over zijn masterclass optreden: ‘In de laatste ronde dacht ik dat Muñoz het zou gaan proberen in bocht zes of negen. Toen dat niet gebeurde wist ik dat ik kon winnen. Het hele weekend had ik in de laatste sector al iets extra’s. Ik probeerde het tempo vooraan zo hoog mogelijk te houden, waarbij ik ook mijn banden niet onnodig wilde belasten. Ik reed mijn eigen lijnen en probeerde hetzelfde te doen als toen ik hier de JunioGP won. Ik voelde mij heel comfortabel op de motor. De basis voor deze overwinning lag in de trainingen door alleen te rijden en in de racesimulaties die we hier hebben gedaan tijdens de test in het voorjaar. En het was jammer van Alonso’s crash in het begin, want het had denk ik een heel mooi gevecht kunnen worden. Maar dat zal vast later dit jaar nog wel vaker gebeuren.’
Foto’s: Henk Keulemans
Moto3 Spanje 2024 uitslagen en stand
Moto3 Spanje |
1. Collin Veijer (NL), Husqvarna, 33.29,725; 2. David Muñoz (E), KTM, +0,045; 3. Ivan Ortolá (E), KTM, +0,871; 4. Ryusei Yamanaka (JP), KTM, +4,2849; 5. Joel Kelso (AU), KTM, +10,178; 6. Adrian Fernandez (E), Honda, +10,353; 7. Daniel Holgado (E), GasGas, +10,400; 8. Nicola Carraro (I), KTM, +10,647; 9. Stefano Nepa (I), KTM, +11,400; 10. Angel Piqueras (E), Honda, +14,885; 11. David Alonso (CO), CFMoto, +19,152; 12. Jacob Roulstone (AU), GasGas, +19,921; 13. Filippo Farioli (I), Honda, +20,423; 14. Matteo Bertelle (I), Honda, +20,541; 15. David Almansa (E), Honda, +20,662. |
- 19 ronden = 84,037 km
- Racegemiddelde winnaar: 150,5 km/u
- Snelste ronde (8e): Ryusei Yamanaka (JP), KTM, 1.45,105 = 151,3 km/u (nieuw record)
WK-stand (na 4 van 21 races) |
1. Holgado, 74 punten; 2. Alonso, 68; 3. Veijer, 46; 4. Ortolá, 39; 5. Kelso, 39; 6. Muñoz, 38; 7. Piqueras, 26; 8. Yamanaka, 26; 9. Nepa, 26; 10. Roulstone, 23. |