donderdag 19 september 2024

Moto3 Misano: Veijer brengt Piqueras naar eerste GP-zege

Collin Veijer miste na een slechte start de aansluiting met de vijfmans kopgroep. De Nederlander wist het gat te dichten en nam Ángel Piqueras – die twee long lap penalties had moeten nemen – in zijn slipstream mee. Piqueras profiteerde daar optimaal van en pakte na een geweldige slotfase zijn eerste Grand Prix-overwinning. Veijer wist in de laatste ronde nog naar de vijfde plaats te komen.

Collin Veijer begon na zijn tweede plaats op Motorland Aragón als de nummer twee in het Moto3 wereldkampioenschap aan het raceweekend op het Misano World Circuit Marco Simoncelli in Italië. De WK-leider is David Alonso, die onlangs bekendmaakte dat hij binnen het CFMoto Aspar Team de overstap naar de Moto2 gaat maken in 2025. Veijer maakte een goede indruk in de kwalificatie op Misano en stond bij het ingaan van de laatste minuut nog op de voorlopige pole position. Echter ging de Staphorster in zijn laatste vliegende ronde onderuit en zag vervolgens nog vier rijders onder zijn tijd duiken. Alonso deed dit het beste en was vier tienden sneller dan de rest van het veld. Het betekende zijn zesde pole position van het seizoen. Thuisrijder Luca Lunetta en Ivan Ortolá complementeerden de eerste startrij. Ook Ángel Piqueras was nipt sneller dan Veijer, waardoor de Nederlander vanaf de vijfde plaats – midden op de tweede startrij – de race moest aanvangen. “Ik ging tot het uiterste in mijn laatste ronde en dan kan zo’n klein foutje gebeuren. Ik verloor de voorkant in de tweede bocht. Ik denk dat ik wel op de eerste startrij had kunnen staan, maar ik heb alle vertrouwen in een goede race”, vertelde Veijer na de kwalificatie.

Angel Piqueras (36) reed rondenlang achter Collin Veijer (95). Samen zouden ze in de slotfase de aansluiting met de kopgroep vinden.

Slechte start bepalend

Veijer had een slechte start en kwam ook niet goed uit in de eerste bochtencombinaties, waardoor hij terugviel naar een elfde plaats. Het bleek voor de Nederlander een bepalend moment te zijn. Aan kop wisten Ortolá en Daniel Holgado – Veijer’s concurrenten voor de tweede plaats in het WK – een voorsprong te pakken. Daarachter ontstond er een groepje van drie rijders met Alonso, Taiyo Furusato en Joel Kelso. Veijer wist vrij snel naar de zesde plaats te komen, waarmee hij de derde groep leidde. Het gat naar de leiders was op dat moment al ruim drie seconden. Alonso wist – met Furusato en Kelso in zijn achterwiel – langzaam maar zeker naar de twee koplopers te rijden. Met nog tien ronden te gaan was de kopgroep uitgebreid tot vijf rijders. Daarachter bleef Veijer een hoog tempo rijden. Piqueras was na het uitvoeren van twee long lap penalties – die hij had gekregen vanwege een incident met Scott Ogden in de trainingen – naar Veijer gereden. Met nog vijf ronden te gaan had Veijer het gat verkleind tot twee seconden. Op dat moment barstte de strijd vooraan los. Constant waren er inhaalacties, waar de achtervolgers van profiteerden.

Een vijfde plaats is niet slecht, maar met een betere start was er meer mogelijk geweest voor Collin Veijer.

Sterk eindschot

Piqueras bleek nog iets extra’s te hebben. De Red Bull Rookies Cup kampioen van 2023 passeerde Veijer met nog drie ronden te gaan en reed het laatste deel van het gat naar de kopgroep dicht. In de voorlaatste ronde wist Veijer ook aansluiting te vinden. Op dat moment zat Piqueras al midden in de kopgroep. De 17-jarige coureur was ontzettend sterk en wist in de laatste ronde zelfs naar de leiding te komen. Piqueras hield de eerste plaats vast en won zo op indrukwekkende wijze zijn eerste Grand Prix. En dat terwijl de Honda-rijder na het uitvoeren van zijn twee penalties in de openingsfase was teruggevallen naar een zeventiende plaats. Holgado finishte als tweede en Ortolá werd derde, nadat hij in de laatste ronde in contact was gekomen met Alonso. De kampioenschapsleider – die bekend staat om zijn sterke eindschot – viel deze keer zelfs terug naar een zesde plaats achter Veijer. De Nederlander wist ook Kelso in de laatste ronde nog te passeren, waardoor zijn harde werk beloond werd met een top-vijf klassering achter Furusato. “Het werd door de start een lastige race, maar uiteindelijk is deze vijfde plaats wel oké. Zeker omdat ik het gat naar de kopgroep wist te dichten, maar natuurlijk moeten we verbeteren voor de volgende race over twee weken in Misano”, vertelde Veijer na afloop. In het kampioenschap zakte Veijer naar een gedeelde derde plaats. De Nederlander heeft nu evenveel punten als Ortolá. Holgado heeft drie punten meer dan Veijer en Ortolá. Alonso heeft de WK-leiding nog steeds ruim in handen. De 18-jarige Colombiaan heeft 70 punten meer dan Holgado met nog zeven races te gaan.

Het Moto3-podium tijdens Grand Prix van San Marino met Angel Piqueras (midden), Daniel Holgado (links) en Ivan Ortolá (rechts).

UITSLAGEN & TUSSENSTAND

Moto3 San Marino

20 RONDEN =  84,52 KM

1. Ángel Piqueras (E), Honda, 34.02,766; 2. Daniel Holgado (E), GasGas, +0,035; 3. Ivan Ortolá (E), KTM, +0,226; 4. Taiyo Furusato (JP), Honda, +0,259; 5. Collin Veijer (NL), Husqvarna, +0,491; 6. Joel Kelso (AU), KTM, +0,977; 7. David Alonso (CO), CFMoto, +0,596*; 8. Tatsuki Suzuki (JP), Husqvarna, +3,756; 9. Luca Lunetta (I), Honda, +6,789; 10. Filippo Farioli (I), Honda, +8,088; 11. David Almansa (E), Honda, +8,122; 12. Jacob Roulstone (AU), GasGas, +8,400; 13. Adrian Fernandez (E), Honda, +9,366; 14. Stefano Nepa (I), KTM, +9,991; 15. Scott Ogden (GB), Honda, +11,067. *Penalty gekregen na de race.

Racegemiddelde winnaar: 148,9 km/u

Snelste ronde (7e): Angel Piqueras (E), Honda, 1.40,856 = 150,8 km/u (nieuw record)

WK-stand (na 13 van 20 races): 1. Alonso, 246 punten; 2. Holgado, 176; 3. Ortolá, 173; 4. Veijer, 173; 5. David Muñoz (E), KTM, 117; 6. José Antonio Rueda (E), KTM, 99; 7. Piqueras, 98; 8. Fernandez, 93; 9. Kelso, 93; 10. Ryusei Yamanaka (JP), KTM, 85.