maandag 7 oktober 2024

Moto3 Japan 2024: David Alonso pakt wereldtitel

Alonso stelde in stijl zijn Moto3-wereldtitel veilig in Japan. De 18-jarige Colombiaan behaalde zijn tiende overwinning van het seizoen en is daardoor al wereldkampioen, ondanks dat er nog vier Grands Prix op de kalender staan. Collin Veijer bouwde zijn race in Motegi goed op en finishte op een mooie tweede plaats.

David Alonso kon op het circuit van Motegi al vroegtijdig wereldkampioen worden. De CFMoto-rijder was zeker van de wereldtitel als hij de race won of in ieder geval voor zijn overgebleven concurrenten – Collin Veijer, Daniel Holgado en Ivan Ortolá – zou finishen. Ortolá mocht vanaf poleposition vertrekken, net als de Spanjaard een week eerder in Indonesië had gedaan. Veijer kwalificeerde zich opnieuw als tweede en Alonso maakte de eerste startrij compleet. Veijer kwam na de start in de eerste bochten in contact met een andere rijder en verloor daarbij veel posities. Na de openingsronde kwam de Nederlander als achtste door. In de eerste ronden reed Ortolá aan de leiding, maar toen Adrian Fernandez de koppositie had overgenomen, werd het grote lint langzaam wat uit elkaar gereden. Er ontstond een kopgroep van acht rijders, met Veijer aan de staart. Gedurende de race zakte David Muñoz uit de voorste groep, waardoor er in de slotfase zeven rijders gingen strijden om de winst. Alonso zat ook in de kopgroep, maar was zoals gebruikelijk vrij onzichtbaar gedurende een groot deel van de race. Met nog vijf ronden te gaan ging de Colombiaan in de aanval. Op hetzelfde moment kwam ook Veijer naar voren en crashte Angel Piqueras, waardoor er nog zes rijders vooraan overbleven.

Na een sterke slotfase finishte Collin Veijer op een tweede plaats in Japan.

Sterke slot

Alonso kwam in eerste instantie naar de derde plaats, maar ging vervolgens ook voorbij aan Ortolá en Fernandez. Met nog drie ronden te gaan reed Alonso aan de leiding en sloeg gelijk een gaatje. In de voorlaatste ronde wist Ortolá het gat weer dicht te rijden. Toen de Spanjaard eenmaal in het achterwiel van de leider zat, ging hij onderuit. Ortolá zou zijn motor nog wel weer oppakken, maar net buiten de punten als zestiende finishen. Zijn crash zorgde ervoor dat Alonso met een kleine voorsprong aan de laatste ronde kon beginnen. Veijer was naar de derde plaats gekomen, doordat hij Holgado van zich had afgeschud. In de laatste ronde wist de Nederlander met een mooie inhaalactie ook voorbij te gaan aan Fernandez. De Spanjaard probeerde te counteren. Daarbij raakte hij Veijer, wat resulteerde in een grote zwarte streep op het racepak van de Nederlander. Veijer hield stand, maar Alonso’s overwinning kwam niet meer in gevaar. Met zijn tiende zege van het seizoen stelde de 18-jarige coureur de Moto3-wereldtitel veilig. Veijer finishte na zijn sterke slotfase op een tweede plaats, wat zijn achtste podiumplaats van het seizoen betekende. Hij ging met dit resultaat weer voorbij aan Ortolá in het WK-klassement en staat nu derde. Het verschil met nummer twee Holgado – die als vierde finishte in Japan – is slechts drie punten. Fernandez bekroonde zijn goede optreden met zijn tweede podiumplaats op rij. Een week eerder in Indonesië was de Honda-rijder tweede geworden.

Moto3 Emilia-Romagna & Indonesië 2024: podium en dure crash voor Veijer

Terechte wereldkampioen

Veijer na afloop over zijn race: ‘In de eerste ronde verloor ik na contact met een andere rijder wat plaatsen, daarna probeerde ik mijn ritme te vinden en rustig te blijven zodat ik mijn banden niet te veel zou belasten. Naarmate de race vorderde, voelde ik mij steeds beter en probeerde ik terug naar voren te komen. Dat lukte in de laatste paar ronden. Maar één rijder besloot een behoorlijk stomme inhaalmanoeuvre uit te voeren, waardoor ik bijna uit de race werd geduwd en dat kostte mij een seconde. Anders had ik David (Alonso) nog kunnen uitdagen voor de overwinning. Maar een tweede plaats is oké. We moeten het beste maken van iedere race die nog komt, zodat we kunnen vechten voor de tweede plaats in het wereldkampioenschap. Maar allereerst wil ik David feliciteren met het behalen van de wereldtitel!’ Veijer was de eerste rijder die de kersverse wereldkampioen na de race feliciteerde.

Alonso maakte voor zijn Grand Prix-debuut al indruk door kampioen te worden in de Red Bull Rookies Cup en European Talent Cup. Vorig jaar in zijn eerste volledige Grand Prix-seizoen pakte de Colombiaan al vier overwinningen en eindigde op een derde plaats in de eindstand. Met zijn tien zeges van dit jaar heeft Alonso zijn totaal op veertien overwinningen gebracht. Niemand anders won zoveel Moto3-races sinds de start van de klasse in 2012. Met de 18-jarige Colombiaan komt er opnieuw een absoluut supertalent aan, vergelijkbaar met Pedro Acosta en in het verleden Marc Márquez. De sympathieke coureur lijkt alles in huis te hebben om een toekomstige MotoGP-ster te worden. Maar Alonso heeft in de Moto2 nog een belangrijke en grote drempel te nemen, want er zijn in het verleden meer grote talenten gestrand of tegengevallen in de Moto2, waarvan Izan Guevara – de overtuigende Moto3-wereldkampioen van 2022 – een goed voorbeeld is.

• Racegemiddelde winnaar: 148,1 km/u
  • Snelste ronde (9e): David Alonso (CO), CFMoto, 1.55,675 = 149,4 km/u (nieuw record)