zaterdag 5 oktober 2024

Moto2 Emilia-Romagna & Indonesië 2024: Ai Ogura bouwt ruime voorsprong op

Aron Canet was een klasse apart in Indonesië, nadat de Spanjaard een week eerder in Misano de winst op de finishstreep nog aan Celestino Vietti moest laten. Ai Ogura deed tijdens de twee GP’s zeer goede zaken in de titelstrijd, mede omdat teamgenoot Sergio Garcia niet scoorde. Zonta van den Goorbergh – tegenwoordig de enige Nederlander in de Moto2 – bleef puntloos.

Moto2 Groot-Brittannië 2024: Jake Dixon wint voor eigen publiek

Bo Bendsneyder werd na zijn titel in de Red Bull MotoGP Rookies Cup in 2015 een Grand Prix-coureur. Het begon met twee seizoenen in de Moto3 en inmiddels was de 25-jarige coureur bezig aan zijn zevende jaar in de Moto2. Na de eerste Grand Prix in Misano werd bekend dat Bendsneyder uit het Pertamina Mandalika Racing Team is gezet. De Rotterdammer miste in zijn negen GP-jaren een aantal races door blessures, maar de Grand Prix van Emilia-Romagna was de eerste sinds 2016 waar hij niet meer op de permanente startlijst stond. Daniel Muñoz werd als vervanger van Bendsneyder aangekondigd voor de resterende races in 2024.

Aron Canet (44) was in Misano al heel dichtbij de overwinning, maar Celestino Vietti (13) kwam beter uit de laatste bocht.

Vietti wint op de streep

Zonta van den Goorbergh was wel van de partij en deed het uitstekend in de trainingen. Via Q1 wist de RW-Idemitsu Racing GP-rijder zich als achtste te kwalificeren voor de race. Het betekende de beste startpositie voor Van den Goorbergh in 2024. Helaas kon hij dat niet omzetten naar een goed resultaat in de race. In de tweede ronde was Van den Goorbergh al teruggevallen naar de vijftiende plaats toen hij ten val kwam. De oorzaak was een ‘valse neutraal’, wat betekent dat de rijder bij het terugschakelen tussen de versnellingen komt te zitten. Ook zijn teamgenoot Barry Baltus scoorde geen WK-punten. De Belg werd achttiende.

Aan kop wisten Tony Arbolino, Aron Canet en Celestino Vietti zich los te rijden. Arbolino had in de laatste ronde een klein gaatje geslagen en leek op weg naar zijn eerste zege in 2024. In de laatste sector maakte de Italiaan echter een cruciale remfout, waardoor hij terugviel naar de derde plaats. Canet had de beste papieren om optimaal te profiteren, want de Spanjaard ging als eerste het rechte stuk naar start-finish op. Maar Vietti kwam beter uit de laatste knik en ging in de laatste meters nog voorbij aan Canet. Vietti won zijn thuisrace. Het was voor de Red Bull KTM Ajo-rijder zijn tweede zege van het seizoen. Ai Ogura vergrootte met een vierde plaats zijn voorsprong in het WK-klassement naar 22 punten, omdat zijn concurrent en MT Helmets – MSI-teamgenoot Sergio Garcia ten val kwam.

Dubbele long lap penalty

Op het Pertamina Mandalika Street Circuit in Indonesië wist Van den Goorbergh zich in de kwalificatie niet te plaatsen voor Q2. In Q1 kwam de 18-jarige coureur tijdens een snelle ronde ten val, waardoor hij als twintigste moest starten in de race. Na de eerste bocht waren zijn kansen op WK-punten al flink geslonken. Van den Goorbergh maakte in de eerste bocht contact met Jaume Masia. De Spanjaard kwam daardoor met een highsider hard ten val en Van den Goorbergh werd bestraft met een dubbele long lap penalty. Na het uitvoeren van deze extra meters was de Nederlander van een vijftiende naar een drieëntwintigste positie gezakt. Tijdens het resterende deel van de race wist Van den Goorbergh nog naar zeventiende plaats te komen, maar dat leverde hem opnieuw geen WK-punten op. Zijn teamgenoot Baltus slaagde daar wel in. De Belg finishte als elfde.

Tijdens de Grand Prix van Indonesië stond er geen maat op Canet. De Spanjaard pakte zijn vijfde pole van het jaar en in de race kon niemand hem volgen. Met ruim zes seconden voorsprong won Canet de Grand Prix van Indonesië en steeg hij naar een gedeelde derde plaats in het wereldkampioenschap. Ogura deed de allerbeste zaken in het klassement. De Japanner finishte als tweede en zag zijn teamgenoot – en grootste concurrent – Garcia opnieuw ten val komen. Alonso Lopez finishte als derde net voor Fermin Aldeguer en Darryn Binder. Ogura lijkt meer en meer op weg naar de Moto2-wereldtitel. De Japanner staat 42 punten voor op Garcia. De Spanjaard kende een ijzersterk begin van het seizoen, maar scoort belabberd na de zomerstop. De andere grote verliezer van deze twee GP’s was Jake Dixon, die na de zomerstop een sterke serie had neergezet. De Brit scoorde vanwege crashes geen WK-punten in Misano en Indonesië en zakte van een vijfde naar een achtste plaats in het wereldkampioenschap.

15. Jeremy Alcoba (E), Kalex, +23,042;
DNF. Zonta van den Goorbergh (NL), Kalex.
  • 22 ronden = 92,972 km
  • Racegemiddelde winnaar: 158,3 km/h
  • Snelste ronde (4e): Celestino Vietti (E), Kalex, 1.35,468 = 159,3 km/u (nieuw record)

• Racegemiddelde winnaar: 163,6 km/h
  • Snelste ronde (4e): Aron Canet (E), Kalex, 1.33,840 = 165,0 km/u (nieuw record)