zondag 7 juli 2024

Moto2 Catalonië 2024: goede race Van den Goorbergh

Voor de tweede keer op rij behaalde MT Helmets – MSI een 1-2 in de Moto2. Tijdens de Grand Prix van Catalonië won Ai Ogura voor zijn teamgenoot Sergio Garcia. Fermín Aldeguer kwam in leidende positie ten val terwijl hij een long lap penalty uitvoerde. Zonta van den Goorbergh reed een goede race en finishte binnen de top-tien, maar werd vanwege een straf uiteindelijk als elfde geklasseerd.

Moto2 Frankrijk 2024: Sergio Garcia wint, Van den Goorbergh crasht na goed begin

Voor de tweede Grand Prix op rij was Bo Bendsneyder niet van de partij. De Nederlander crashte in de openingsronde in Jerez waarbij hij zijn sleutelbeen en voet blesseerde. Bendsneyder moest Le Mans laten schieten en had zijn zinnen gezet op een terugkeer in Catalonië, maar bleek nog niet 100% hersteld. Het Pertamina Mandalika GAS UP Team besloot daarom om opnieuw Daniel Muñoz in te zetten als vervanger. Muñoz komt voor het Spaanse team normaal gesproken uit in het Europese Moto2-kampioenschap en won een week eerder nog beide races in deze competitie op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Of Bendsneyder over een week op Mugello rijdt, is op het moment van schrijven nog niet bekend. Het is voor hem in ieder geval geen goede voorbereiding op de TT Assen.

Zonta van den Goorbergh met zijn moeder Misha op de grid.

Zonta van den Goorbergh begon moeizaam op vrijdag, maar kwam zaterdagmorgen veel beter op gang. Door een twaalfde tijd plaatste de RW-Idrofoglia Racing GP-rijder zich rechtstreeks voor Q2. In de kwalificatie kwam Van den Goorbergh tot een vijftiende tijd, waardoor hij vanaf de vijfde startrij de race moest aanvangen. Zijn teamgenoot Barry Baltus kende zeer moeizame trainingen. De Belg kwalificeerde zich als dertigste. Sergio Garcia mocht vanaf pole position starten met naast hem Fermín Aldeguer en Celestino Vietti. Bendsneyder’s invaller Muñoz kwalificeerde zich verrassend als zevende, maar zou tijdens de race al in de tweede ronde onderuitgaan. Kampioenschapsleider Garcia reed op dat moment aan kop gevolgd door Aldeguer. Al snel nam Aldeguer de leiding over en reed een kleine seconde weg. Garcia reed zich op zijn beurt los van de strijd om plaats drie, die ging tussen Alonso López en Ai Ogura. Dit betekende dat er vier rijders met een Boscoscuro-chassis aan kop reden, terwijl het overgrote deel van het veld met Kalex rijdt. Tijdens de voorgaande race in Frankrijk werd het podium ook al bezet door drie Boscoscuro-rijders.

Garcia was bezig het gat naar de leider te dichten, op het moment dat Aldeguer een long lap penalty kreeg vanwege het overschrijden van de baanlimiet. Aldeguer loste zijn straf in, maar kwam op de long lap penalty-laan ten val. Garcia kreeg de eerste positie in handen, maar zijn MT Helmets – MSI-teamgenoot Ogura zat hem ondertussen op de hielen. De Japanner was het beste met zijn banden omgegaan en had in de slotfase iets over ten opzichte van zijn teamgenoot. Het betekende Ogura’s eerste zege sinds de Grand Prix van Japan in 2022. Voor het MT Helmets MSI-team zijn het zeer succesvolle tijden, want zij behaalden net als in Frankrijk een 1-2. Toen won Garcia voor Ogura.

Garcia deed goede zaken in de titelstrijd, omdat Joe Roberts – tweede in het WK – slechts achtste werd. López leek lange tijd voor een volledig Boscoscuro-podium te gaan zorgen, maar hij viel in de slotfase met bandenproblemen hard terug naar de zevende plaats. De laatste podiumplaats ging naar Jake Dixon. De Brit moest wel bijna tien seconden toegeven op de winnaar.

5 WK-punten

Van den Goorbergh had een goede start en reed na de eerste ronde op een dertiende plaats. De Nederlander kwam al snel verder voren en reed op een elfde plaats achter Roberts. Na vijf ronden begon Van den Goorbergh iets terrein te verliezen en viel terug naar een dertiende plek. Door crashes van Aldeguer en Áron Canet schoof hij weer op naar een elfde positie, die hij goed wist vast te houden. In de voorlaatste ronde kreeg Van den Goorbergh – net als veel andere rijders in deze race – een long lap penalty vanwege het overschrijden van de baanlimiet. De RW-Idrofoglia Racing GP-rijder voerde deze straf niet uit en passeerde zelfs Roberts nog in de slotronde. Van den Goorbergh kwam als tiende over de finish en schoof gelijk op naar een negende plaats, omdat Tony Arbolino – die voor hem reed – nog één positie moest teruggeven voor inhalen onder een gele vlag situatie. Van den Goorbergh bleef niet lang op de negende plaats staan. Voor het niet uitvoeren van de long lap penalty kreeg de jonge Nederlander een straf van drie seconden, waardoor hij als twaalfde in de einduitslag werd opgenomen. Een aantal uur na de race veranderde dit opnieuw. Marcos Ramírez werd gediskwalificeerd, omdat zijn motor niet voldeed aan het technische reglement. Van den Goorbergh werd hierdoor elfde en scoorde vijf WK-punten, zijn beste seizoensresultaat van 2024. Zijn teamgenoot Baltus werd na een moeizame race – inclusief een long lap penalty – eenentwintigste.

• Racegemiddelde winnaar: 160,5 km/h
  • Snelste ronde (2e): Fermin Aldeguer (E), Boscoscuro, 1.42,688 = 162,2 km/u (nieuw record)