maandag 16 september 2024

EMX125 en EMX250 Frauenfeld (CH): Gyan Doensen op kop

De ontknoping van de EMX125 belooft een thriller te worden. Voorafgaand aan de slotraces in het weekend van 28 en 29 september in het Spaanse Cózar worden Gyan Doensen en Noel Zanocz door slechts zes punten van elkaar gescheiden. Het voordeel is voor de Limburger.

Net voor de eerste manche halverwege was moest koploper Zanocz zijn motor met pech aan de kant zetten. Doensen was op dat moment bezig met een inhaalrace na een slechte start. Van de negentiende plek bij de eerste doorkomst wist hij nog op te klimmen naar de zesde plaats. In de tweede race verging het Zanocz beter en werd de Hongaar derde. Doensen zat er nu bij de start wel goed bij en werd vijfde.

Dani Heitink werd vijftiende en zesde en handhaafde zich op de zesde plaats in de stand. Jayson van Drunen was op weg naar een mooi resultaat in de eerste manche, maar doordat zijn motor afsloeg zakte hij terug naar de 17e plaats. Hij voegde daar een 16e plaats aan toe. Dean Gregoire bleef in de eerste race puntloos en werd achtste in de tweede. Twee punten waren er voor Mick Kennedy.

De EMX250 rijdt nog in Turkije en Spanje en over de uitkomst van het kampioenschap is geen zinnig woord te zeggen. Koploper Mathis Valin staat op 370 punten, hij wordt gevolgd door Valerio Lata (359) en Cas Valk (351). Deze drie rijders bezetten ook het podium met winst voor Lata, voor Valin en Valk, die tweede en zesde werd in de manches. Ondanks een slechte start wist Ivano van Erp drie seconden na Valk als derde over de finish te komen. In de tweede race kwam hij door een val niet verder dan de 19e plaats. Hij staat vierde in de stand en dat is vrijwel zeker ook zijn plaats na de laatste wedstrijd.