Een digitale presentatie heeft de details onthuld van de route van de Dakar 2021. Die wordt van 3 tot 15 januari 2021 in Saoedi-Arabië gehouden. Een route van 7.646 km met start en finish in Jeddah, met 4.767 km aan getimede specials.
‘We willen het beste aan de concurrenten geven,’ benadrukte David Castera, directeur van de Dakar, en wees erop dat ‘er zeer gevarieerde en complexe specials zullen zijn, waardoor we niet kunnen weten wat er gaat gebeuren.’
Alles is bijzonder, anders en uniek in dit onvergetelijke jaar 2020 dat gekenmerkt wordt door Covid-19. Een jaar dat goed en binnen de norm begon, met traditioneel de Dakar in januari. De Amerikaan Ricky Brabec versloeg met een Honda na 18 jaar de KTM-dominantie.
In 2021 zal er een andere Dakar op Saoedisch grondgebied worden gereden. Niet alleen door Covid-19 maar ook omdat de ASO met David Castera aan het roer in de race meer prioriteit geeft aan navigatie, rijtechniek en duinvaardigheden. De lengte van de lengte en de pure snelheid doen er minder toe. Kortom: we kunnen uitzien naar een zwaardere, complexere en meer technische Dakar. Dat de Dakar 2021 hierdoor veiliger wordt, valt nog maar te bezien. Het gaat uiteindelijk toch om de snelste tijd, waardoor rijders geneigd zijn risico’s te nemen.
Gerard Jimmink: ‘Elke Dakar heb ik wel één keer geluk gehad’
Volledige route
Binnenkort, op 1, 2 en 3 december, gaan de meeste voertuigen vanuit Marseille per vrachtschip naar Jeddah. De teams zullen ze op 30 en 31 december in de havenstad aan de Rode Zee kunnen ophalen. De technische en administratieve controles zijn op 1 en 2 januari gepland.
De hoofdrolspelers van de Dakar gaan op 2 januari naar de baan voor een korte proloog van 11 km. De uitslag wordt gebruikt voor het toewijzen van de startvolgorde van de eerste etappe.
Dakar 2021: 12 etappes
Twaalf etappes liggen er te wachten, van 3 tot 15 januari 2021. Van start tot finish in Jeddah liggen 7.646 km, waarvan 4.767 km als getimede specials. De route door Saoedi-Arabië gaat tegen de klok in.
De langste etappe van 813 kilometer wordt op de vierde dag gereden. De langste special van 511 kilometer is de 11e en voorlaatste etappe. Er is een rustdag in Ha’il en de dag daarop vindt de marathon-etappe plaats waar de rijders geen mechanische assistentie hebben en meer dan ooit zelf voor hun motorfietsen moeten zorgen.
Jas met airbag verplicht
Een van de nieuwigheden van Dakar 2021 is dat de rijders pas 20 minuten voor vertrek het roadbook ontvangen. Een andere, belangrijke nieuwigheid is de beperking van achterbanden. Rijders mogen er tijdens de hele rally zes gebruiken. Dat dwingt de rijders om zuinig te rijden. Ook mag gedurende de rally maar een keer een zuiger worden vervangen. Tijdens tankbeurten mogen geen mechanische reparaties worden uitgevoerd. Tenslotte is het gebruik van een jas met airbag voor alle motorrijders verplicht.
Nieuwe categorie: Dakar Classic
Aan de Dakar van 2021 zijn 321 voertuigen geregistreerd, waaronder 108 motorfietsen, 21 quads, 124 auto’s/SSV’s en 42 vrachtwagens. Daarnaast zijn 26 voertuigen geregistreerd die regelmatigheidsproeven in de nieuwe categorie ‘Dakar Classic’. Deze categorie staat open voor auto’s en vrachtwagens van voor 2000.