Hoe het nieuwe racejaar er precies uit gaat zien, weet helaas nog niemand. Maar gelukkig zijn de eerste wintertesten inmiddels begonnen en dus zijn ze daar, de raceclichés! Het cliché van een cliché is dat het vaak nog waar is ook, maar niet bij deze pareltjes van uitspraken. Wat coureurs er echt mee bedoelen? Wij helpen je een handje op weg.
Cliché 1
‘Het ging vandaag niet om het zetten van een snelle rondetijd.’
Vertaling:
Een coureur wilt altijd de snelste zijn, al is het in een hijskraan of van ons part een scootmobiel. Hét gaat dus altijd om het zetten van een snelle ronde, daarvoor ben je racer en daarvoor moet alles in je leven wijken. Het probleem is alleen dat ‘wat ik ook probeerde, gang zat er in dat hok niet in’ zo negatief klinkt en dat je na zo’n uitspraak zo veel uit te leggen hebt.
Cliché 2
‘Ik ben zo blij voor mijn teamgenoot, hij verdient dit echt.’
Vertaling
Geloof ons, een coureur is he-le-maal nooit gelukkig voor zijn teamgenoot, want die is aardsvijand nummer 1. Heel misschien uitgezonderd wanneer die teamgenoot – liefst ver – achter hem een goed resultaat behaald. Wanneer een rijder deze uitspraak doet, weet een teammanager direct dat er straks een zeer pittig gesprek aan komt. In het geloof van een coureur is namelijk niemand op gelijkwaardig materiaal sneller. En voor de buitenwereld zitten teamgenoten altijd op hetzelfde materiaal, hoe groot de verschillen tussen twee identiek ogende motorfietsen ook mogen zijn. Denk aan Fabio Quartararo en Franco Morbidelli in 2020 bij Petronas Yamaha. Die met nummer 20 was toch echt een fabrieksfiets…
Cliché 3
‘We hebben wel progressie geboekt dit weekeinde.’
Vertaling
Het ging heel misschien als je heel positief kijkt een heel ietsje pietsje beter dan de vorige keer, maar samenvattend blijft het toch een vrij kansloze missie op deze manier. Als je bovendien echte progressie boekt, ziet iedereen dat want vooruitgang wordt direct duidelijk in de uitslagen.
Cliché 4
‘Het was een uitdagend weekeinde.’
Vertaling
Volgens de Van Dale betekent uitdagend ‘tot iets uitnodigen of verleiden’. In de racerij zit dit iets anders, want daar moet je eerder denken aan rampzalig, desastreus of wanhopig. Dat je dit woord zo vaak tegenkomt, heeft alles te maken met het Engelse ‘challenging’, dat je ook bij de racerij vaak tegenkomt om een geweldige puinhoop enigszins mooi aan te kleden. Trap er niet in!
Cliché 5
‘Ik weet niet waar het aan ligt.’
Vertaling
Het ligt absoluut niet aan mij, want geef mij goed materiaal en ik rij vooraan!
Cliché 6
‘Natuurlijk respecteer ik hem als mens.’
Vertaling
Iets dat je heel vaak hoort als een coureur er door een concurrent opzichtig uitgeramd is. Je kunt daarna twee dingen doen: of een vete beginnen of de slimste zijn en doen alsof je er goed mee om kunt gaan. Dan ben jij uiteindelijk nog de winnaar van dit ‘duel’ en winnen is alles wat nog steeds telt. Ook bij een crash. Dat er eigenlijk nog ‘maar als coureur is hij echt een grote eikel’ achter moet staan, zal duidelijk zijn. Het wordt in ieder geval geen kerstkaart eind dit jaar…
Cliché 7
‘Het is pas vrijdagavond dus we hebben nog tijd genoeg om stappen te zetten.’
Vertaling
Zondag wordt een ramp.
Cliché 8
‘Het pakket ziet er echt veelbelovend uit.’
Vertaling
Niet alleen verslaafden zijn meesters in zichzelf voor de gek te houden, wat te denken van topsporters! Na elke teampresentatie klinkt bij iedereen deze uitspraak. Zelfs bij het team dat vorig jaar al blij was als ze zich een keer wisten te kwalificeren. Hoop doet echter leven en dat geldt in het bijzonder in de motorsport.
Cliché 9
‘We kijken het race per race aan en dan zien we wel of we wereldkampioen worden.’
Vertaling
Vraag elk jong talent wat hij/zij later wil worden en er volgt zonder uitzondering ‘wereldkampioen!’. Niemand bekijkt het dus per race.
Cliché 10
‘Dat hoort bij racen.’
Vertaling
Hoor je dit, weet je zeker dat iemand ergens slachtoffer van geworden is. Een kapot blok, door iemand onderuit gereden worden of soms zelfs een fout. Het hoort inderdaad bij racen, maar het grote voordeel van dit cliché is dat je verder geen uitleg meer hoeft te geven. Want ja, het hoort er bij.
Cliché 11
‘In mijn snelste ronde, werd ik helaas even opgehouden en dat kostte mij de eerste rij.’
Vertaling
Vanaf rij twee wordt iedereen altijd even opgehouden in zijn snelste ronde, want dat is het ideale excuus. Jij was namelijk snel genoeg, maar iemand anders verprutste het en ja, daar kun je natuurlijk niets aan doen. Ach, soms zijn het net mensen, die coureurs…