zaterdag 23 november 2024

TTT#3 Overijssel en Drenthe

De streken en gebieden die de TankTasTocht aandoet, zijn te mooi om er maar een dag te verpozen. Rond Steenwijk liggen nog veel meer mooie weggetjes, die je niet links moet laten liggen. Om die reden hebben we ook een bonusroute gemaakt, zodat je er en lang weekeinde van kunt maken met het TankTasTocht Arrangement. TTT#3 wordt overigens weer op zaterdag 2 juni en op zondag 3 juni gereden. Op beide dagen staat ook een fotograaf voor je klaar.

[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/TRACK-Route-TTT#0318.GPX”]

De aanbieding

Het arrangement Overijssel/Drenthe kost rond de €80,- p.p. o.b.v. een 2-pk halfpension. Overnachting in Frederiksoord, in de omgeving van Steenwijk en dichtbij de start. Reserveren en info over het hotel op goo.gl/VuDFSt

Start: McDonalds, Woldmeentherand 21, Steenwijk

Fotostop: Paviljoen Driewegsluis, Lindedijk 2A, Nijetrijne, van 12.00 tot 15.00 uur. De foto’s staan z.s.m. in het album van de gereden TTT op prowww.motor.nl

Wat is een TankTasTocht?

Een TankTasTocht, in de volksmond ook wel TTT, is een tocht in Nederland of net over de grens. Je hoeft je er niet voor op te geven en de deelname is gratis. Je hebt alleen onderstaande gpx-route nodig. Ergens onderweg wotrdt een foto van je gemaakt, die dan weer in een album op deze pagina verschijnt.

DOWNLOAD TTT#3 EN DE BONUSROUTE

Zwierend over een groene route van 160 kilometer. Met als hoogtepunten de prachtige laagveenmoerassen in de Weerribben en Wieden en het onbekommerde land van Bartje. Rijplezier, zelfs over golvend dijkasfalt. Oude bossen, weide akkers, vogelrijke waterplassen en stapels gemaaid riet. Tijdloze klinkerweggetjes voeren je langs plattelands erfgoed. Een perfecte rit langs wat Overijssel en Drenthe uitademen: landelijke rust!

Jacco van de Kuilen

De TankTasTocht begint in het Overijsselse Steenwijk. Na wat bebouwing volgt het weidse agrarisch landschap met de kenmerkende grote boerderijen. Een enkele tractor ploetert in de verte. Langs de overzichtelijke plattelandswegen staat menig dikke grazer sappig gras te kauwen. De vele akkers met hun zachte glooiing wijzen op eeuwenoud gebruik. De rust van omgeving drukt de teenschakelaar naar beneden. Via onder andere de A.F. Stroinkweg rijden we naar het meest westelijke deel van Overijssel.

Leuk om te zien is de toenemende aanwezigheid van ooievaars in dit vruchtbare landschap. Op zoek naar kwakend voedsel of statisch wakend op hun grove nesten. Als de nabijheid van de ooievaar je uit bijgeloof benauwd, dan kun je op de rechte stukken toch gas geven. Houdt rekening met hier en daar wat los grind in de (lange) bochten op de plattelandsweggetjes. Via de Woldakeweg kom je in de Weerribben-Wieden. Dit waterrijke gebied wordt afgewisseld door rietlanden, weilanden, moerasbossen en hooilanden. Door het turfsteken, dat z’n oorsprong rond het jaar 1300 al kreeg, ontstond het landschap. Gekenmerkt door de vele waterwegen ontsproot een prachtig natuurgebied dat als een biomagneet de zeer diverse flora en fauna aantrok. Daarnaast is ook de otter er met succes uitgezet.

Weerribben-Wieden

Via een kleine omhaal passeer je Ossenzijl, waarna je via de Hoogeweg het park doorkruist. Je hebt als bestuurder ruimschoots de mogelijkheid om van de omgeving te genieten. Zowel rijdend of als tussenstop. Schattige boerderijen sieren langs de met riet begroeide wateraders. Klein van opzet, maar vooral fotogeniek in deze omgeving. De behoefte om de motor hier tijdelijk voor een kano te verruilen, is geheel begrijpelijk. Vogel, natuur- en waterliefhebbers komen hier ruimschoots aan hun trekken.

Bij Café restaurant De Weerribben in Kalenberg kun je neerstrijken en genieten van een fraai uitzicht. Stop ook gerust bij de Spinnenkopmolen de Wicher voor een fotomoment, maar pas op met de soms drassige bermen. De Rietweg (hoe toepasselijk) voer je door het gehuchtje Nederland. Daarna verlaat je het nationale natuurgebied. Tijd om de pols aan de gashendel iets te knikken. Via de Blokzijlerdijk loont het de moeite om de teugels aan te halen bij het kerkje in Blankenham. Christen en atheïst zullen het met elkaar eens zijn, want vanaf de dijk kijk je hier naar een levende ansichtkaart.

Intens genieten

Naarmate de tocht vordert heb je ruim zicht op en over het landschap. Na het dorpje Slijkenburg voert de Lindedijk door polderlandschap. Het asfalt golft over een kronkelige dijk en stelt de vering mild op de proef. Het laverende karakter nodigt uit om gas te geven, maar de aanhoudende verzakkinkjes manen tot voorzichtigheid. De dijk ‘werkt’ immers nog in z’n eigen tempo. Het gevoel om bovenlangs de weilanden te rijden, in combinatie met een uitgestrekt landschap, is bijzonder gaaf. Het intense genieten accelereert.

Dan volgt een soort overgangsgebied via Wolvega naar Drenthe. Rijdend door het bos van Heerlijkheid De Eese kom je Drenthe binnen. De begroeiing is hier beduidend anders. Statige bomen langs slootjes en straten die lang geleden waarschijnlijk slechts karrenpaden waren. De praktische maatschappelijke vooruitgang heeft de wegen hier gelukkig niet rechtgetrokken. Ongerepte nostalgie in een groenrijke omgeving. Frequente waarschuwingen voor overstekend wild (met fiets). Bij iedere boerderij of landelijke woning horen de paarden bijna vanzelfsprekend. Een enkele lama als vreemde eend doet passanten grijnzen. Waarschijnlijk een grap van een Overijsselse ooievaar. De reliëfverschillen tussen weg en weiland wijzen ook hier op een oud agrarisch verleden. Het noeste boerenleven en de plaggenhutten van weleer bedenk je er zelf maar bij. In Wilhelminaoord ben je in een heuse Nederlandse kolonie. In 1818 werd het dorpje gesticht voor mensen uit de grote steden die daarmee de armoede konden ontvluchten.

Ongepolijst

Onderweg zijn er voldoende mogelijkheden voor een koffiestop of een smakelijke lunch. Laat bij het tanken vooral de smakelijke Drentse worst niet hangen. Die zijn vaak vlakbij de kassa te vinden. Deze ambachtelijke droge worst kun je uitstekend als snack verorberen. De route volgt langs sprekende dorpjes als Frederiksoord, Diever en Ruinen. Onderweg absorbeert je het ongepolijste, maar o zo fraaie Drenthe. Dikbemoste rieten daken of een vervallen schuur geven juist een no-nonsens charme aan deze regio. Let wel een beetje op medeweggebruikers, omdat de provincie als bestemming zeer geliefd is. Op de Burgermeester Slompweg steek je weer over naar Overijssel. Daarna ben je al spoedig weer terug in Steenwijk, bij de grote gele M.

Een ontdekkingstocht om van te watertanden. De rit omvat de afwisseling van divers natuurschoon en het pure karakter van de dorpjes. Een ware beleving voor de motorrijder die het optimale van beide provincies in het zadel zal ervaren.

‘Hij giet deur gaogel en bos’ (Hij laat zich niet tegenhouden)

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

1 Reactie

  1. Op 17juni j.l.de ttt#3 2018,overijssel/Drenthe
    Gereden. Genoten! Wat een variatie aan landschappen.Compliment aan de samensteller.
    René Strelzyn

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen