Gelderland en Overijssel vloeien naadloos in elkaar over. Je kunt er ontspannen toeren, wandelen, overnachten en lekker eten. Wat te denken van de Veluwe, de IJsselvallei en de Holterberg. Bosgebieden worden afgewisseld door mooie heidevelden en schitterende vergezichten. Je kunt koekhappen in Deventer, een brok eten in Oude Molen of aan een ijsje likken in Assel.
Productie: Tom Boudewijns
1. De Veluwe is het grootste natuurgebied van Nederland
Hier kun je een hele dag over onverharde wegen dwalen en je één voelen met de natuur. De eerste bewoners van de Veluwe waren het Trechterbekervolk. Grafheuvels van het Trechterbekervolk vind je nog bij Elspeet en op de Ermelosche Heide. Deze zijn ook te bezoeken. In de omgeving van het Uddelermeer zijn resten van trechterbekers gevonden.
Toerisme Bouillon, België: overdonderend groen en machtige bochten
2. Eén van de spectaculairste zandverstuivingen is het Kootwijkerzand
Het groene Kootwijk is in de zomermaanden een echte toeristenplaats. Je vindt er het Loobos, het Staatsnatuurreservaat Kootwijkerzand en de Stroese Bergen. Je neemt de Heetweg en doorsnijdt het Loobos. Het is een slingerende, heuvelachtige weg door prachtige bossen, die behoren bij de Boswachterij Kootwijk. De vele zitjes nodigen je uit om een pauze in te lassen. In Harskamp, dat je even later binnenrijdt, hangt ook een uitnodiging bij het Infanterie- en Schietkampmuseum.
3. Kasteel Terhorst uit 1556 in de omgeving van Loenen
Je draait de Krimweg op en komt bij Woeste Hoeve, steekt daar de A50 over en toert vervolgens door het Loenense Bos naar Loenen. Daar staat kasteel Terhorst uit 1556, waarvan de voorgevel met zes neoklassieke zuilen is versierd. In Loenen kun je eind juni ook het jaarlijkse schaapscheerdersfeest meebeleven. Vanaf hier gaat de natuur veranderen, want langzaam gaat de tocht naar de IJssel.
4. Zutphen, met mooie panden op de Hout- en Zaadmarkt
Voordat je het bord Voorst passeert, kun je kennismaken met Bussloo, Gietelo en Appen. Appen, met zijn Appense Bos, heeft wat oude boerderijen en een smalle toerweg door het groen. De weg slingert na Voorst door de open Rammelwaard langs de IJssel tot in de oude Hanzestad Zutphen. Indrukwekkend zijn daar de Spanjaards- en Nieuwstadspoort, overblijfselen van oude bolwerken. In het centrum liggen ook een aantal mooie markten zoals de Houtmarkt en de Zaadmarkt.
5. De Sint Gudula uit 1478, een laatgotische hallenkerk in Lochem
Het volgende vakantieoord ligt tien kilometer verder en heet Lochem. Hier kom je in een omgeving met bossen, heuvels, kastelen en buitenhuizen, zoals het Huis Ampsen, dat ooit in vlammen is opgegaan. In 1543 is het weer opgebouwd. Lochem heeft in 1233 stadsrechten verworven en werd in 1340 ommuurd. Opvallend is de Sint Gudula uit 1478, die op de Markt staat. Het is een laatgotische hallenkerk met ingebouwde toren en beneden bekleed met tufsteen.
6. Markelo heeft rond augustus zijn Twentse boerenbruiloft anno 1830
Markelo is bekend om zijn jaarlijks motorcross op de Herikerberg. De boerderijen dragen er typische namen als Beelhorst, Meutstege en ’n Hook, en de campings liggen er goed verzorgd in de bossen. Molen De Hoop uit 1836 draait in het centrum verplichte rondjes om aan de vraag te kunnen voldoen. Iets uit de streek beleven kan ook, want in juli en augustus worden er de Twentse boerenbruiloften anno 1830 gevierd.
Clubrit Friesland: provincie vol bonte verrassingen
7. De Holterberg, een op zichzelf staande beleving
In Holten is het elke dag feest, want je zult maar een Holterberg hebben. De Toeristenweg, die van Holten naar Nijverdal loopt, gaat dwars door dit natuurgebied. Hier is het aanschuiven en de weg kan in het rijtje van Posbank en Mergellandroute worden bijgeschreven. De natuur is schitterend. Als je zin hebt in een wandeling ben je in Holten op het juiste adres. Daar is namelijk de Bos- en Heidetocht uitgezet, die vrijwel geheel over zandpaden gaat. Hij start en eindigt bij het station van Holten.
8. Deventer, een mooie ‘Koekstad’ aan de IJssel
Na een zijsprongetje kom je in Loo, Bathmen en Oude Molen. In Oude Molen kun je tijdens de open dagen oude stoommachines bekijken en een hapje eten. Over de Oerdijk, een mooie, door oude bomen omzoomde slingerweg, bereik je Schalkhaar en de ‘Koekstad Deventer’. Je parkeert de motor bij de Bolwerkersmolen en steekt dan met het voetveer over. Binnen een halve minuut sta je op de Nieuwe Markt. Even uitblazen op nummer 37 bij het Grand Café en dan begint de wandeling.
9. De Asselse Heide bij Assel staat in september in bloei
Het Kootwijker Zand ligt in het uitgebreide Kroondomein van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo. Daar leven veel dieren, zoals edelherten, wilde zwijnen, reeën, dassen, boommarters, haviken, buizerds en spechten. Na enkele kilometers kom je door het Ugchelse Bos, waarna je voor de tweede maal de A1 oversteekt en in Assel komt. De weg gaat dwars door de mooie Asselse Heide en het Asselse Bos. De toegestane snelheid ligt laag, maar de in bloei staande heide laat je stapvoets genieten tot in Hoog Soeren.
10. De mooie Aardhuisweg dwars door bosgebieden en heidevelden
Even een stukje N344 en dan de volgende pracht, die aan beide zijden van de Aardhuisweg ligt. Over glooiende wegen door het Meervelderbos en vervolgens door de paarse heidevelden van Hoog Soeren en Vosselt tot aan het rustige Uddel. Enkele oude boerderijen met halfrieten kappen liggen in Uddelerveen te pronken en het laatste natuurgebied ligt iets verder en heet Houtdorperveld.
Route-informatie
Vertrekpunt | La Place Stroe Tolnegen A1 Heideweg 26, 3776 PX Stroe |
Eindpunt | Uddel |
Lengte | 239 km |