Friesland, provincie vol bonte verrassingen. Je kunt er gezellig winkelen in één van de elf steden, een wandeling door oude dorpen maken en bootje varen op één van de rimpelloze meren. Fryslân biedt een zeer gevarieerd landschap van bossen, meren, riviertjes en heide, met daarin pittoreske stadjes en dorpen. Ontdek de historie van de Gouden Cirkel en proef de sfeer in het eldorado voor de watersporter. Laat alles wat er te beleven valt in het land van ‘bûter, brea en griene tsis’ op je afkomen en geniet.
Tekst en fotografie: Tom Boudewijns
Grou aan het Pikmeer, een plaats met water, ruimte en rust
Bovenlangs het Nationaal Park De Alde Feanen, waarin verschillende meren liggen, toer je naar de eerste toeristische bezienswaardigheid. Het is Grouw, gelegen aan het Pikmeer en het Prinses Margrietkanaal. Het dorp heeft in de botenwereld een eigen merknaam, namelijk de Pikmeerkruiser, maar is meer bekend vanwege het skûtsjesilen. De skûtsjes werden tussen 1887 en 1933 gebouwd, en werden eerst gebruikt voor het vrachtvervoer.
Clubrit Noord-Holland: pittoreske plaatsen in prachtige landschappen
Het Kameleon-dorp Terherne, een eldorado voor de watersporter
Je neemt niet deel aan het Skûtsjesilen, maar steekt de A32 over en zakt samen met de slingerende Boorne via Jirnsum en Oude Schouw naar het Kameleon-dorp Terherne. Dat ligt tussen een aantal wateren, is een eldorado voor watersportliefhebbers en erg druk. In de verte zijn begin juli vanaf het Mardykje de geluiden te horen van de deelnemers aan de ‘Slachteloop’, de grootste marathon van Friesland.
Een rondje Tjeukemeer van Echtenerbrug tot Ouwsterhaule
Echtenerbrug gaat over in Delfstrahuizen. De naam van het plaatsje doet mij denken aan het Luxemburgse Echternachbrug. Het brugje is wat kleiner en het restaurant bij de brug heet hier ‘Dikke Tût’. De brugwachter doet in Echtenerbrug goede zaken, want het klompje zakt bij elk passerend bootje en de motoren maar wachten. Ja, ook dit is Fryslân. Na Vierhuis volgen Rohel en het Tjeukemeer. Hier liggen in het boerenland de kampeerplaatsen aan het water en bij de boerderijen. In de omgeving liggen de dorpen Ouwster Nijega en Ouwsterhaule.
Joure, een bedrijvig en bezienswaardige ‘Vlecke’
Joure is de hoofdplaats van Gaasterland. Er staan veel monumenten en de inwoners houden nog steeds het Jouster Merke in stand. Elke vierde donderdag van september bevolken vele duizenden mensen het gezellige plaatsje. Joure is ook bekend om de scheepsbouwers en de klokkenmakers. Wie kent er niet de Jouster stoeltjesklokken en de Friese staartklokken. Het kleine winkeltje van Egbert Douwes dat in 1753 zijn deuren opende, zette Joure echter definitief op de kaart.
Het beschermde dorpsgezicht en watertoerisme van Langweer
Bij Sint Nicolaasga slaat de weg af naar rechts en liggen bij Boornzwaag vakantieparken aan het water. Dit is het Friese merengebied waar te midden van moerasland, poelen en meren de surfscholen bij Langweer te vinden zijn. Mooi is ook het beschermde dorpsgezicht van Langweer, met de schilderachtige, door oude linden omzoomde Buorren. Het ene dorp uit en het volgende met de naam Dijken in. Elk dorp heeft zo zijn eigen historie of bezienswaardigheden.
Wandelen over de bolkopkeien en genieten van het mooie Sloten
Je draait vanaf de Gaestdyk rechts de polder ‘Tusken Mar en Klif’ binnen en krijgt mooie vergezichten over het Slotermeer. Natuurlijk ontbreekt een bezoekje aan Sloten, het kleinste stadje van de Friese Elf Steden, niet. Bij binnenkomst van het stadje liggen de bolkopkeien op de toeristen te wachten en is het gezellig om langs een leuk grachtje te wandelen en misschien wel een echte ‘Stadsomroeper’ tegen te komen. Opvallend zijn de prachtige monumenten die zorgvuldig bewaard zijn gebleven.
Culinaire motortocht door Friesland
Oudemirdum met zijn gaasten, kliffen en mooie uitzichten
De wegen worden bochtiger en smaller. Nij Amerika heet het volgende buurtschap en langzaam komen Nijemirdum en Oudemirdum in beeld. Een bezoek aan de achterliggende Oudemirdumer Klif en de Mirnser Klif is een aanrader. Beide kliffen rijzen bijna twaalf meter boven NAP op en bovenop is het genieten van een prachtig uitzicht over het IJsselmeer.
Stavoren, Molkwerum en Hindeloopen, dorpen met een eigen historie
Het toeren over de dijk via Mirns, Laaksum, Stavoren en Molkwerum naar Hindeloopen is een genot. Op sommige delen is de dijk zo hoog dat hij overbodig lijkt. Hij voert dan over kliffen. De beroemdste klif ligt net na Laaksum en heet Reade Klif. Na Stavoren, met de zestiende-eeuwse legende van het bekende vrouwtje, gaat alles naar Hindeloopen, waar handels- en vissersschepen hebben plaatsgemaakt voor zeil- en motorjachten. Opmerkelijk is dat de kapiteinshuizen bijna allemaal in dezelfde stijl zijn gebouwd.
Workum, met zijn Jopie Huisman-museum, Marktplein en oude gebouwen
Even langs Grote Wiske en het volgende hoogtepunt komt binnen bereik, het heet Workum. Schilderachtig weerspiegelen de op de dijk staande huisjes in het water. Er lopen toeristen die een bezoek brengen aan het Jopie Huisman-museum. Ook is er veel interesse voor de aanwezige oude panden, zoals de Sint-Gertrudiskerk met losstaande toren en het Waaggebouw uit 1650. Workum is mooi, het Marktplein met zijn terrassen is gezellig en de vele historische huizen geven je een warm gevoel.
Route-informatie
Vertrekpunt | Hotel Hardegarijp (Leeuwarden), Rijksstraatweg 36, Hardegarijp |
Eindpunt | Workum |
Lengte | 180 km |