Het echt warme – tropische – weer laat Nederland voorlopig links liggen. Na de uitschieter op zaterdag a.s. – 32 graden – krijgen we met temperaturen te maken waarin het in een motorpak goed is uit te houden. Heb je voor zaterdag toch en motortocht in gedachten, zou de route langs de Hollandse Waterlinie voor de nodige verkoeling kunnen zorgen.
Met dank aan Yvonne en Hans Vrolijk
De Hollandse Waterlinie was een serie defensieve vesting- en inundatiewerken die het economisch en politiek hart van Nederland – de Randstad – moesten beschermen tegen invallers. Dat had in de 16e eeuw tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden ook goed gewerkt. Toen bleek het onder water zetten van gebieden een effectieve manier om de vijand op afstand te houden.
De bedoeling van inundatie was dat het water zo’n 40 cm boven het bewuste terrein kwam. Dat was onbegaanbaar voor de voetsoldaat en net te ondiep om te varen. Het was wel noodzakelijk de waterstand zeer nauwkeurig te kunnen reguleren. Hiervoor werd een slim systeem van sluizen en stuwen uitgedokterd.
Helaas voor de vestingbouwers stond de techniek niet stil. Eind 19e eeuw ondergroef de uitvinding van de houwitzer de voordelen van linie. Daar viel nog enigszins mee te leven, maar het vliegtuig betekende echt de doodklap voor de Hollandse Waterlinie. De – betonnen – vestingwerken werden verlaten en bleven ongebruikt achter in het landschap. Laten staan was immers goedkoper dan afbreken. De natuur kreeg de vrije hand en dat leverde onverwachts een hoop zeldzame plantjes en beestjes op. En nu dus ook een leuke motortocht.
[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/TRK-Waterlinie.GPX”]
Route Hollandse Waterlinie niet te downloaden!
Blijft dit gezeik aan de gang?
De laatste tijd horen we vaak dat Explorer problemen geeft bij het downloaden. Je krijgt alleen maar letters en cijfers te zien. Chrome is een betere browser voor wat betreft downloaden. Die heeft niet de problemen die Explorer wel heeft.
Hang je enorm aan Explorer? Doe dan het volgende: zet je cursor op de downloadknop. Doe rechtermuisknop/klik en vervolgens kies je Bewaar als. Voor je bewaart verander je .xml in .gpx. Als dat niet kan, sla het bestand dan op en ga naar de map waarin je downloads binnen komen. Selecteer het bestand zodat je de naam kunt wijzigen. Verander dan .xml in .gpx. Is een work around die vaak werkt.